Home > Πρώτο Θέμα > Ίδρυση πολυιατρείου στη Δράμα στην υπηρεσία όλων των Δραμινών Από το τοπικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού

Ίδρυση πολυιατρείου στη Δράμα στην υπηρεσία όλων των Δραμινών Από το τοπικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού

 

 

Από το τοπικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού

Ίδρυση πολυιατρείου στη Δράμα

στην υπηρεσία όλων των Δραμινών

Η τελετή ορκωμοσίας των εθελοντών παρουσία του προέδρου

του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Α. Αυγερινού

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου, η τελετή απονομής Πτυχίων, Προαγωγών και Τιμητικών Διακρίσεων σε Εθελοντές Νοσηλευτικής και Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκαν πτυχία σε περίπου πενήντα νέους εθελοντές και εθελόντριες, και έγιναν προαγωγές στους ήδη εκπαιδευμένους, οι οποίοι έχουν σημειώσει πολλές ώρες στην υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αυγερινού. Αξίζει να σημειώσουμε παράλληλα, ότι ήταν η πρώτη ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το 2007.

Οι νέοι εθελοντές, εκπαιδεύτηκαν τόσο σε θεωρητική κατάρτιση όσο και με πρακτική εξάσκηση στους τομείς των πρώτων βοηθειών και της νοσηλευτικής. Οι νέοι εθελοντές του τομέα Νοσηλευτικής και του τομέα Διασωστών Σαμαρειτών, έδωσαν την υπόσχεση του Εθελοντή δηλώνοντας την πίστη τους στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, την αφοσίωσή τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και την αταλάντευτη δέσμευσή τους να προσφέρουν τις εθελοντικές υπηρεσίες τους, χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φυλής, φύλου, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης.

Η τελετή, περιελάμβανε χαιρετισμό του Dr. Αυγερινού, της Τομεάρχη Νοσηλευτικής κα. Παρασκευής Φελέκη, της Συντονίστριας του Τομέα Σαμαρειτών κα. Μαρίνας Σταμάτη, του Αρχηγού Ελλάδος του Σώματος Σαμαρειτών κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή, ενώ είχε προηγηθεί προσφώνηση της Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας κα. Νίνας Παπαδοπούλου. Η κα. Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από τα δύο Σώματα του Περιφερειακού Τμήματος της Δράμας, το τελευταίο εξάμηνο και οι οποίες περιλαμβάνουν την ανακαίνιση-ανακατασκευή του κτιρίου του τοπικού Τμήματος, καθώς και την έναρξη λειτουργίας Πολυιατρείου στο ανακατασκευασμένο κτίριο, του οποίου την επιστημονική ευθύνη θα έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, τα μέλη του τοπικού Διοικητικού Συμβουλίου, ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Κων/νος Δουφεξής, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Τσακίρογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ανάργυρος Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Δαδούδης, εκπρόσωπος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης και μέλη του Συμβουλίου, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο πρώην Βουλευτής κ. Ευστάθιος Σαραφόπουλος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων, καθώς και ιατροί-καθηγητές των Εθελοντών μας. Εκ μέρους του Ε.Ε.Σ. παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Επαμεινώνδας Μολυβάς, η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης κ. Παλιούρα και ο Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Στρατής.

Δημιουργία πολυιατρείου

στο Τμήμα της Δράμας

του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των εθελοντών, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, κα. Νίνα Παπαδοπούλου, ανακοίνωσε την ίδρυση λειτουργίας ενός πολυιατρείου στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας. Η έναρξη λειτουργίας του πολυιατρείου, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την πρόεδρο κα. Νίνα Παπαδοπούλου.

Ουσιαστικά, το Τμήμα της Δράμας, θα διαθέσει τον χώρο και το άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό του προσωπικό και ο Ιατρικός Σύλλογος το επιστημονικό του προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετούν δωρεάν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των Δραμινών πολιτών.

«Το σημαντικό όλων είναι η προσφορά μας στην κοινωνία της Δράμας, γι’ αυτό θεωρώ σημαντική την ίδρυση ενός πολυιατρείου. Έχουμε εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας, τον τίτλο, και είμαστε απολύτως νόμιμοι. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, είναι υπεύθυνος για τις αδειοδοτήσεις των ιατρείων, και έτσι πήραμε και εμείς την άδεια. Η έναρξη λειτουργίας του, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.

Διαθέτουμε τον χώρο και την οργάνωση, το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είναι άρτια εκπαιδευμένο, και ο Ιατρικός Σύλλογος θα διαθέσει τους επιστήμονές του, ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Παπαδοπούλου.

Το πολυιατρείο πρόκειται να λειτουργεί κανονικά με ραντεβού, και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους Δραμινούς. Η έναρξη του θα γίνει με δυο ειδικότητες, του παιδίατρου και του παθολόγου, και στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλες ανάλογες με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, οι ιατρικές υπηρεσίες που θα παρέχονται στους Δραμινούς πολίτες θα είναι εντελώς δωρεάν.

«Οι ιατρικές υπηρεσίες απευθύνονται σε όλους τους Δραμινούς. Τώρα πια είμαστε όλοι ευπαθείς. Όλοι έχουμε πλέον ανάγκη. Νομίζω ότι η πρόσβαση σε ένα ιατρείο και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτελεί ένα δύσκολο κομμάτι στην σημερινή εποχή. Οπότε, θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε στο θέμα της πρόσβασης στην υγεία, στην τοπική μας κοινωνία», σημείωσε η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Δράμας.

