Home > νέα > Έντονη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων. Πρ. Κτηνοτροφικού Κ. Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιος: «Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, τότε να μας αποζημιώσει το Υπουργείο αντισταθμικά. Να κάνει έργα υποδομής».

Έντονη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων. Πρ. Κτηνοτροφικού Κ. Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιος: «Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, τότε να μας αποζημιώσει το Υπουργείο αντισταθμικά. Να κάνει έργα υποδομής».

 

Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ προς το ΥΠΑΑΤ

Έντονη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων

της ΑΜΘ για τις αποζημιώσεις

του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

1650 οι «εκλεκτοί» των φετινών ενισχύσεων

 

Πρ. Κτηνοτροφικού Κ. Νευροκοπίου, Χρ. Τσέρνιος: «Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, τότε να μας αποζημιώσει το Υπουργείο αντισταθμικά. Να κάνει έργα υποδομής».

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έστειλαν σύσσωμοι οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, με αφορμή τις ενισχύσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα, τις οποίες πρόκειται να λάβουν μόνο 1650 κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

Βέβαια, οι ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα είναι ανυπολόγιστες, καθώς πολλές περιοχές κρίθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλοί ήταν οι παραγωγοί που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από την βαρυχειμωνιά, ενώ σίγουρα δεν αριθμούν τους 1650 οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν.

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, που συνυπογράφουν την επιστολή προς το Υπουργείο είναι οι εξής: Κ. Νευροκοπίου, Δήμου Προσοτσάνης, Ν. Καβάλας, Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης, Δ. Ιάσμου, Δ. Αλεξανδρούπολης, και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών «Αμνός».

 

Η επιστολή των Κτηνοτροφικών

Συλλόγων της ΠΑΜΘ προς το ΥΠΑΑΤ

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΠΑΜΘ, ζήτησαν από το Υπουργείο την στήριξή του στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο θέτει προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν μόνο στα αιγοπρόβατα, καθώς και στις εκμεταλλεύσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως αγελαίες.

«Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα (έντονες χιονοπτώσεις και τον ολικό παγετό για μεγάλο χρονικό διάστημα) ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Αποφασίστηκε ότι οι κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας για την ενίσχυση αυτή είναι 1650. Το μικρό αυτό νούμερο δικαιούχων προκύπτει από τους όρους που έθεσε το ΥΠΑΑΤ, δηλαδή οι περιοχές που επλήγησαν να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο για τα αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις αυτές να είναι δηλωμένες ως αγελαίες. Η δικαιολογία για τους όρους αυτούς είναι ότι το διαθέσιμο ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα χρειαζόταν για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που πραγματικά είχαν πληγεί».

Παράλληλα, οι Σύλλογοι θέτουν και ορισμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό, ενώ τονίζουν ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι: «Τι επιτυγχάνεται με αυτή την τακτική του ΥΠΑΑΤ; Νιώθουν τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας όλοι όσοι επλήγησαν; Αποζημιώνεται ένα μέρος της ζημιάς που υπέστησαν; Ικανοποιείται το αίσθημα δικαίου βάση του οποίου πρέπει να λειτουργεί μία ευνομούμενη πολιτεία; Τι διαφορετικό έχουν οι εκμεταλλεύσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως αγελαίες από τις υπόλοιπες; Τα υπόλοιπα είδη αγροτικών ζώων όπως τα βοοειδή, στις ίδιες περιοχές, δεν είχαν παρόμοια μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές και απώλειες στην παραγωγή τους; Δε σας είναι γνωστό ότι υπήρχαν περιοχές που δεν κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως οι κτηνοτρόφοι τους είχαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία; Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι ο τελευταίος λόγος για να κηρυχθεί μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι τα προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυστυχώς!

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το πολιτικάντικο και επικοινωνιακό κουκούλωμα του προβλήματος, αφού το ΥΠΑΑΤ με πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις ανάγκες για πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων, ανακοινώνει ότι αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους για την κακοκαιρία του χειμώνα. Απαράδεκτο κύριε Υπουργέ!!!».

Επιπροσθέτως, στην επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής μας, γίνεται αναφορά και στην άνιση μεταχείριση που δέχονται σε σχέση με κτηνοτρόφους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, ότι: «Η συσσώρευση συνεχούς άνισης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ σε σχέση με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους της χώρας (εκτός ελαχίστων περιοχών) στο θέμα των βοσκοτόπων, με τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ στον υπολογισμό από το 2015 και μετά, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης και τις ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία (όπου αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με δίκαιους όρους για όλη την επικράτεια) τους νέους αγρότες με κατεύθυνση την κτηνοτροφία και σε όποιο μέτρο ή πρόγραμμα έχει σχέση με την πυκνότητα βόσκησης.

Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα των ενεργειών μας κύριε υπουργέ και δυστυχώς μας απογοητεύσατε για μία ακόμη φορά!!!».

TSERNIOS

Πρ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου

Κ. Νευροκοπίου Χρ. Τσέρνιος

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Χρήστο Τσέρνιο, προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα, καθώς και τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσέρνιος, ανέφερε ότι η δικαιολογία του Υπουργείου, είναι ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν ως αποζημίωση από το πρόγραμμα «de minimis», και έτσι βρήκαν έναν τρόπο ώστε να επιλέξουν μια ομάδα παραγωγών οι οποίοι διαθέτουν μόνο αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις τους είναι δηλωμένες ως αγελαίες.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ λάθος η κίνηση αυτή του Υπουργείου, και για τον λόγο αυτό στείλαμε την επιστολή. Διότι, δεν αποζημιώνεται το σύνολο των παραγωγών, ενώ παράλληλα δεν αποζημιώνονται και αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, όπως ήταν περιοχές που κρίθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εμείς στο Νευροκόπι, κριθήκαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυο φορές. Ως όφειλε η Περιφέρεια να μας δώσεις ζωοτροφές, την περίοδο που ήμασταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μας έδωσε.

 

Χρ. Τσέρνιος: «Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, τότε να μας αποζημιώσει αντισταθμικά το Υπουργείο. Να κάνει έργα υποδομής…».

Ο κ. Τσέρνιος, μάλιστα υποστήριξε ότι οι καταστροφές του περασμένου χειμώνα δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ γενικότερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα υποδομής στην περιοχή.

«Δεν έχουν γίνει ούτε έργα υποδομής. Οι δρόμοι που καταστράφηκαν από τον περασμένο χειμώνα, δεν έχουν διορθωθεί. Οι ομβροδεξαμενές, έσπασαν από την κακοκαιρία αλλά και πάλι δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές.

Αφού δεν υπάρχουν χρήματα, τότε να μας αποζημιώσει αντισταθμικά το Υπουργείο. Να κάνει έργα υποδομής».