Home > Εκδηλώσεις > Η Δραμινή σοπράνο Π. Σωφρονιάδου από την Όπερα του Βερολίνου θα ερμηνεύσει Μαρία Κάλλας στη Δράμα-Στο Φεστιβάλ Via Egnatia αρχές Σεπτεμβρίου στη Δράμα

Η Δραμινή σοπράνο Π. Σωφρονιάδου από την Όπερα του Βερολίνου θα ερμηνεύσει Μαρία Κάλλας στη Δράμα-Στο Φεστιβάλ Via Egnatia αρχές Σεπτεμβρίου στη Δράμα

Στο Φεστιβάλ Via Egnatia αρχές Σεπτεμβρίου στη Δράμα

Η Δραμινή σοπράνο Π. Σωφρονιάδου

από την Όπερα του Βερολίνου

θα ερμηνεύσει Μαρία Κάλλας στη Δράμα

► Ανοιχτοί χώροι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντας για το κοινό

► Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ και της σοπράνο κας Σωφρονιάδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Δράμα, οι εκδηλώσεις από το Φεστιβάλ Via Egnatia, στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Ο «Π.Τ.» έχει ήδη δημοσιεύσει το σύνολο του προγράμματος, παρ’ όλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένες από τις εκδηλώσεις, όπως το μουσικό αφιέρωμα στην κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, Μαρία Κάλλας. Στην εκδήλωση, μουσικά κομμάτια της αείμνηστης Ελληνίδας της όπερας, Μαρίας Κάλλας, θα ερμηνεύσει η Δραμινή εξαιρετική σοπράνο, κα. Παναγιώτα Σωφρονιάδου.

Η κα. Σωφρονιάδου δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως σοπράνο στην όπερα του Βερολίνου στη Γερμανία και αν και νεαρή, έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στο συγκεκριμένο χώρο. Η κα. Σωφρονιάδου θα ερμηνεύσει κομμάτια από την αείμνηστη Ελληνίδα της όπερας Μαρία Κάλλας, μιας και φέτος είναι έτος Μαρία Κάλλας, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννησή της.

Επίσης, εκείνες τις ημέρες θα υπάρχουν ανοικτοί πολλοί χώροι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να τους επισκεφτούν οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες.

Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της Via Egnatia, παρουσίασε το πρωί της Τρίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, με την παρουσία μάλιστα της κας Σωφρονιάδου, την οποία είχε και μαθήτριά του στο Μουσικό Σχολείο Δράμας στο μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής.

Ανοικτοί αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι σε όλο το Νομό

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Via Egnatia, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε ότι «η φετινή καινοτομία είναι οι ανοικτοί αρχαιολογικοί και εκθεσιακοί χώροι σε όλη την επικράτεια του Νομού Δράμας».

Όπως είπε, όσον αφορά την περιοχή του Δήμου Δράμας, ανοικτό θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ο εκθεσιακός χώρος του Λυκείου Ελληνίδων, ο Πολιτιστικός Χώρος Σαντιρβάν, η Καπναποθήκη Αναστασιάδη και το Μουσείο της Δόξας Δράμας

Επίσης, στο Δήμο Δοξάτου θα είναι ανοικτό το Λαογραφικό Μουσείο Δοξάτου, η εκθεσιακή Πολιτιστική Γωνιά στο Καλαμπάκι, ενώ στο Δήμο Προσοτσάνης οι συμπολίτες μας θα μπορούν να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης και στην Μικρόπολη η Λαογραφική Έκθεση Μικρόπολης.

Επίσης, στο Δήμο Παρανεστίου ανοικτό θα είναι το Διαδραστικό Μουσείο Φυσικής του Νικηφόρου και επίσης στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου το Πάρκο Ηλιακών Ρολογιών και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο. Ανοικτό θα είναι επίσης στην Πτελέα το Λαογραφικό Μουσείο Πτελέας και στο Παρανέστι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Τέλος, ανοικτό θα είναι και ο κόσμος θα μπορεί να το επισκεφθεί, το περίφημο Πάρκο Μουσείο Οχυρού Λίσσε, ένα ιστορικό θεματικό πάρκο.

