Home > νέα > Η προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. ΠολιτισμούΗ προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΔράμΗ προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. Πολιτισμούας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. Πολιτισμού

Η προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. ΠολιτισμούΗ προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΔράμΗ προτομή του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. Πολιτισμούας το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. Πολιτισμού

Η προτομή του Διονύσου από

το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

το έκθεμα της εβδομάδας από το Υπ. Πολιτισμού

 

 

ΟΠΩΣ ήδη έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, μέσα από την οποία θα γίνονται γνωστά διάφορα σημαντικά εκθέματα από Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκινήσει με ένα έκθεμα από το Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ αυτή την εβδομάδα το δεύτερο στη σειρά έκθεμα, έρχεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και πρόκειται για την προτομή του Διονύσου.

Η εικόνα της προτομής βρίσκεται ήδη στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Facebook και δίνονται στοιχεία για το σπάνιο αυτό εύρημα.

Η προτομή του Διονύσου χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος  εικονίζεται σε ώριμη ηλικία, φορά δορά που δένεται στον αριστερό ώμο και πέφτει διαγώνια καλύπτοντας και το δεξιό στήθος.

Γενειοφόρος φορώντας ταινία στο κεφάλι και πλεχτό στεφάνι από κλαδιά κισσού και κλήματος και το επάνω μέρος διανθίζεται με άνθη κισσού, ενώ στα πλάγια πέφτουν δύο κληματόφυλλα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος από ισάριθμα τσαμπιά σταφυλιού με αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί κρόταφοι και αυτιά.

Τα μακριά μαλλιά χωρισμένα στη μέση δηλώνονται με κυματοειδείς, αβαθείς αυλακώσεις που πλαισιώνουν χαμηλά το μέτωπο. Μαζεμένα στο πίσω μέρος  καλύπτουν το λαιμό σε ένα είδος κότσου, εκτός από δύο πλοκάμους που αφήνονται με ανάλαφρα κυματιστά περιγράμματα.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα εξαίρετο δημιούργημα που έχει φιλοτεχνηθεί στην περίοδο των Αντωνίνων, 2ος αιώνα μ.Χ. και είναι αντίγραφο του 5ου αιώνα π.Χ.

Οι ενδιαφερόμενοι για να το δουν και από κοντά, μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, το οποίο είναι στεγασμένο σε σύγχρονο κτήριο και επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας διαχρονικά, καθώς στις αίθουσές του παρουσιάζονται ευρήματα από τη μέση παλαιολιθική περίοδο (50.000 χρόνια από σήμερα) έως τους νεότερους χρόνους.

Το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας είναι:

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: Καθημερινά 08.00 – 17.00, Τρίτη 11.00 – 17.00.

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 08.00 – 20.00, Τρίτη 11.00 – 20.00.

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

Πληροφορίες: 25210 31365