 

DSC02898

Από αριστερά, η πρόεδρος της Εφορείας Εθελοντών Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ. Δράμας κα. Άννα Σαραφοπούλου, η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Δράμας κα. Νίνα Παπαδοπούλου, η Τομεάρχης Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ. κα. Παρασκευή Φελέκη, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός, η Γεν. Γραμματέας του Ε.Ε.Σ. Δράμας κα. Ελένη Ευθυμιάδου, ο διοικητικός υπάλληλος κ. Ευάγγελος Βρυώνης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, και ο ταμίας του Ε.Ε.Σ. Δράμας, κ. Γεώργιος Σελαλματζίδης.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού

Σταυρού στην τελετή ορκωμοσίας

Στην εφημερίδα μας, μίλησε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός, σε συνάντησή μας στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού Δράμας. Ο πρόεδρος εξήρε το έργο και το ήθος των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ παράλληλα μίλησε και για την ιστορία του.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εδώ και 140 χρόνια αποτελεί τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό φιλανθρωπικό οργανισμός στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, είναι το παράδειγμα της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με απόλυτο σεβασμό, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και στα διεθνή ανθρωπιστικά δικαιώματα. Επίσης, η οποιαδήποτε δράση και ενέργεια τους προσφέρεται πάντα χωρίς εθνικές και πολιτισμικές διακρίσεις», υποστήριξε ο κ. Αυγερινός.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πέραν της μεγάλης προσφοράς του από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα, στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση βρίσκεται πάντα στο πλευρό της πολιτείας, απανταχού της Ελλάδος, εξήγησε ο κ. Αυγερινός. Αποτελεί τον πρώτο οργανισμό που προσέφερε πραγματικά βοήθεια, τεχνογνωσία, υλικοτεχνική υποδομή σε αυτή τη μεγάλη κρίση και πάντα στο πλευρό της πολιτείας.

«Η επίσκεψή μου εδώ στην ακριτική Δράμα, αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη χαρά γιατί υποδεχόμαστε στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τις νέες εθελόντριες και τους νέους εθελοντές τις Νοσηλευτικής και των Σαμαρειτών – Διασωστών», πρόσθεσε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., κ. Αυγερινός.

Οι εθελοντές και οι εθελόντριες αποτελούν την καρδιά, την ψυχή, την κινητήριο δύναμη, τον κινητήριο μοχλό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως επεσήμανε ο κ. Αυγερινός. Δεν θα υπήρχε Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, χωρίς τους εθελοντές. «Εθελοντισμός για εμάς σημαίνει στάση ζωής, πορεία ζωής, προσφορά χωρίς καμία ανταλλακτική διάθεση και χωρίς κανέναν εξαναγκασμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός είναι η υγιής αντίδραση της εκάστοτε κοινωνίας σε θέματα τα οποία άπτονται της πολιτείας, όμως η πολιτεία δείχνει αδράνεια, και αποχή, και ο εθελοντισμός αναπληρώνει αυτή την πολιτεία», δήλωσε ο κ. Αυγερινός.

Η Τομεάρχης Νοσηλευτικής

του Ε. Ε. Σ., κα. Π. Φελέκη

Ο Τομέας της Νοσηλευτικής, ιδρύθηκε με την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και αριθμεί 140 χρόνια λειτουργίας.

Ο Τομέας της Νοσηλευτικής, δραστηριοποιείται σε περίπου 35 Περιφερειακά Τμήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία υπάρχει μόνιμο προσωπικό νοσηλευτών, τα οποία επικουρούνται από εθελοντές οι οποίοι εκπαιδεύονται, δραστηριοποιούνται και κινητοποιούνται από τους νοσηλευτές που είναι στα Τμήματα.

Το έργο που γίνεται στα Τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Τομέα της Νοσηλευτικής, είναι πολλαπλό, συμβάλλοντας σε έκτακτες ανάγκες, αλλά και σε καιρό ειρήνης, όπου υπάρχει ανάγκη, όπως το τελευταίο διάστημα με το μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η κα. Φελέκη μίλησε για την συμβολή του Τμήματος της Νοσηλευτικής, και την ανάγκη ύπαρξης Δομών πρωτοβάθμιας υγείας, λέγοντας ότι: «Οι εθελοντές μας, σε κάθε Τμήμα, δραστηριοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πόλης, συμμετέχοντας σε καμπάνιες υγείας, σε δράσεις προβολής του έργου του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και στο να φροντίζουν ηλικιωμένα μοναχικά άτομα στο σπίτι, καθώς και παιδιά. Γενικά, όπου υπάρχει ανάγκη στην κάθε πόλη, ανάλογα με τις δομές είμαστε αρωγοί στην πολιτεία για τις οικογένειες που υποφέρουν περισσότερο.

Οι Νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού σε όλη την Ελλάδα, είναι περίπου 110 μόνιμο προσωπικό, ενώ οι εκπαιδευμένοι εθελοντές όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολλοί. Έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 25.000. Οι ενεργοί εθελοντές, είναι περίπου 5.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ συνεχώς εκπαιδεύονται και νέοι».

Το Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Δράμα

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αποτελείται από τρία τμήματα. Της Νοσηλευτικής το οποίο είναι και το παλαιότερο, των Εθελοντών Σαμαρειτών – Ναυαγοσωστών , και της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Στη Δράμα, λειτουργεί το Τμήμα της Νοσηλευτικής και των Εθελοντών Σαμαρειτών – Ναυαγοσωστών.

Η νέα Διοίκησή του Ε.Ε.Σ. Δράμας, έφερε νέα πνοή τόσο στον Οργανισμό τοπικά, όσο και στην όψη του κτιρίου, με την πλήρη ανακαίνιση του. Αυτό φαίνεται μάλιστα και με μια πρώτη ματιά από την εξωτερική όψη του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αγίας Βαρβάρας στο ύψος της Ταξιαρχίας.