Home > νέα > Κοροναϊός: το εμβόλιο έρχεται αλλά ως τότε; – Πώς να κάνουμε με ασφάλεια τις αγορές μας μέσα στην καραντίνα

Κοροναϊός: το εμβόλιο έρχεται αλλά ως τότε; – Πώς να κάνουμε με ασφάλεια τις αγορές μας μέσα στην καραντίνα

Κοροναϊός: το εμβόλιο

έρχεται αλλά ως τότε;

Πώς να κάνουμε με ασφάλεια τις αγορές μας μέσα στην καραντίνα

COVID MHTROYDI 1

Υπήρξαν ενθαρρυντικά νέα πρόσφατα σχετικά με τα εμβόλια κορονοϊού, με αναφορές επιτυχημένων δοκιμών. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων όμως εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στον κοροναϊό και είναι αναμφισβήτητα η καραντίνα που προστατεύει περισσότερους ανθρώπους από το να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν. Μέσα σε αυτή την καραντίνα λοιπόν πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και στην υποχρεωτική μετάβασή μας ως το σούπερ μάρκετ αφού πλέον είναι πολύ πιθανό να “διασταυρωθούμε” με τον COVID-19.

Οι ειδικοί είναι πλέον αρκετά αισιόδοξοι. Το εμβόλιο δεν αργεί να έρθει και να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας τη δύσκολη αυτή περίοδο του κοροναϊού. Ένα εμβόλιο θα μπορούσε θωρακίσει τους οργανισμούς μας ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη μόλυνση από κοροναϊό, ή τουλάχιστον καθιστώντας τον Covid λιγότερο θανατηφόρο. Η χρήση εμβολίου, παράλληλα με τις καλύτερες θεραπείες, είναι η καλύτερη στρατηγική ασφαλούς εξόδου της χώρας μας αλλά και ολόκληρου του κόσμου από αυτή την πανδημία.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα των ερευνών έχουν δώσει τα ακόλουθα αποτελέσματα: 

COVID MHTROYDI 3

Πηγή: BBC News 

Έως ότου όμως ένα εμβόλιο να είναι διαθέσιμο στην αγορά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και μέσα στην καραντίνα αφού είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε ακόμα και στη βασική μας έξοδο προς το σούπερ μάρκετ. Σίγουρα δε μπορούμε να κόψουμε όλες τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα όταν αφορούν είδη πρώτης ανάγκης. Πώς θα προφυλαχθούμε λοιπόν;Τέσσερις είναι οι επικρατέστερες έρευνες φαρμακευτικών για εμβόλια. Αυτή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Sputnik V στηρίζονται στη χορήγηση εξασθενημένου ιού ενώ της Moderna και των Pfizer& BioN Tech στη χορήγηση μέρους του RNA του ιού. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό επιτυχίας σε όλα τα εμβόλια ξεπερνάει το 90% ή μεγάλη διαφορά ωστόσο έγκειται στον τρόπο φύλαξης αφού κάποια χρειάζονται ειδικές συνθήκες πολύ χαμηλής ψύξης γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μεταφορά τους.  Όλα τα εμβόλια θα χορηγούνται σε 2 δόσεις.

Μετά από μόλις πέντε λεπτά στο μανάβικο, ή στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ, αν είστε κάτι σαν κι εμένα, ίσως σχεδιάζετε ήδη πώς να απολυμάνετε τα ψώνια σας όταν φτάσετε στο σπίτι. Αλλά, πρέπει;

Στην πραγματικότητα, ο πιο πιθανός τρόπος για να πάρετε το COVID-19 είναι μέσω στενής επαφής με άρρωστα άτομα μέσω μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε από τους ανθρώπους στο σούπερ μάρκετ παρά από τα ίδια τα προϊόντα. Επομένως κάνουμε ψώνια οργανωμένοι, με λίστα που έχουμε φτιάξει συμβουλευόμενοι τις προσφορές που μπορούμε να βρούμε σε online φυλλάδια ώστε να μην περιπλανιόμαστε άσκοπα στους διαδρόμους του καταστήματος.

Πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο coronavirus στη συσκευασία και την παραγωγή τροφίμων;

Οι ειδικοί μαθαίνουν ακόμα για το χρονικό διάστημα που ο νέος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε πλαστικές επιφάνειες για έως και τρεις ημέρες και σε χαρτόνι για περίπου 24 ώρες.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο ιός υποβαθμίζεται γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, η ποσότητα του ιού που ανιχνεύεται στα πλαστικά πέφτει πολύ μετά από μόλις 24 ώρες. Και, σε μόλις τέσσερις ώρες, μόνο τα ίχνη του ιού μπορούσαν να εντοπιστούν στο χαρτόνι.

COVID MHTROYDI 2

Η μελέτη δεν εξέτασε πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στα τρόφιμα, αλλά έχετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Πρέπει πάντα να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να μαγειρεύετε το κρέας στην ελάχιστη συνιστώμενη θερμοκρασία μαγειρέματος.
  • Το φαγητό μέσα σε ένα δοχείο ή σε συσκευασία σφραγισμένη από το εργοστάσιο, όπως τα δημητριακά μέσα στο κουτί των δημητριακών σας, είναι ασφαλή από μόλυνση από κοροναϊό.
  • Συνολικά, ο κίνδυνος μόλυνσης COVID-19 από μια συσκευασία τροφίμων είναι  αρκετά χαμηλός – ειδικά εάν λαμβάνετε προφυλάξεις προκειμένου να κάνετε ψώνια με ασφάλεια και να πλένετε τα χέρια σας τόσο αφού αποσυσκευάσετε τα είδη σούπερ μάρκετ όσο και πριν προετοιμάσετε και φάτε το φαγητό σας.

Εάν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι τα είδη σούπερ μάρκετ σας ενδέχεται να είναι μολυσμένα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε μη ευπαθή αντικείμενα σε έναν απομονωμένο χώρο για 24 ώρες μετά την επιστροφή στο σπίτι. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δε θα χρειάζεται να το κάνετε για πολύ καιρό ακόμα.