Home > Πρώτο Θέμα > Κατά τη διάρκεια του Covid-19 περιορίστηκαν οι διαγνώσεις και τα θεραπευτικά σχήματα για τους καρκινοπαθείς Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Θόδωρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης(Δ.Π.Θ.), Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ.

Κατά τη διάρκεια του Covid-19 περιορίστηκαν οι διαγνώσεις και τα θεραπευτικά σχήματα για τους καρκινοπαθείς Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Θόδωρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης(Δ.Π.Θ.), Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ.

Στο πλαίσιο του 9ου αντικαρκινικού συνεδρίου στη Δράμα

Κατά τη διάρκεια του Covid-19

περιορίστηκαν οι διαγνώσεις και

τα θεραπευτικά σχήματα για τους καρκινοπαθείς

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Θόδωρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης(Δ.Π.Θ.), Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα διάλεξη είχε να κάνει ο διακεκριμένος Δραμινός επιστήμονας κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» που διεξήχθη στη Δράμα το τριήμερο29-30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου.

Το θέμα του αφορούσε τις «νέες στατιστικές του καρκίνου κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid».

Ο κ. Θόδωρος Κωνσταντινίδης, είναι Καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ.

Μιλώντας για τα θέμα του στον «Π.Τ.». σημείωσε ότι «ο Covid-19 έφερε μια αναστάτωση συνολικά σε όλη την υφήλιο και προφανώς και σε τοπικό επίπεδο, όπου θα μπορούσε να αναγνώσει κανείς τα σχετικά αποτελέσματα στην επιδημιολογία του συνόλου των νοσημάτων, αλλά και ιδιαίτερα του καρκίνου».

Εξήγησε μάλιστα ότι, «όπως και σε παλαιότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί – και στον «Π.Τ.» άλλωστε είχαμε δει – στη Δράμα έχουμε ένα ζήτημα με τον καρκίνο που παραμένει ακόμα. Ωστόσο η περίπτωση του  Covid-19 δεν αποτύπωσε κάτι σχετικό και ούτε περιμένουμε ότι θα αποτυπώσει κάτι».

Τονίζει ακόμα, ότι, «ανά την υφήλιο, πέρα από μια μικρή έξαρση που παρουσιάστηκε στην αρχή που σχετιζόταν περισσότερο με την προσπελασιμότητα των υπηρεσιών φροντίδας υγείας καθώς επίσης και με τις ανεπάρκειες που προέκυψαν με τον σχεδιασμό της πρόληψης – αλλά κυρίως στην παροχή φροντίδας υγείας τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά – τελικά ξαναγυρνάμε στις ίδιες τάσεις που είχαμε σε σχέση με τον καρκίνο.

Σε σχέση με τα καρδιαγγειακά είναι άλλο θέμα. Φάνηκε ότι και σχετίζεται και οδήγησε σε αύξηση των καρδιαγγειακών, όχι εξεζητημένα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σχέση αιτιώδης ανάμεσα στην ίωση αυτή και σε καρδιαγγειακά νοσήματα».

Ερωτώμενος κατά πόσο ο Covid-19 επηρέασε τους καρκινοπαθείς ασθενείς τελικά, ο κ. Κωνσταντινίδης απαντά: «Αφού διαλύθηκαν τα πάντα στην περίοδο του Covid-19 – προφανώς ούτε τα Νοσοκομεία μπορούσαν να λειτουργήσουν – εστιάσαμε μόνο στον Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι, πρωτίστως, η διάγνωση για καρκίνο περιορίστηκε εκείνη την περίοδο, καθώς επίσης και τα θεραπευτικά σχήματα που ακολουθούνταν. Το αποτέλεσμα επομένως σε πρώτη φάση, ήταν μια αύξηση η οποία είναι τεχνητή ουσιαστικά.

Επίσης, υπάρχει και ένα ζήτημα σε σχέση με καταγραφές: Εφόσον οι καταγραφές έβαζαν ως προτεραιότητα να καταγράφει ο Covid, προφανώς καρκινοπαθείς που κατέληγαν – καταγράφηκε σ’ αυτούς ότι κατέληξαν από τον Covid – ενώ πολύ πιθανόν θα κατέληγαν από τα αίτια του καρκίνου που είχαν.

Το άλλο θέμα είναι σε σχέση με τα προληπτικά σχήματα. Ενώ η κοινωνία ολόκληρη έπαψε να λειτουργεί, αυτά δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε, ή τουλάχιστον όπως θα εφαρμόζονταν την προηγούμενη περίοδο. Αυτή η έλλειψη, αυτό το έλλειμμα των προληπτικών σχημάτων έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προφανώς θα δώσει ένα αποτύπωμα, το οποίο θα φανεί στην πορεία του χρόνου χωρίς να περιμένουμε εξεζητημένες τάσεις».