Home > νέα > Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Από 30 Ιουνίου μέχρι και 9 Σεπτεμβρίου 2023

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης

και δημιουργικότητας από τη Δημόσια

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

Κεντρικός τίτλος: «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και τη Ζωρζ…»

 

 

ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ τίτλο «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και τη Ζωρζ…», ξεκινάει την Παρασκευή 30 Ιουνίου η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος επιστρέφει! Φέτος το καλοκαίρι, οι μικροί φίλοι των βιβλιοθηκών γνωρίζουν τα βιβλία των μεγάλων, τα αναγνώσματά τους, την αξία της φιλίας και ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας μέσα από λογοτεχνικά αφηγήματα και χαρακτήρες που επιδρούν σε γενιές αναγνωστών. Κι όλα αυτά μέσα από τα έργα δύο αγαπημένων συγγραφέων: της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.

Οι φετινές δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, συνδέονται με έργα των δύο συγγραφέων και οδηγούν σε δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες σε θέματα όπως η ιστορία, τα συνθήματα, τα ταξίδια, οι καλοκαιρινές μας συναντήσεις, κ.ά.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο σχετικό πρόγραμμα, «για εμάς η Άλκη και η Ζωρζ είναι αχώριστες. Δύο παράλληλες ζωές, δύο παράλληλες πορείες, μια σχέση ζωής όπως εκείνη καταγράφεται σε δεκάδες βιβλία. Βιβλία που αποτελούν πολιτιστικό θησαυρό για τις βιβλιοθήκες της χώρας μας και θα αναδειχθούν μέσα από τη νέα Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας».

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία και φέτος περιλαμβάνει την ενότητα «Το Ραδιόφωνο της ΚΕ» με συνεντεύξεις ανθρώπων που γνώρισαν τις δύο συγγραφείς και μοιράζονται σημαντικές στιγμές που έζησαν μαζί τους. Τέλος, οι ηχογραφημένες αναγνώσεις θα οδηγήσουν τους αναγνώστες στη βιβλιοθήκη και όλοι θα μπορούν να τις ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή απλά σκανάροντας ένα QRcode.

Την Παρασκευή η έναρξη

Η έναρξη της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 10.00 και αφορά σε παιδιά ηλικίας 5+ και θα έχει διάρκεια 90 λεπτών. Τα παιδιά θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.

Στο επόμενο πρόγραμμα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρες 17.15 έως 18.45 «Παιχνίδι ως τα Σύννεφα. Για παιδιά 7 χρόνων και πάνω, μέχρι 20 παιδιά. Τι σχέδια καταστρώνει μια παρέα παιδιών ένα απόγευμα καλοκαιριού του 1940; Πώς μια ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι; Σε αυτό το εργαστήριο οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης παίζουν, δημιουργούν και πλάθουν ταξίδια με το νου ενώ κατασκευάζουν το δικό τους παιχνίδι που θα τους πάει μέχρι τα σύννεφα! Εμψυχώτρια: Μάρθα Σωτηρά.

Επίσης, την Τρίτη 4 Ιουλίου και ώρες 10.00 – 11.00: “Καλοκαιρινά τετράδια…Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι!” Για 12 χρονών και πάνω μέχρι 20 παιδιά. Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά ανακαλύπτουν καλοκαιρινούς θησαυρούς, γνωρίζουν συνήθειες παιδιών άλλων εποχών, έρχονται σε επαφή με τη λογοτεχνία και την ποίηση και φτιάχνουν τα δικά τους καλοκαιρινά τετράδια. Εμψυχώτρια: Νόπη Χατζηιγνατιάδου

Η διάρκεια του προγράμματος

Η εκστρατεία θα υλοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 30/6/2023 έως 8/9/2023 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-15 χρόνων. Για τη συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις της Βιβλιοθήκης απαιτείται η προεγγραφή τους, η οποία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά είτε μέσω ιστοσελίδας http://vivl-dramas.dra.sch.gr/, είτε μέσω της σελίδας του καταλόγου της βιβλιοθήκης https://drama.publiclibrary.gr/.

Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε όσες δράσεις επιθυμεί, επιπλέον με τη δράση της τελετής έναρξης και λήξης. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Όλες οι δράσεις θα υλοποιηθούν από την ομάδα των εθελοντών της Βιβλιοθήκης, στον 1ο όροφο  της Βιβλιοθήκης καθώς στο χώρο της Έκθεσης Βιβλίου στη Δράμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσεων.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας πιστή στο καλοκαιρινό της ραντεβού με τους μικρούς της φίλους, ήδη από το 2012, δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει στη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία! Για το λόγο αυτό καλούμε τους μικρούς και μεγαλύτερους μας φίλους να συμμετέχουν στις πλούσιες δράσεις που έχουμε ετοιμάσει για αυτούς με μεράκι και δημιουργία. Ελάτε να παίξουμε, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2023gr και #forEBEr.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Διευθυντή του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δ. Μαλαφάντη.