Home > Πρώτο Θέμα > Ελπίδες για μια καλή Ονειρούπολη με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα – Μειωμένες οι δράσεις για αποφυγή συνωστισμού και μειωμένος προϋπολογισμός με 340.000 ευρώ

Ελπίδες για μια καλή Ονειρούπολη με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα – Μειωμένες οι δράσεις για αποφυγή συνωστισμού και μειωμένος προϋπολογισμός με 340.000 ευρώ

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο οι εργασίες για το στήσιμο

Ελπίδες για μια καλή Ονειρούπολη

με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα

Μειωμένες οι δράσεις για αποφυγή συνωστισμού και μειωμένος προϋπολογισμός με 340.000 ευρώ

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΤΕΣΣΕΡΑΜΙΣΙ ώρες κράτησε η συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Τρίτης 9 Νοεμβρίου, για θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά για τις εργασίες της φετινής Ονειρούπολης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη δια ζώσης για τους εμβολιασμένους δημοτικούς συμβούλους, ενώ για τους υπόλοιπους ή όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να  παραβρίσκονται στην αίθουσα, υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση.

Τα θέματα που αφορούσαν την Ονειρούπολη, αφορούσαν την έγκριση κάλυψης δαπανών της Χριστουγεννιάτικης γιορτής για την  περίοδο 2021-2022 και τον προϋπολογισμό της, καθώς και την έγκριση ανάθεσης εργασιών, όπως την εγκατάσταση και την απεγκατάσταση, τη μεταφορά οικίσκων και απασχόληση γερανών, τις ηλεκτρολογικές εργασίες, την εργασία του συντονισμού εργασιών των συνεργείων.

Όλα τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα και πέρασαν κατά πλειοψηφία, με την καταψήφισή τους από τις παρατάξεις «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απορρίφθηκε και δεν πέρασε το πέμπτο θέμα για τον συντονισμό εργασιών συνεργείων και έλεγχο εγκαταστάσεων, καθώς όπως ειπώθηκε, η εργασία έχει ήδη πραγματοποιηθεί και ήδη χρησιμοποιηθεί, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση για μια εργασία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς αυτό θα ήταν παράνομο.

Θετική η αντιπολίτευση

Παρά το αρνητικό κλίμα που είχε προηγηθεί μερικές ημέρες πριν και τις φήμες ότι ορισμένοι – άγνωστο ποιοι – δεν ήθελαν να γίνει η Ονειρούπολη, όπως και για τη μη πραγματοποίησή της. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, κατηγορήθηκε και η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου γι’ αυτό, εντούτοις οι δημοτικές παρατάξεις εξέφρασαν την σύμπνοιά τους για την εκδήλωση.

Όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν την άποψη ότι η φετινή Ονειρούπολη θα πρέπει να διεξαχθεί κανονικά και να ισχύουν και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Ζήτησαν επίσης – τόσο η παράταξη «πόλη+ζωή» όσο και η παράταξη «Project για τη Δράμα» – τη μείωση ορισμένων εκδηλώσεων ή σπιτιών δράσεων για τα παιδιά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά και να γίνεται καλύτερος έλεγχος όσον αφορά την τήρηση των μέτρων.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, αυτό που έθεσαν ως θέμα ζωτικής σημασίας οι αντιπολιτεύσεις, είναι τα στενά όρια του χρόνου που απομένει από εδώ και πέρα για το στήσιμο της Ονειρούπολης και κατά πόσο θα προλάβουν να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους εμπορικούς οικίσκους και τα ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, ο φετινός προϋπολογισμός της γιορτής είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές και ανέρχεται συνολικά στις 340.000 ευρώ. Άλλες χρονιές επί δημαρχίας του κ. Μαμσάκου ο προϋπολογισμός ανέρχονταν σε 500.000 έως και 600.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός εκπορεύεται κυρίως από τη μείωση κάποιων δράσεων προς αποφυγή συνωστισμού καθώς ήδη έχουν μειωθεί ορισμένες δράσεις. Για παράδειγμα, από το σύνολο των 29 παιδικών δωρεάν δράσεων που  υπήρχαν το 2019, ήδη μειώθηκαν μόνο στις 8. Αν και οι αντιπολιτεύσεις ζήτησαν να  υπάρχουν μειώσεις και στα ψυχαγωγικά παιχνίδια, παρ’ όλα αυτό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σημείωσε ότι δεν θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, καθώς αυτά είναι που δίνουν το χρώμα και τη χαρά στην Ονειρούπολη.

