Home > νέα > Καρατζόγλου: «Δεν νοσηλεύονται θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid στο Νοσοκομείο Δράμας»

Καρατζόγλου: «Δεν νοσηλεύονται θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid στο Νοσοκομείο Δράμας»

Δηλώσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας στα μέσα ενημέρωσης

Καρατζόγλου: «Δεν νοσηλεύονται

θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα

Covid στο Νοσοκομείο Δράμας»

► Πώς γίνεται η επίσκεψη ατόμων με Covid στο Νοσοκομείο Δράμας

► Στους 97 οι εργαζόμενοι με αναστολή και 30 σε βραχυχρόνιες άδεις που θα ελεγχθούν στη συνέχεια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ την χθεσινή της συνέντευξη Τύπου, η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε ξεχωριστά και σε ζητήματα Covid. Θύμισε μεταξύ άλλων ότι, «οι μέρες νοσηλείας στις απλές κλίνες Covid ήταν 6.500, στη δε ΜΕΘ Covid του ΓΝ Δράμας ήταν 368 μέρες. Οι διακομιδές που έγιναν ήταν 221, τα PCR που γίνονται, οι μοριακοί έλεγχοι που κάνουμε για τον Covid-19 από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι και σήμερα είναι 12.000, τα δε rapid test ξεπέρασαν τις 13.000».

Σε άλλο σημείο η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε στα όπλα που έχουμε για να νικήσουμε τον Covid, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και το εμβόλιο. Όπως είπε, «μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο μας, έχουν εμβολιαστεί 35.000. Δυστυχώς όμως στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πεισθεί για την ανάγκη να προστατευτούν, να προστατεύσουν. Φοβούνται, παρασύρονται και πρέπει εμείς όλοι οι υπόλοιποι, να κάνουμε και άλλη προσπάθεια, να τους εξηγήσουμε, να τους παροτρύνουμε, να ξεπεράσουν το φόβο και τις ανασφάλειές τους και να εμβολιαστούν».

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Δεν νοσηλεύονται θετικοί Covid στη Δράμα

Όπως είπε μάλιστα σε άλλο σημείο, «σήμερα επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός προσερχόμενων – λόγω Covid – είτε υπόπτων με συμπτώματα, είτε θετικών επιβεβαιωμένων, ενηλίκων και δυστυχώς τον τελευταίο καιρό και πολλών ανηλίκων, έχουμε διαχωρίσει όλες τις κατηγορίες προσερχόμενων, για να μην έχουμε καμιάς μορφής διασπορά. Μετά τις εξετάσεις τους, εργαστηριακά, αξονικές τομογραφίες και άλλα που απαιτούν οι γιατροί, είτε κατ’ αρχήν νοσηλεύονται ως ύποπτα και αν βγει το μοριακό τους αποτέλεσμα θετικό, κατ’ ευθείαν διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία – Καβάλα, Σέρρες ή Θεσσαλονίκη – είτε νοσηλεύονται για μια – δυο μέρες εάν είναι σε κατάσταση τέτοια που θα πάρουν σύντομα εξιτήριο και παίρνουν εξιτήριο με οδηγίες για το σπίτι».

Η κα. Καρατζόγλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν νοσηλεύονται Covid ασθενείς θετικοί επιβεβαιωμένοι μακροχρόνια στο Νοσοκομείο μας. Διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία. Και αυτό ήταν από τις πρώτες σκέψεις και το πρώτο μέλημα του διοικητή της 4ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, όταν εμείς ξεπεράσαμε – όπως ξεπεράσαμε – με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παροχής υπηρεσίες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Διότι και έχουμε ελλείψεις σε κάποιο προσωπικό, δεν έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε ξανά τα νούμερα που περάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε, ελπίζω δηλαδή ότι το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων ακόμα και αν θετικοποιηθεί θα νοσήσει ελαφρά, οπότε ελπίζω ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο που από πάρα πολύ νωρίς – από τον Ιανουάριο του 2021 – έγινε και εγκρίθηκε, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, εκτός αν γίνει κάτι που απεύχομαι, κάτι πολύ τραγικό».

