Home > νέα > Λίνα Παπαδοπούλου «Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο, ήταν ακριβώς αυτός ο ενθουσιασμός και  η προσπάθεια όλων παιδιών και καθηγητών»

Λίνα Παπαδοπούλου «Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο, ήταν ακριβώς αυτός ο ενθουσιασμός και  η προσπάθεια όλων παιδιών και καθηγητών»

Βραβείο «Προώθησης Προϊόντος»  απονεμήθηκε στο ΕΠΑΛ Δοξάτου

Λίνα Παπαδοπούλου «Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα

δεν ήταν τυχαίο, ήταν ακριβώς αυτός ο ενθουσιασμός

και  η προσπάθεια όλων παιδιών και καθηγητών»

Το αντικείμενο της επιχείρησής τους είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από παράγωγα οινοποίησης

Στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση Εικονικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της σχολικής χρονιάς, το ΕΠΑΛ Δοξάτου έχει κάνει τα δικά του βήματα, στον κόσμο των προγραμμάτων της Εικονικής Επιχείρησης. Και μπορεί να πει κανείς ότι όλα πήγαν πολύ καλά, καθώς έχει ολοκληρώσει την εργασία του, την έχει προωθήσει και μάλιστα έφτασε προχθές στη μεγάλη έκθεση της παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου.

Όπως σημειώνουμε και σε άλλο σχετικό θέμα στο ίδιο τεύχος του «Π.Τ.» σήμερα για το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, το ΕΠΑΛ Δοξάτου συμμετείχε και αυτό την Κυριακή στη μεγάλη εμπορική έκθεση για τις εικονικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Οργανισμός Junior Achievement Greece για τις Εικονικές Επιχειρήσεις που δημιουργούν τα ΕΠΑΛ, λίγο πριν από την τελική κατάθεση των εργασιών τους στον Οργανισμό.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, πρόκειται για εικονικές επιχειρήσεις τις οποίες στήνουν οι μαθητές σε συνεργασία με ομάδα καθηγητών τους, προκειμένου να υλοποιήσουν και να παράξουν ένα προϊόν και στη συνέχεια να το πουλήσουν. Το θέμα είναι ότι, αυτή η εικονική επιχείρηση, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι βιώσιμη και στην πραγματικότητα.

Η πρόταση του ΕΠΑΛ Δοξάτου, θα πρέπει να έχει καταθέσει το προωθητικό της βίντεο μέχρι και τις 8 Μαρτίου, ενώ το Business Plan θα κατατεθεί μέχρι 13 Μαρτίου 2024. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός Junior Achievement Greece θα εξετάσει τις συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα και ανάλογα θα αποφασίσει για τις καλύτερες απ’ αυτές.

Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου πήραν το βραβείο «Προώθησης Προϊόντος / Υπηρεσίας» για την εικονική επιχείρηση «Stalk Jet», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν 40 Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις, όπου απονεμήθηκε το Βραβείο «Προώθηση Προϊόντος / Υπηρεσίας» στην Εικονική Επιχείρηση «Stalk Jet» από το ΕΠΑ.Λ. Δοξάτου Δράμας. Το Βραβείο απένειμε η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Προηγήθηκε χαιρετισμός του  Αργύρη Τζικόπουλου, Γενικού Διευθυντή JA Greece και της Κυριακής Γιαννακίδου, Αντιδημάρχου Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, απονεμήθηκε το Βραβείο «Καινοτομία Προϊόντος / Υπηρεσίας» στην Εικονική Επιχείρηση «We see for you » από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο και το Βραβείο «Καλύτερο Περίπτερο» στην Εικονική Επιχείρηση «Let’s Go» από το Γυμνάσιο/Λύκειο Κωφών Βαρυκόων Θεσσαλονίκης.