Οι αντιπολιτεύσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ειδικότερα στο γενικό  πλαίσιο στην αρχή της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μλεκάνης, αναφέρθηκε στις φήμες που υπήρξαν για τη μη διοργάνωση της Ονειρούπολης, σημείωσε ότι «έχει ήδη περάσει πολύτιμος χρόνος», ενώ εξέφρασε τη θέση της παράταξης, ότι η Ονειρούπολη θα  πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πληρέστερες εισηγήσεις με αναλυτικά κόστη, ενώ μίλησε για περιορισμό κάποιων πραγμάτων, χωρίς μεγάλα παιχνίδια και μαζικές εκδηλώσεις. Όπως είπε μάλιστα σε δήλωσή του στον «Π.Τ.», «σ’ αυτό το σημείο υπήρξε μια ομοφωνία των αντιπολιτεύσεων, ώστε να μπουν μόνο το παγοδρόμιο και το καρουζέλ καθώς σ’ αυτά μπορεί να γίνει ένας καλός έλεγχος του κοινού, να μην γίνουν συναυλίες και μαζικές εκδηλώσεις και να μην υπάρχουν σπιτάκια δράσεων όπου θα συνυπάρχουν πολλά παιδιά μαζί, αλλά μόνο σπιτάκια στα οποία θα μπαίνει ένα – ένα κάθε παιδί, ενώ στη χριστουγεννιάτικη αγορά τα σπιτάκια να έχουν ικανές αποστάσεις μεταξύ τους και να αναπτυχθεί διαδικτυακά η Ονειρούπολη όσο περισσότερο γίνεται».

Τελικά, αυτές οι προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία και δεν έγιναν δεκτές. Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος «η δημοτική αρχή προσπάθησε να προκαλέσει τις αντιπολιτεύσεις, να πουν κάτι παραπάνω, να έχουν να χρεώσουν το ότι δεν θα υπάρχει καλό αποτέλεσμα, σε κάποιον άλλον. Γιατί δεν θα υπάρχει καλό αποτέλεσμα».

Στα λεγόμενά του ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή  θα ευχόταν να μην γίνουν οι εκδηλώσεις, γιατί δεν είναι έτοιμη. Και αυτό το έχουμε διαπιστώσει και από την παρουσία μας στη διαπαραταξιακή».

Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, «η πραγματικότητα είναι ότι, ο δήμαρχος Δράμας μπορεί να κάνει μια ευχή στον Άγιο Βασίλη, να γίνει κανένα lockdown ή κάτι άλλο, ώστε να μη γίνει η Ονειρούπολη, και φανεί πόσο ανέτοιμη και ανίκανη είναι η δημοτική αρχή».

