Home > Πρώτο Θέμα > Εκδηλώσεις στη Δράμα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού Παρουσίαση βιβλίου του Θ. Μαλκίδη που εξέδωσαν 23 Ποντιακά Σωματεία Ν. Δράμας

Εκδηλώσεις στη Δράμα για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού Παρουσίαση βιβλίου του Θ. Μαλκίδη που εξέδωσαν 23 Ποντιακά Σωματεία Ν. Δράμας

Εκδηλώσεις στη Δράμα για

τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία

του Ποντιακού Ελληνισμού

► Παρουσίαση βιβλίου του Θ. Μαλκίδη που εξέδωσαν 23 Ποντιακά Σωματεία Ν. Δράμας

► Καλεσμένος και ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί που πρόσφατα ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ από κόσμο ήταν η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, το βράδυ της Κυριακής 3 Μαρτίου. Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 100 χρόνων από το 1919, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θέμα της εκδήλωσης, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Θεοφάνη Μαλκίδη: «Γενοκτονία. Το μαζικό έγκλημα στον Πόντο (1919-2019): Άρνηση, Λήθη και Υπονόμευση, Μνήμη, Διεκδίκηση και Αναγνώριση».

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί εδώ, είναι ότι το βιβλίο χρηματοδότησαν 23 Ποντιακά Σωματεία του Νομού Δράμας, ενώ ο κ. Μαλκίδης το έγραψε και το προσφέρει αφιλοκερδώς.

Vivlio genoktonia 011

Εκδηλώσεις όλο το 2019

Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από το 1919, τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας έχουν προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις, που θα γίνονται κάθε μήνα. Η πρώτη απ’ αυτές ήταν αυτή της Κυριακής με την παρουσίαση του βιβλίου.

Η επόμενη εκδήλωση  θα γίνει στις 19 Απριλίου, στην αίθουσα του δημαρχείου με καλεσμένο τον γνωστό ιστορικό κ. Φωτιάδη, ενώ στις 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που ετοιμάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Δράμας, αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης, στις 17, 18 και 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας που γίνεται κάθε χρόνο. Στις 25 Μαΐου, στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, θα λάβουν χώρα αγώνες στίβου υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ, προς τιμή της Ημέρας Μνήμης της 19ης Μαΐου.

Θα υπάρξει μια διακοπή για το καλοκαίρι και οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν από τον Σεπτέμβριο για να κλείσουν το Δεκέμβριου του 2019, με μια εκδήλωση αφιερωμένη γενικά στις Γενοκτονίες των προσφυγικών πληθυσμών της Δράμας.

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, ήταν η παρουσία του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος βρίσκεται πλέον ελεύθερος στην Ελλάδα, όπου ζήτησε άσυλο πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί, γεννήθηκε σε περιοχή του Πόντου ως Τούρκος και μεγάλωσε έτσι. Όταν κάποια στιγμή βρέθηκε να πολεμάει υπέρ του τουρκικού καθεστώτος σε περιοχές του Κουρδιστάν, συνελήφθη από Κούρδους αντάρτες και φυλακίστηκε. Εκεί, έμαθε ότι τελικά είναι Έλληνας Πόντιος. Η συνέχεια έρχεται να αποδείξει περίτρανα, τι μπορεί να πετύχει κάποιος όταν αγωνίζεται. Όταν αφέθηκε από τους Κούρδους αντάρτες, δήλωσε ότι είναι Έλληνας Πόντιος και φυλακίστηκε από το τουρκικό καθεστώς. Πέρασε δύσκολα χρόνια. Και μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, κατάφερε τελικά στις αρχές του 2019 να περάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο. Σήμερα ζει στην Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει βρει συγγενείς τους στα Λευκόγεια Κ. Νευροκοπίου.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ενώ το βιβλίο προλόγισαν: Η φιλόλογος εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου κα. Πόπη Λαρχανίδου, ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας κ. Παντελής Δεμίρογλου και ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Πασχαλίδης.

Vivlio genoktonia 02

Από αριστερά, ο συνεργάτης του «Π.Τ.» κ. Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, ο Πόντιος ακτιβιστής κ. Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Μαλκίδης: Όχι στη λήθη

Δηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου αλλά και για την Γενοκτονία, έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μαλκίδης. Απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις σημείωσε σχετικά;

Κύριε Μαλκίδη είστε στη Δράμα για την παρουσίαση ενός βιβλίου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που συνδυάζεται φέτος με τα 100 χρόνια από το 1919. Ποιο είναι το μήνυμά σας.

«Είναι μια εκδήλωση η οποία αφορά τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας, η οποία ξεκινάει στις 19 Μαΐου 1919. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα μέσα από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, όχι απλώς να αναβαθμιστεί και να προασπιστεί η μνήμη μας, αλλά κυρίως να δοθεί στις νέες γενιές, στη νεολαία, ότι αυτό το οποίο συνέβη, δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτό που έγινε στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, ήταν ο προπομπός των Ολοκαυτωμάτων που έγιναν στην Κατοχή. Αυτό το οποίο συνέβη στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στην Κερασούντα, στην Αδριανούπολη από το δάσκαλο Κεμάλ, είναι αυτό το οποίο επαναλήφθηκε επειδή δεν τιμωρήθηκε, από τον μαθητή Χίτλερ.

Συνεπώς, σήμερα ειδικά που πρέπει οι λαοί να βαδίσουν αδελφωμένοι, θα πρέπει τέτοιες πράξεις αναγνώρισης τέτοιων εγκλημάτων να είναι πιο συχνές και κυρίως οι θύτες να μην προκαλούν με την άρνησή τους».

Στην υφιστάμενη κατάσταση που βρισκόμαστε, στη αέναη θα λέγαμε διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τα όσα συμβαίνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε ίσως να υπάρξει μια νέα γενοκτονία, για παράδειγμα στον κουρδικό λαό! Πιστεύετε ότι θα μπορούσε ίσως η διεθνής κοινότητα να την εμποδίσει ή μήπως όχι;

«Πολύ σοβαρό το ερώτημά σας. Μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε το 1945, πάνω στην αναγνώριση του Ολοκαυτώματος. Μην ξεχνάτε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έγινε ουσιαστικά στην αναγνώριση των εγκλημάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεπώς, ακόμη και σήμερα που καταλαβαίνω τι υπονοείται, ότι ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, θα πρέπει να είναι μείζον, προκειμένου,  όχι απλώς ως προϋπόθεση να αναγνωριστεί, αλλά κυρίως εφόσον τελεστεί, εφόσον γίνεται όπως γίνεται με την υπόθεση των Κούρδων, αυτή να αναγνωριστεί εν τη γενέσει της.

Φανταστείτε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, τα οποία δυστυχώς, ενώ έγιναν γενοκτονίες, δεν αναγνωρίστηκαν από τους ίδιους τους θύτες και κυρίως από τους αρμόδιους διεθνείς θεσμούς».

Γράψατε ένα βιβλίο αφιλοκερδώς απ’ όσο ξέρουμε, που χρηματοδότησαν 23 Ποντιακά Σωματεία της Δράμας. Πείτε μας γι’ αυτό κ. Μαλκίδη.

«Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε από όλα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Δράμας. Είναι, ουσιαστικά, μια προσπάθεια ανάδειξης έναντι της μνήμης, μια προσπάθεια διεκδίκησης αναγνώρισης, έναντι στην άγνοια και τη σιωπή που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα και αυτή η προσπάθεια αγκαλιάζεται από αντίστοιχα Σωματεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μια προσπάθεια, ανάδειξης της μνήμης μας, ως συστατικό στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης».