Home > νέα > Η Δράμα του μέλλοντος μέσα από έργα που ορίζουν σημαντικές αλλαγές Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται η ένταξη του έργου

Η Δράμα του μέλλοντος μέσα από έργα που ορίζουν σημαντικές αλλαγές Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται η ένταξη του έργου

Η πρόταση υποβλήθηκε 30 Σεπτεμβρίου

Η Δράμα του μέλλοντος μέσα

από έργα που ορίζουν

σημαντικές αλλαγές

Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται η ένταξη του έργου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγάλα ζητούμενα για μια πόλη όπως η Δράμα, είναι το μέλλον. Το πώς θα μπορέσει να λύσει ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να προχωρήσει και να θέσει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια, για το μέλλον.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, θα έλεγε κανείς μεταβατική, η οποία μας δίνει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η Δράμα και ο Δήμος Δράμας, να θέσει βάσεις τέτοιες, οι οποίες θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης, την ευκολία διαβίωσης, αλλά και την ποιότητα ζωής και πολλά άλλα.

Και σ’ αυτή τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, περιλαμβάνονται και διάφορα ζητήματα που έχουν σχέση με τη νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα, η ψηφιοποίηση των πάντων κρίνεται επιτακτική και αυτό αποτελεί μια αναγκαιότητα, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες και περισσότερες δυνατότητες. Πρόκειται για σημαντικές ενέργειες, οι οποίες θα βοηθήσουν σε διάφορα ζητήματα όπως την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τη δυνατότητα ευκολότερης στάθμευσης αλλά ακόμα και σε ζητήματα πολιτισμού και τουρισμού.

Τα προβλήματα φυσικά είναι πολλά και είναι σημαντικό, ώστε αυτά να ομαδοποιηθούν και να γίνουν οι κατάλληλες εκείνες προσπάθειες και ενέργειες, ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Και ένα απ’ αυτά τα θέματα, είναι να μην χάνουμε τα διάφορα προγράμματα μέσα από τα οποία θα μπορούσε ο Δήμος να αντλήσει χρήματα για έργα.

Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα, είναι αυτό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής  Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Το πρώτο μεγάλο έργο που έγινε στο κέντρο της πόλης, αφορά εκείνο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στην περιοχή της 19ης Μαΐου. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως μια «πράσινη γέφυρα», ανάμεσα στο δημοτικό κήπο και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ναι μεν μπορεί να δυσκόλεψε αρκετά τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, όμως άλλαξε την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Στο χέρι όλων μας είναι να αλλάξει και η γενική οικονομική εικόνα της περιοχής και όχι μόνο.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που έρχεται ως συνέχειά του, είναι το δεύτερο ΣΒΑΑ, για την πλήρη ανάπλαση  του λεγόμενου κεντρικού πυρήνα της πόλης. Η ολοκληρωτική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας, του δημοτικού κήπου και της οδού Εθνικής Αμύνης. Έργο που θα προσδώσει τεράστιες αλλαγές προς το καλύτερο, ώστε η Δράμα να γίνει μια πόλη περισσότερο βιώσιμη απ’ ό,τι είναι σήμερα, με λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της και δυνατότητες εύκολης μετακίνησης, αλλά και καλύτερης ποιότητας ζωής. Μια πόλη που έχει ανάγκη να αναπτύξει τον πληθυσμό της, αλλά και να δώσει μια νέα ώθηση για το μέλλον.

Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα. Και σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το έργο της δεύτερης ΣΒΑΑ, κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ 2021-2027 Αν. Μακεδονίας – Θράκης και πολύ σύντομα μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα έχουμε και την τελική έγκριση της ένταξης της πρότασης στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο. Από εκεί και πέρα, αυτή η δημοτική αρχή, οφείλει να προχωρήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στόχος θα πρέπει να είναι, από την ώρα που η πρώτη σκαπάνη χτυπήσει το έδαφος, τα πάντα να γίνουν εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος, ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση και η καλύτερη πορεία των έργων. Διαφορετικά, όπως είπε και ο δήμαρχος Γ. Παπαδόπουλος σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο «θα καταστρέψουμε την αγορά».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο πλαίσιο αυτών που αναφέρονται παραπάνω, οφείλουμε να μιλήσουμε και για τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Δράμας.

Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό έργο, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται σε αξιολόγηση για να ενταχθεί προς χρηματοδότηση. Αν και ο Δήμος γενικά, έχει προχωρήσει κάπως σε ορισμένα ζητήματα τεχνολογίας, εντούτοις χρειάζεται πολλά ακόμα να γίνουν, ώστε όλα τα παραπάνω με τη νέα ΣΒΑΑ και τις μεγάλες αλλαγές, να προχωρήσουν ακόμα καλύτερα.

Τι είναι όμως αυτός ο περίφημος ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Δράμας;

Το σύνολο του έργου έχει προϋπολογισμό 1.640.000 ευρώ. Η μελέτη είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου και στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, είχε κατατεθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση, από την Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», αναμένεται να έχει την τελική απάντηση ένταξης ή παρατηρήσεων , το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει ορισμένα καλά έργα, τα οποία θα βοηθήσουν αρκετά στη διαβίωση των πολιτών.

Ανάμεσα στα έργα που περιλαμβάνει αυτό το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι:

– Η δημιουργία μιας ενιαίας κεντρικής πλατφόρμας με χρήσης τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

– Δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης και προβολής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

–  Ψηφιοποίηση Πρακτικών Συνεδρίων για την πόλη της Δράμας.

– Ανάδειξη και προβολή της «Ονειρούπολης», μέσα από τη δημιουργία δυνατότητας εικονικής περιήγησης σ’ αυτήν, ενημέρωση για events, δημιουργία ιστοσελίδας και εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα  & πλατφόρμα εγγραφής και διαχείρισης εθελοντών.

– Πλατφόρμα διαχείρισης Παιδικών Σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή.

– Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων.

– Ψηφιακή Πλατφόρμα Συνεδριάσεων Συλλογικών Οργάνων.

– Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών κτηρίων.

– Εξοπλισμός συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης, Διαχείρισης Κυκλοφορίας.

–  Μηχανοργάνωση Δημοτικής Αστυνομίας & Ανάπτυξη Συστήματος Αισθητήρων για την Προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα .

– Έξυπνες διαβάσεις πεζών και ΑμΕΑ.

Πολλές φορές βέβαια, όλα αυτά ακούγονται ωραία. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι πολλές φορές τέτοια προγράμματα ξεκινούν με αισιοδοξία, όμως παίρνουν χρόνια για υλοποιηθούν. Οι προσπάθειες για την τελική αυτή πρόταση, είχαν ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια και μόλις στα τέλη του 2023 έγινε κατορθωτό να υποβληθεί η πρόταση. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα ζητούμενα από εδώ και πέρα, εφόσον πάρουμε την ένταξη, είναι να τρέξουν γρήγορα και να υλοποιηθούν, όμως πάνω απ’ όλα να μπορέσουν να γίνουν γνωστά στους Δραμινούς και τους επισκέπτες της πόλης και να χρησιμοποιούνται.