 

Προσέλευση υπόπτων ή θετικών covid

Η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε ακόμα στο τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει πιθανά συμπτώματα Covid. Όπως είπε, «αφού περάσει την πύλη και ο φύλακας του δείξει την ξεχωριστή είσοδο που έχουμε για τα ύποπτα ή θετικά επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid, έχουμε δύο ξεχωριστούς χώρους αναμονής. Τα δύο θερμοκήπια, που έγινε λόγος γι’ αυτό. Ήταν μια γρήγορη λύση, να απολυμαίνονται γρήγορα και εύκολα, καλά αεριζόμενα και καλά θερμαινόμενα. Το ένα αφορά τις αναμονές ενηλίκων θετικών επιβεβαιωμένων με άλλο τρόπο πλην μοριακού ή μοριακού, και το άλλο είναι ενηλίκων οι οποίοι έχουν συμπτώματα. Αυτό, μόνο εάν στους εσωτερικούς χώρους του ΤΕΠ Covid, οι αίθουσες αναμονής είναι πλήρης.

Τα δύο δε iso box που έχουμε προμηθευτεί και είναι στην είσοδο του ΤΕΠ Covid, είναι για να καλύπτουν τα παιδιατρικά περιστατικά. Το ένα για πιθανά επιβεβαιωμένα περιστατικά και το άλλο για παιδιά με υποψία λοίμωξης covid».

Η κα. Καρατζόγλου, τόνισε σ’ αυτό το σημείο ότι, «είναι τουλάχιστον λαϊκισμός, να λέμε ότι αντιμετωπίστηκε μόνο από 5 παθολόγους. Συμμετείχαν όλοι όσοι ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν και συγχαρητήρια σε όλους που δεν είχαν όχι αντίρρηση, αλλά και εθελοντικά κάποιοι ήθελαν να συμμετέχουν και να συνδράμουν. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα στο βαθμό του εφικτού και των αρμοδιοτήτων του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ».

KARATZOGLOU (5)

97 άτομα σε αναστολή

Ο «Πρωινός Τύπος», έθεσε 3 ερωτήσεις στην κα. Καρατζόγλου στις οποίες απάντησε σχετικά.  Στην πρώτη ερώτηση, ρωτήθηκε σχετικά με το πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε αναστολή και σε ποια τμήματα του Νοσοκομείου εργάζονται.

Απαντώντας η ίδια είπε ότι, «μέχρι τώρα έχουν βγει σε αναστολή 97 άτομα, ενώ έχουμε και 30 αναρρωτικές άδειες βραχύχρονες. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, κάποιοι απ’ αυτούς όταν τελειώσουν την αναρρωτική τους άδεια, θα ελεγχθούν. Γιατί η διαδικασία που προβλέπεται σ’ εμάς είναι συγκεκριμένη. Έχει γίνει διασύνδεση από τις δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες, και μπορούμε χωρίς να χρειαστεί κανείς να μας επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, έχουμε την γνώση, αν μπορεί ή δεν μπορεί, να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσία στο Νοσοκομείο. Μπορώ να πω ότι σίγουρα είναι 61 οι νοσηλευτές, και 4 οι γιατροί. Από τη διαφορά βγάζουμε το υπόλοιπο».

