Home > Πρώτο Θέμα > Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους  της ΑΜΘ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους  της ΑΜΘ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης

Αίτημα Κτηνοτροφικών Συλλόγων, για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κραυγή αγωνίας από

τους κτηνοτρόφους  της ΑΜΘ

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης

► «Αντί να κάνουμε επενδύσεις με τις ενισχύσεις, ίσα που επιβιώνουμε τελικά»

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ με την οποία ζητούν να συνεδριάσει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης, απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ. Η επιστολή – αίτημα, στάλθηκε προς τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, τον πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδη, τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους επικεφαλής των παρατάξεων, περιφερειακούς συμβούλους καθώς και τους βουλευτές της ΑΜΘ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο αίτημα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ, «οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά την πραγματική συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και πολλές φορές, τα οικονομικά προβλήματα των κτηνοτρόφων, αποδεικνύονται αξεπέραστα και τους αναγκάζουν να δραπετεύσουν από την κτηνοτροφία, που είναι πια περισσότερο τρόπος ζωής και μεράκι, παρά επάγγελμα βιοπορισμού».

Όπως αναφέρουν μάλιστα, «οι κτηνοτρόφοι προτιμούν την αξιοπρεπή αποχώρηση, από τη συσσώρευση χρεών. Σίγουρα το οικονομικό κέρδος, δεν είναι πια το βασικό κίνητρο για να γίνει ή να παραμείνει κάποιος κτηνοτρόφος».

Ακριτίδης: Άνιση η κατανομή των βοσκοτόπων

Για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για το ζήτημα των βοσκοτόπων που κυρίως τους απασχολεί, μίλησε στον « Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί ο προβληματισμός και η ανησυχία μας για τη νέα ΚΑΠ, για το ζήτημα των βοσκοτόπων που υπάρχει στην Περιφέρειά μας και είμαστε αναγκασμένοι να ξαναπιέσουμε ώστε να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους. Ζητάμε Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι στη νέα ΚΑΠ πιστεύουμε ότι θα είμαστε πάλι σε ένα επίπεδο πληρωμών πολύ χαμηλό για τα επόμενα επτά χρόνια. Ήδη παλεύουμε εδώ και έξι χρόνια και οι συνάδελφοι δεν αντέχουν άλλο. Πολλοί έκλεισαν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους, γιατί δεν άντεξαν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις κακές πληρωμές και βλέπουμε ότι βάσει των οδηγιών που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για ακόμη μια φορά, οι νοτιοελλαδίτες  πληρώνονται τρεις φορές επάνω τα βοσκοτόπια και είναι και θρασύτατοι, γιατί βλέπουμε ότι δηλώνουν και διπλάσιο ζωικό κεφάλαιο. Σίγουρα αυτό είναι ψευδές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθεί να κάνει ελέγχους αλλά λόγω Covid δυσκολεύεται».

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο κ. Ακριτίδης, «ενδεικτικά, η Κρήτη θα πάρει περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και η Περιφέρεια ΑΜΘ θα πάρει 850.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς για το πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε ακόμα. Εμάς μας ενδιαφέρει να παράγουμε και να κερδίζουμε από το προϊόν, το οποίο παράγουμε. Δεν ευελπιστούμε ότι είναι για να επιβιώσουμε, αλλά για να επενδύσουμε. Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο, οι ενισχύσεις να είναι για να επιβιώσουμε και αυτό δυστυχώς το βιώσαμε ως Περιφέρεια εδώ και 5-6 χρόνια».

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι, «αν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα, όλοι οι βουλευτές, τα κόμματος, η Περιφέρεια, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα υπάρξει θέμα επιβίωσης και θα καταστραφούμε εντελώς. Το γνωρίζουμε καλά εμείς αυτό. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση, γιατί μόνο όποιος πιέζει παίρνει ανταλλάγματα».

«Συνάλλαγμα το γάλα μας…»

Χαρακτηριστικά σημειώνει ακόμα ο κ. Ακριτίδης, ότι «θα πρέπει να ξέρουν όλοι, ότι εμείς πουλάμε το γάλα μας κυρίως στη Θεσσαλία και στα Τρίκαλα. Εκεί πηγαίνει κυρίως το γάλα μας και γίνεται φέτα. Εμείς φέρνουμε συνάλλαγμα στην Περιφέρειά μας. Όταν ένας κτηνοτρόφος κάνει 100.000 ευρώ τζίρο, αυτό έρχεται στη δική μας Περιφέρεια ως εισόδημα. Για εμάς αυτό είναι ανάσα ζωής. Γιατί εδώ αγοράζουμε τα καλαμπόκια μας, εδώ αγοράζουμε οτιδήποτε χρειαστούμε, εδώ ψωνίζουμε αγαθά. Όλα γίνονται στην Περιφέρειά μας. Επομένως, πρέπει όλοι να αντιληφθούν, ότι είναι ζωτικής σημασίας ο τζίρος που κάνουμε οι κτηνοτρόφοι στο σύνολο της Περιφέρειας».

Ιδιαίτερα τονίζει ακόμα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, ότι, «πρέπει να πάρουν θέση όλοι και όχι ευχολόγια. Να κάνουν ένα κείμενο όλοι μαζί και να το στείλουν στον πρωθυπουργό, και να μη ζητάνε από εμάς αργότερα να πάμε να τους στηρίξουμε στις εκλογές, όποιος κι αν είναι αυτός, όταν εμάς μας καταστρέφουν και δεν μας βοηθάνε, να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε».

Άδικη και στρεβλή η κατανομή βοσκοτόπων

Όπως αναφέρεται επίσης στην επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ, «από το 2014 που προέκυψαν τα πρώτα προβλήματα με τις επιλέξιμες για ενισχύσεις βοσκοτοπικές εκτάσεις της πατρίδας μας, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ δίνουμε ένα διαρκή και μοναχικό αγώνα, για να εφαρμοστεί το δίκαιο και αυτονόητο για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας, αλλά κι ολόκληρης της χώρας.

Με την ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 η διαχείριση των βοσκοτόπων πέρασε θεωρητικά, από τους Δήμους στις Περιφέρειες. Στην πραγματικότητα όμως δεν ξέφυγε ποτέ μέχρι σήμερα, από τη δικαιοδοσία του ΥΠΑΑΤ.

Από το 2014 με τους Δήμους και μετά το 2015 με τις Περιφέρειες, το ΥΠΑΑΤ πάντα αναζητούσε συνενόχους στη διαδικασία της εικονικής κατανομής των βοσκοτόπων, μέσω της “τεχνικής λύσης”.»

Επισημαίνεται επίσης, ότι, «η στρεβλή και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, ανάλογα με την περιφέρεια (χωρική ενότητα) που ανήκουν, έχει στερήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους κτηνοτρόφους και την οικονομία της περιφέρειάς μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών, με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Με τον τρόπο κατανομής από το 2015 των επιλέξιμων για ενισχύσεις βοσκοτοπικών εκτάσεων, οι ενισχύσεις που στερούνται οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας, επιμερίζονται στους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε καινούριες σημαντικές αποφάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων που πήρε, αλλά δρομολογεί να πάρει και στο μέλλον ενόψει της ΚΑΠ 2021-2027, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ».