Home > Αρθρα > Κοντά στη ζωή  Ιστορική μνήμη  Γράφει ο κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης

Κοντά στη ζωή  Ιστορική μνήμη  Γράφει ο κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης

Κοντά στη ζωή

 Ιστορική μνήμη

 Γράφει ο κ. Τηλέμαχος Τσελεπίδης

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είπε. «Το κεφάλι που δεν κρατά μνήμη μοιάζει με θέση αφρούρητη.»

Οι λαοί που δεν θυμούνται την αληθινή ιστορία τους, από την οποία διδάσκονται πως δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη του παρελθόντος, δεν έχουν ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον. Μελετούμε κι έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στο παρελθόν για να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον.

Ένας λαός και μια κοινωνία που σέβονται και προβληματίζονται από την ιστορική τους διαδρομή, έχουν ήδη δρομολογήσει ένα καλλίτερο αύριο. Γι’ αυτό και η ιστορική γνώση έχει πρωταρχική σημασία στην παιδεία ενός λαού.

Οι εραστές της Παγκοσμιοποίησης και όσοι κρύβονται πίσω από την Νέα Τάξη Πραγμάτων, διακηρύττουν ότι, η διεθνοποίησης των πάντων και η ισοπέδωσης της ιδιοσυστασίας των λαών και εθνών είναι αναπόφευκτη ανάγκη στον τρέχοντα αιώνα. Δεν υπάρχει χονδροειδέστερο ψέμα.

Η αποσάθρωση των κοινωνιών, μέσα από την ασύδοτη ελευθερία. Ο βομβαρδισμός του κοινωνικού σώματος από τα μέσα ενημέρωσης με φτηνό και πρόστυχο υλικό. Η ευεξία και ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός οδηγούν στη δημογραφική συρρίκνωση και την διάλυση. Ο έντεχνος απαξιωτικός και Γκεμπελικός αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις διαχρονικές ηθικές αξίες του Ελληνισμού, είναι τα όπλα και τα εργαλεία του αόρατου Διευθυντηρίου της Παγκοσμιοποίησης που μας ετοιμάζει μια δουλεία χειρότερη και από την Οθωμανική τραγωδία των πέντε αιώνων. Παγκοσμιοποίηση, κατά τον Φιντέλ Κάστρο, «είναι μια σύγχρονη μορφή λεηλασίας» των κοινωνιών.

Όμως οι λαοί θα αντισταθούν. Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα & μελλοντολόγο John Naisbitt (1929-2021), «Η εθνικότητα θα είναι το στοιχείο προτεραιότητας των λαών στο άμεσο μέλλον», με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή ο Γάλλος θα γίνει περισσότερο Γάλλος, ο Έλληνας περισσότερο Έλληνας και ο Κινέζος πιο Κινέζος. Όσοι λαοί αφυπνισθούν έγκαιρα τόσο το καλλίτερο γι’ αυτούς.

Το εθνικό μας μεγαλείο, η εθνική μας κληρονομιά και η ιδιοσυστασία του λαού μας, θα προβάλλονται και θα αξιοποιούνται πολύ πιο περισσότερο. Αυτό που μας δένει και μας συγκινεί, η φιλοπατρία, η εθνική ασφάλεια και η υπερηφάνεια που νοιώθουμε επιστρέφοντας στην πατρίδα, μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, θα υπερνικήσουν τους μηδενιστές και τους διεθνιστές άθεους και φαρισαίους, αλλά και τους εγκωμιαστές της Παγκοσμιοποίησης.

Οι Έλληνες θα διαβάζουν κατά προτεραιότητα τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και προγόνων τους. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι προωθούν τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό. Έργα και πνευματικές δημιουργίες με ήρωες πρότυπα αρετής και συνέπειας. Έργα λιτά κι αρμονικά, που όμως καλλιεργούν την ευαισθησία και την καλαισθησία. Έργα που διαπαιδαγωγούν με τον πιο ιδανικό τρόπο τη νέα γενιά, που διδάσκουν ανδρεία και θάρρος, που επαινούν τη σύνεση και τη σωφροσύνη και τιμούν την καρτερία της ψυχής και την μεγαλοσύνη.

Η ελληνική ιστορία μας διδάσκει ότι, η μεγαλοσύνη ενός έθνους αναδεικνύεται ζώντας με άλλους λαούς. Έτσι μετά το 146 π. Χ. που η Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα, οι Έλληνες με τον ασύγκριτο πολιτισμό τους κατέκτησαν τους νικητές τους. Ο Ρωμαίος ποιητής Κουίντος Οράτιος Φλάκκος (65 – 8 π.Χ.), έγραψε. «Η νικημένη Ελλάδα υπέταξε τον τραχύ κατακτητή της».

Ο μέγιστος ποιητής των Γερμανών, ο Γκαίτε (1749-1832), θαύμαζε το μεγαλείο του ελληνισμού και ήταν τόσο επηρεασμένος από τους Έλληνες δασκάλους του, για το ιδεώδες της ζωής τους, ώστε ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός Φρίντριχ Σίλερ (1759 – 1805) να πει ότι ο Γκαίτε ωρίμασε κάτω από τον μακρινό ήλιο του ελληνικού ουρανού. Άλλωστε ο Γερμανός ποιητής του «Φάουστ» δεν το έκρυβε. Έγραψε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε «Αισθάνομαι ότι έχω συγγένεια με τους Έλληνες.»

Η Ελλάδα μας δεν έχει ανάγκη από τα Δυτικά και Αμερικανότροπα πρότυπα. Πρότυπα ευτελισμένα και ηθικοφθόρα. Ο Ελληνισμός έχει τεράστια αποθέματα ηθικών αξιών. Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να μπολιάσει την Ευρώπη με τον πλούσιο ανατολικό ανθρωπισμό της, με το μεσογειακό της αισθησιασμό και ταπεραμέντο, αλλά και τις ακατάλυτες, ανά τους αιώνες ελληνικές, εθνικές αξίες της σκέψης και του πολιτισμού της. Οι ηγέτες της χώρας μας έχουν υποχρέωση να αναπτύξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Την απλότητα και τη φιλοξενία του, την ευγένεια και το φιλότιμο του. Να ενισχύσουν τον βαθύτατο πατριωτισμό και την αισιόδοξη φίλεργη ικανότητα του Έλληνα, την καλαισθησία και τον λεπτό συναισθηματισμό του.

Ο Έλληνας είναι από τη φύση του μεγαλόφρων, είναι ιδεολόγος, είναι καλόψυχος και συμφιλιωτικός. Έχει οξύνοια πνεύματος και φαντασίας. Αλλά είναι και ατομικιστής, ενώ η διχόνοια εύκολα τον υποδουλώνει. Είναι η κατάρα της φυλής από την Ομηρική εποχή. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Εξουσίας γνωρίζουν την αναμφισβήτητη πνευματική υπεροχή και ευφυΐα, το νευρώδη χαρακτήρα και την ροπή του Έλληνα πολίτη στις Καλές Τέχνες και τα Γράμματα. Τον Έλληνα που είναι ικανός να δημιουργεί αριστουργήματα. Ένα τέτοιο κοινωνικό πρόσωπο με γενναιότητα ψυχής και σώματος, ένα τέτοιο πρόσωπο με ιστορική συνέχεια και συνέπεια, θα μπορούσαν οι ηγέτες αυτής της χώρας, οι σημερινοί πολιτικοί μας, να τον αναδείξουν σε παράγοντα εθνικής αποθέωσης κι ευημερίας.

Οι Έλληνες ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς λαούς, έχουν την εικόνα της υπεροχής. Οι πρόγονοί μας έδωσαν σε όλο τον κόσμο νόμους και πολιτισμό υπέρλαμπρο. Έδωσαν την αλήθεια και το φως. Καθιέρωσαν το σεβασμό στη ζωή και την τιμή του ανθρώπου και τα ιδεώδη της ελευθερίας και του αλληλοσεβασμού των εθνών. Οι Έλληνες έκαναν το βίο των λαών βιοτικό και τη ζωή τους αρμονική.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομείται η Ελλάδα του 2023. Ο μυθικός Ανταίος αντλούσε δύναμη από τη γη των πατέρων του. Αντλούσε κουράγιο από τις παραδόσεις και τις αξίες των προγόνων του. Και όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Η ισχυρή οικονομία, η ομόνοια και η αξιοπρέπεια του Έθνους και ο σεβασμός της Ελλάδας σε εχθρούς και φίλους.

Η Οικονομία και η Πολιτική, όταν δεν έχουν ως βάση την ηθική, όταν δεν ακουμπούν πάνω σε διαχρονικές ανθρωπιστικές αξίες, είναι αδύνατο να αναδειχτούν και να επιβιώσουν στο μέλλον. Γιατί ανάπτυξη και πολιτισμός χωρίς Θεό και ήθος, είναι βαρβαρισμός, ο οποίος οδηγεί ευθέως σε αδιέξοδα. Αυτά ακριβώς τα οποία βιώνουμε σήμερα και τα τελευταία χρόνια.

Το σημερινό πρόβλημα της χώρας μας είναι καθαρά ηθικό και πολιτισμικό. Είναι πρόβλημα αρχών κι αξιών τα οποία λείπουν από την κοινωνία μας και την παιδεία των παιδιών μας. Ο ευτελισμός των πάντων θυμίζει το 1909 και την αφύπνιση του ηρωικού 1912-13.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν ηγέτες με ιστορική εθνική μνήμη ώστε να αναστήσουν τον τόπο. Οι Έλληνες είναι ενεργητικός και προοδευτικός λαός. «Εμείς που είδαμε τους Έλληνες να δουλεύουν, ξέρουμε καλά ότι δεν μπορούσαν να διανοηθούν καθημερινή ζωή χωρίς πνευματική ζωή, προσπάθεια χωρίς τραγούδι, τραγούδι χωρίς Θεά ή Θεό», γράφει ο ελληνολάτρης Γάλλος Καθηγητής της αρχαιολογίας Φεράν Πωλ Φωρ (1916-2007). Η παρακμή και το χάος δεν ταιριάζουν στον Ελληνισμό. Αρκεί να το δουν αυτό και όσοι διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του προδομένου λαού.