Συγχωνεύσεις κλινικών

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στο ζήτημα αν επίκεινται συγχωνεύσεις κλινικών στο Νοσοκομείο Δράμας, η κα. Καρατζόγλου εξήγησε: «Από τότε που εξαγγέλθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όχι όταν ψηφίστηκε ο νόμος, σε συνεργασία με την ΥΠΕ και με όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία σύνταξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Νοσοκομείο, όλα τα στοιχεία ήταν στη διάθεσή μας. Για να μπορέσουμε και εμείς  – εγώ ως διοικήτρια – και η 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο, να εκτιμήσει πώς θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα, την 1 Σεπτεμβρίου, εάν υπήρχε προσωπικό το οποίο αν δεν υπαναχωρούσε στο τέλος Αυγούστου, θεωρητικά θα έμπαινε σε αναστολή. Αυτό το σχέδιο είχε γίνει όλο, είδαμε αν η λειτουργία μας είναι οριακή, επισφαλής ή ασφαλής, κατατέθηκε και ξέραμε από τον Δεκαπενταύγουστο, για το προσωπικό που θα τίθετο σε αναστολή. Στην αρχή ο νόμος προέβλεπε ότι έπρεπε να μας επιδείξουν το πιστοποιητικό. Επειδή όμως υπήρξαν αντιδράσεις ότι κάποιοι δεν θα το επιδείκνυαν, έγινε διευκρίνιση του νόμου, έγινε διασύνδεση με τις πλατφόρμες και δεν χρειαζόταν κανείς να το επιδείξει».

Όπως συμπλήρωσε, «ξέραμε από πολύ νωρίς ποια τμήματα έπρεπε να ενισχύσουμε, που θα είχαμε έλλειψη προσωπικού, ποιες θα είναι οι ανάγκες μας σε επίπεδο κάλυψης προσωπικού, με ποιο τρόπο μπορούμε να πάρουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε, αν μπορούμε να συγχωνεύσουμε κλινικές, αν χρειαστεί να σταματήσουμε τη λειτουργία κάποιου τμήματος. Αυτό το δυσμενές σενάριο πήγε και προς πιο ευχάριστη θέση, από οριακή λειτουργία ασφαλή, σε λιγότερη οριακή λειτουργία ασφαλή. Γιατί υπήρχε και ένας αριθμός εργαζομένων στο Νοσοκομείο, οι οποίοι εμβολιάστηκαν στο ενδιάμεσο, από 15 έως 31 Αυγούστου».

Όπως είπε, «δεν χρειάστηκε να συγχωνεύσουμε, ούτε κλινικές, ούτε τμήματα, ούτε να αναστείλουμε προς το παρόν κάποιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να λειτουργούμε με άδειες όπως την καλοκαιρινή περίοδο. Ασφαλώς».

Μήνυση για φήμες

Τέλος, ρωτήθηκε η κα. Καρατζόγλου, σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της μηνυτήριας αναφοράς για τις φήμες που ακούστηκαν από ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, με «ανώνυμο γιατρό» από το Νοσοκομείο Δράμας, ο οποίος διέσπειρε φήμες.

Όπως είπε η κα. Καρατζόγλου, «έκανα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, προκειμένου η εισαγγελική έρευνα να ξεκινήσει. Και εάν υπάρχει όντως γιατρός, νοσοκομειακός του οποίου τα στοιχεία διατίθενται από το δημοσιογράφο, να γνωστοποιηθούν στην εισαγγελία και φυσικά να έχουμε πρόσβαση κι εμείς. Εξ ου και η μηνυτήρια αναφορά. Φυσικά θα ακολουθήσει η δικαστική οδός και η πειθαρχική οδός. Φυσικά στο Νοσοκομείο ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα την οποία διεξάγω εγώ. Την ολοκληρώνω, θα περιμένω και τη έρευνα της εισαγγελίας και θα είμαι στη διάθεσή σας στη συνέχεια. Επίσης, έχω κάνει και αναφορά το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο».

Στην ερώτησή μας αν ο ανώνυμος γιατρός είναι υπαρκτό πρόσωπο, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι «όσο η έρευνα εξελίσσεται, δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί ως πληροφορία».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην αυριανή μας έκδοση, θα αναφερθούμε στα όσα είπε η κα. Καρατζόγλου, σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιεί το Νοσοκομείο Δράμας μέσω ΕΣΠΑ και άλλα τεχνικά ζητήματα.