Το Junior Achievement Greece ιδρύθηκε το 2005 και είναι μέλος του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide που εκπαιδεύει στην επιχειρηματικότητα 15.000.000 παιδιά παγκοσμίως και είναι, το 2024, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ηλεκτρική ενέργεια από παράγωγα οινοποίησης

Τη δουλειά του ΕΠΑΛ Δοξάτου, είχε αναδείξει και παρουσιάσει ο «Π.Τ.» στις φύλλο της 8ης Δεκεμβρίου 2023. Η ιδέα ήταν να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, από υλικά τα οποία είναι στην ουσία άχρηστα, όπως για παράδειγμα από ό,τι απομένει από τα προϊόντα οινοποίησης και πετιούνται. Επί της ουσίας πρόκειται για κοτσάνια σταφυλιών και άλλα παράγωγα που μένουν.

Σχετικά με την εικονική επιχείρηση που έστησε το ΕΠΑΛ Δοξάτου και συμμετείχε στην μεγάλη έκθεση παρουσίασης, μίλησε στον «Π.Τ.» μία από τους τέσσερις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, η κα. Λίνα Παπαδοπούλου.

Όπως σημειώνει η κα. Παπαδοπούλου, «από την αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε τη μελέτη για τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, η οποία από τα υπολείμματα της οινοποίησης  – κοτσάνια, γι’ αυτό και η εταιρεία λέγεται Stalk Jet – θέλουμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Γίνεται απόσταξη αυτών των υπολειμμάτων και στη συνέχεια με αυτά παράγεται βιοαιθανόλη, η οποία διοχετεύεται σε κινητήρα, ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το όλο project».

Όπως εξηγεί η κα. Παπαδοπούλου, «αυτό το project το δημιουργήσαμε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Junior Achievement Greece, που είναι ένας διαγωνισμός, όπου τα σχολεία δημιουργούν εικονικές επιχειρήσεις και σε κάποια φάση διαγωνίζονται».

Αυτό που επισημαίνει η κα. Παπαδοπούλου είναι ότι «στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά 51 σχολεία. Για τα σχολεία αυτά υπήρχαν τρία βραβεία, τα οποία ήταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το ένα ήταν το βραβείο καινοτομίας, το δεύτερο ήταν προώθησης προϊόντος και υπηρεσίες και το τρίτο ήταν βραβείο καλύτερου περιπτέρου. Το ΕΠΑΛ Δοξάτου πήρε το βραβείο Προώθησης Προϊόντων».

Αυτό που τονίζει η ίδια, είναι ότι «τα παιδιά του σχολείου μας ήταν εξαιρετικά στην παρουσίασή τους, ήταν πανέτοιμα, φαινόταν ότι είχαν πλήρη γνώση του αντικειμένου τους και μπροστά στην κριτική επιτροπή ήταν πάρα πολύ άνετα, ιδιαίτερα επεξηγηματικά για το τι ακριβώς και με ποιον τρόπο παράγει η εταιρεία και επομένως κέρδισαν τις εντυπώσεις».

Από εδώ και πέρα, μέχρι θα πρέπει να κατατεθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να φανεί κατά πόσο αυτή η εικονική επιχείρηση, θα μπορούσε να σταθεί και στην πραγματικότητα και να είναι βιώσιμη. «Αυτό που έχει σημασία, είναι ώστε να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να επιβιώσει. Ελπίζουμε πάντως να είμαστε μέσα στην τελική δεκάδα η οποία θα κατέβει στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα τέλη Απριλίου».

Όπως εξηγεί η κα. Παπαδοπούλου, «είμαστε μια ομάδα 4 εκπαιδευτικών, που από την αρχή το είδαμε πολύ ζεστά το θέμα, ενώ τα παιδιά ακολούθησαν κι εκείνα με μεγάλη χαρά. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο, ήταν ακριβώς αυτός ο ενθουσιασμός και  η προσπάθεια όλων: παιδιών και καθηγητών».

Να σημειωθεί τέλος, ότι, στην ομάδα μετέχουν ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Δοξάτου κ. Χρήστος Σαμαράς Μηχανολόγος, η κα. Λίνα Παπαδοπούλου Βιολόγος, η κα. Πολυξένη Γιώτη Οικονομολόγος και η κα. Μαρία Αλιφραγκή Γεωπόνος.