Καταφέρθηκε όμως  και στη μείζονα αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «και η μείζονα αντιπολίτευση δεν  θέλει να γίνει η Ονειρούπολη, για να το χτυπήσει στη δημοτική αρχή».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στη διαπαραταξιακή επιτροπή λέγοντας ότι δεν συμμετέχουν καθώς εδώ και χρόνια έχουν άλλο σχέδιο για την Ονειρούπολη. Όπως είπε μάλιστα, διαφωνούν σε πάρα πολλά, ακόμα και στην αισθητική των εκδηλώσεων, γι’ αυτό και απέχουν από τη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Όπως είπε επίσης, «ο ρόλος του ελέγχου είναι δεδομένος και αν βλέπουμε οτιδήποτε αφορά τις δαπάνες, θα το καταγγέλλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «εφόσον δεν μπορούμε να πείσουμε το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για το πώς θέλουμε να γίνει η Ονειρούπολη, σας αφήνουμε να την κάνετε όπως  θέλετε». Είπε ακόμα ότι, «η δημοτική αρχή βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει την Ονειρούπολη και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους. Εμείς αυτές τις ευθύνες τις αποποιούμαστε». Ο κ. Ηλιόπουλος καταψήφισε επίσης όλες τις εισηγήσεις για τις αναθέσεις.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Μήτρου, τόνισε ότι «η Ονειρούπολη αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό εκδηλώσεων και με πολιτιστική διάσταση για την πόλη μας και συνολικά για την Π.Ε. Δράμας», ενώ σημείωσε ότι «αυτή η προσπάθεια χρειάζεται φυσικά να στηριχθεί με σκοπό την αναβάθμισή της».

Επίσης, ως παράταξη τάχθηκε κατά των απευθείας αναθέσεων: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις απευθείας αναθέσεις ή ακόμα και με τη διαδικασία του διαγωνισμού των απαραίτητων εργασιών για τις εγκαταστάσεις ,την μεταφορά των οικίσκων, τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά και του συντονισμού εργασιών και ελέγχου εγκαταστάσεων όπως εισηγείται η δημοτική αρχή, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη που στο παρά πέντε εισηγείται τα θέματα με τις αναθέσεις σε ιδιώτες όλης σχεδόν της οργάνωσης των εκδηλώσεων.  Οι απαραίτητες εργασίες, οι εγκαταστάσεις και φυσικά ο έλεγχος για την ασφάλειά τους να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  καταψήφισε επίσης όλες τις εισηγήσεις.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης της Ονειρούπολης, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο στήσιμο της γιορτής, ενώ ψήφισε θετικά όλες τις εισηγήσεις.

Καλλινίδης: Ήδη μειώσαμε τις δράσεις από 29 στις 8

Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης και αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψέκαζαν εμάς όσων δηλαδή ισχυριζόμαστε ότι δεν θέλουν την Ονειρούπολη, ότι, όχι μόνο τη θέλουν, αλλά είναι και ερωτευμένοι με την Ονειρούπολη».

Όπως είπε μάλιστα, «φυσικά αυτό μας χαροποίησε και  στη συνέχεια απέδειξαν ότι θέλουν να γίνουν τα πράγματα έτσι όπως αυτοί θέλουν, αλλά: όταν βγαίνεις σε μια διοίκηση και λες ότι έχει την ευθύνη της Ονειρούπολης, εσείς την κάνετε, αλλά δεν την κάνετε όπως εμείς σας λέμε, είναι λίγο περίεργο και δεν ακούγεται καλά. Είναι προφανές ότι θα κριθεί η διοίκηση, δεν θα κριθούν οι αντιπολιτεύσεις. Γιατί οι αντιπολιτεύσεις το πολύ να βγουν και να πουν: εμείς τους τα λέγαμε και αυτοί δεν ακούγανε».

Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Καλλινικίδης είπε: «Ούτε εμείς διαπραγματευόμαστε και ούτε είναι κανείς πιο ευαίσθητος στα θέματα της  υγείας και δεν παίζουμε μ’ αυτό και το έχουμε πει ότι, τα μέτρα θα τηρηθούν αυστηρά στην Ονειρούπολη».

Αναφορικά με τα παιχνίδια, είπε ότι «έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των ψυχαγωγικών παιχνιδιών και των δράσεων, αλλά εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Ονειρούπολης. Ήδη κάναμε μια υποχώρηση, από 29 δράσεις που είχαμε αυξήσει το 2019, κατεβήκαμε στις 8».

Όσον αφορά τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, είπε ότι θα είναι όλα αυτά στην εκδήλωση «με τη δέουσα προσοχή, ενώ θα προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις, για το αν έχουν τιμωρηθεί ή όχι κατά τους ελέγχους που τους έχουν γίνει».

Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό των 340.000 ευρώ ως «ψίχουλα».