Home > Πρώτο Θέμα > Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας κατά των Δήμων Παρανεστίου και Προσοτσάνης και Δασαρχείου Δράμας

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας κατά των Δήμων Παρανεστίου και Προσοτσάνης και Δασαρχείου Δράμας

 

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας κατά των Δήμων Παρανεστίου και Προσοτσάνης και Δασαρχείου Δράμας

Α. Καλλίας: «Σταματάμε την παροχή δωματίων προς φιλοξενία χωρίς αντίτιμο»

«Μεγαλοξενοδόχοι… που φιλοξενούν άτομα σε χώρους χωρίς καμιά άδεια για διαμονή»

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΚΑΠΟΙΑ από τα μεγάλα και έντονα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εδώ και μερικά χρόνια οι ξενοδόχοι του Ν. Δράμας, όσοι τουλάχιστον είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, δίνουν στη δημοσιότητα, μέσω μιας συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της  Ένωσης κ. Άγγελος Καλλίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλλίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη Δράμα υπάρχουν τρεις μεγαλοξενοδόχοι και αυτοί είναι ο Δήμος Παρανεστίου, ο Δήμος Προσοτσάνης και το Δασαρχείο Δράμας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, είπε ότι αρχικά ο Δήμος Παρανεστίου χρησιμοποιεί παρανόμως τις εγκαταστάσεις του οικισμού της ΔΕΗ, στον οποίο επιμένει να φιλοξενεί άτομα, «χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και χωρίς κανένα νομικό δικαίωμα να φιλοξενεί τον οποιοδήποτε».

«Ο Δήμος Παρανεστίου εκμεταλλεύεται τον οικισμό της ΔΕΗ από το 2005. Ο οικισμός εξυπηρετούσε παλαιότερα τους εργαζόμενους για την κατασκευή του Φράγματος, ενώ σήμερα ο χώρος δεν έχει την απαιτούμενη άδεια, αλλά ούτε και ο Δήμος έχει το νομικό δικαίωμα να φιλοξενεί τον οποιονδήποτε», είπε ο κ. Καλλίας, και έκανε αναφορά σε ένα ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο οι μόνοι που μπορούν να φιλοξενούνται, είναι μαθητές που επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.

Όσον αφορά το Δήμο Προσοτσάνης, σημείωσε ότι ο Δήμος φιλοξενεί πλήθος μαθητών πολλές φορές για διάφορες αθλητικές διοργανώσεις και άλλες εκδηλώσεις, κοιμίζοντάς τους σε πολιτιστικά κέντρα, σε αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια και αλλού και μάλιστα με αντίτιμο 15-20 ευρώ.

Όσον αφορά το Δασαρχείο Δράμας, ο κ. Καλλίας είπε ότι αυτό επιτρέπει τη διαμονή διαφόρων στους δασικούς οικισμούς, χωρίς αυτοί να πληρούν τις προϋποθέσεις, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα τα ελεύθερο κάμπινγκ το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει, σε όλη την οροσειρά της Ροδόπης.

KALLIAS AGGELOS

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας

Στην Εισαγγελία

Ο κ. Καλλίας, εξέφρασε την απόφαση της Ένωσης Ξενοδόχων, να εξουσιοδοτήσει το νομικό σύμβουλο, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει για την κατάσταση την Εισαγγελία Δράμας και θα ζητήσει να πάρει μέτρα, «ώστε να προφυλάξει τα νομίμως λειτουργούνται καταλύματα του Νομού Δράμας, ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Ακόμα, «με επιστολή μας προς τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον ΕΟΤ, το Υπουργείου Τουρισμού καθώς και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους ενημερώνουμε ότι η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας δια του νομικού συμβούλου μας, θα επεμβαίνει σε επίσημες καταγγελίες, όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις αυτού του τύπου. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι καταγγέλλουμε, αλλά όλοι αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανοχή μας.

Σκοπός μας δεν είναι να τινάξουμε την όποια επίσκεψη γίνεται στο Νομό μας, αν και πολλοί θα το εκλάβουν έτσι. Αλλά να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας.

Άλλωστε με τη στάση μας όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να περιοριστούν, αν όχι να εξαλειφθούν, τουλάχιστον σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε κατ’ ιδίαν με τους δημάρχους και με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη.  Δυστυχώς, όσο κανείς δεν μας ακούει, εμείς θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων – παραξενοδοχείας, ελεύθερου κάμπινγκ κ.α.»

 

Τέλος στα δωρεάν δωμάτια

Το δεύτερο σκέλος της συνέντευξης Τύπου, αφορούσε το θέμα της παροχής δωματίων και φιλοξενίας χωρίς αντίτιμο από μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων προς Δήμους και Αντιπεριφέρεια ή Περιφέρεια, για διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα, κονδύλια που είναι για φιλοξενία, πηγαίνουν σε ξενοδοχεία τα οποία δεν είναι μέλη της Ένωσης.

Όπως είπε ο κ. Καλλίας, την τελευταία πενταετία, η Ένωση Ξενοδόχων «έχει δώσει πάνω από 300 διανυκτερεύσεις στους Δήμους και την Περιφέρεια χωρίς αμοιβή, με σκοπό την προώθηση και προβολή δράσεων και εκδηλώσεων. Φιλοξενίες που κανείς δεν γνωρίζει ότι κάνουμε. Όλοι οι συνάδελφοι, με κάποιες εξαιρέσεις από ξενοδόχους που δεν είναι μέλη μας, δίναμε δωμάτια με χαρά διότι ελπίζαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια προβολής του τόπου μας.»

Τελικά, η Ένωση Ξενοδόχων αποφάσισε να σταματήσει αυτή την πρακτική, καθώς, «είναι αδιανόητο πλέον να μας καλούν να στηρίξουμε δωρεάν δράσεις, εκδηλώσεις κ.α. χωρίς αντίτιμο και την ίδια ώρα αυτοί που ζητούν την στήριξη μας να προϋπολογίζουν κονδύλια για διαμονή προς καταλύματα τα οποίοι δεν παρέχουν την αντίστοιχη στήριξη. Η Ένωση εκπροσωπεί το 80% των κρεβατιών του Νομού Δράμας».

Όπως τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Καλλίας, «δεν μπορείς να έρχεσαι σε ένα ξενοδοχείο, να ζητάς να σου παρέχει 5 δωμάτια χωρίς αντίτιμο για τη φιλοξενία και για την ίδια εκδήλωση να πηγαίνεις άλλα πέντε δωμάτια με πληρωμή σε κάποιον που δεν δίνει φιλοξενία. Καθώς επίσης μας είναι και αδιανόητο, η κατανομή δωματίων επί πληρωμή να είναι συνεχώς στα ίδια ξενοδοχεία  και από τα υπόλοιπα να τα ζητάμε τζάμπα. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν και να υπάρχει ίση κατανομή στα δωμάτια από Δήμους και Περιφέρεια.»

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά  που έκανε ο κ. Καλλίας στην περσινή διοργάνωση της «ΔραμΟΙΟΝΟγνωσίας», κατά την οποία ζητήθηκαν 10 δωμάτια για δωρεάν φιλοξενία προσκεκλημένων τα οποία παρείχαν ξενοδοχεία μέλη της Ένωσης. «Την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας» διαμονή για 1.000 ή 1.500 ευρώ, η οποία  πληρώνεται σε ξενοδοχεία που δεν δίνουν δωρεάν διανυκτερεύσεις. Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, ας πάει και σε συναδέλφους που στηρίζουν όλη τη δράση».