Συναυλίες

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, θα γίνει μια συναυλία αφιέρωμα στον αείμνηστο Νίκο Παπάζογλου και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου η Δραμινή σοπράνο διεθνούς εμβέλειας, κα. Παναγιώτα Σωφρονιάδου θα ερμηνεύσει κομμάτια της Μαρίας Κάλλας.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «η εκδήλωση αυτή γίνεται γιατί φέτος είναι έτος αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, αποφασίσαμε να τιμήσουμε και εμείς αυτή την σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια».

Όπως σημείωσε μάλιστα ο ίδιος, «για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μια Δραμινή πρέσβειρα, που μας εκπροσωπεί σ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο μουσικό κομμάτι στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο ίδιος ότι την είχε και μαθήτριά του στο Μουσικό Σχολείο Δράμας στο μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής, ενώ η ίδια φοίτησε και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με καθηγήτρια την κα. Γκλαβοπούλου.

Να σημειωθεί ότι οι δύο παραπάνω συναυλίες θα γίνουν στο Πάρκο των Γλυπτών στο Διοικητήριο Δράμας στις 19.30. Στην πιθανότητα βροχής οι συναυλίες θα μεταφερθούν εντός του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου.

Αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων

Επίσης, την τελευταία μέρα του Via Egnatia, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, οι λάτρεις του δρομικού κινήματος θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δρόμο 10.000 μέτρων από τη Μαυρολεύκη μέχρι το Καλαμπάκι, στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας οδού.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, θα γίνει και ένας περίπατος ενός χιλιομέτρου, για οικογένειες και παιδιά. Η αφετηρία θα είναι λίγο έξω από το Καλαμπάκι και ο τερματισμός στην πλατεία του χωριού, ενώ στη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν αρχαιολόγοι και ιστορικοί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και θα δίνουν πληροφορίες για την αρχαία Εγνατία Οδό.

Τέλος, στην πλατεία Καλαμπακίου το μουσικό συγκρότημα ΧΑΛΚΟΜΑΝΙΑΞ θα κρατάει συντροφιά τον κόσμο με μουσική.

Σωφρονιάδου: Από το Μουσικό Σχολείο Δράμας στις Όπερες της Γερμανίας

Από τη δική της πλευρά και σχετικά με την ερμηνεία κομματιών της Μαρίας Κάλλας, η Δραμινή σοπράνο κα. Σωφρονιάδου, εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την εμφάνισή της στη Δράμα μετά από πολλά χρόνια και ουσιαστικά όπως είπε «πρόκειται για την πρώτη μου επαγγελματική εμφάνιση στη Δράμα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι η πρώτη μου επαγγελματική εμφάνιση στη Δράμα και έχω μεγάλη χαρά για την ευκαιρία να τραγουδήσω για τους ανθρώπους του τόπου μου».

Όπως είπε μάλιστα η ίδια, «χάρηκα ιδιαίτερα για την σκέψη και την πρωτοβουλία να βρεθώ στη Δράμα και να τραγουδήσω, γιατί πραγματικά υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε αυτό το είδος της μουσικής και ήταν μια πολύ καλή πρόταση, η οποία νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή της».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, είπε ότι «το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει άριες του κλασικού ρεπερτορίου, ίσως και κάποιο ελληνικό τραγούδι. Μαζί μου θα είναι και μια πιανίστρια από τη Θεσσαλονίκη, η κα. Σακέττα».

Αποκάλυψε ακόμα η ίδια, ότι, «θα υπάρξει επίσης και μια ιστορία για την Μαρία Κάλλας, ώστε να δώσουμε και τα βασικά στοιχεία της αληθινής ιστορίας που υπήρξε πίσω από την ίδια και τη μεγάλη καριέρα της».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η κα. Παναγιώτα Σωφρονιάδου, ξεκίνησε ως μαθήτρια του Μουσικού σχολείου Δράμας, πέρασε από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας και τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με την όπερα στην Όπερα του Βερολίνου, και είναι μόνιμη στο ανσάμπλ.

Η ίδια έχει σπουδάσει επίσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, καθώς και σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Επίσης έχει δουλέψει στην Όπερα της Φραγκφούρτης, στην Όπερα του Ντόρτμουντ, ενώ έχει κάνει εμφανίσεις στο Ντίσελντορφ, στη Βόννη και αλλού.