Home > Νέα > «Το Mobile School Ταξιδεύει» κάνει πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά σε παραγωγή της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.

«Το Mobile School Ταξιδεύει» κάνει πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά σε παραγωγή της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.

«Το Mobile School Ταξιδεύει»

κάνει πρεμιέρα στο 26ο

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά σε παραγωγή της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ.

 

Η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και η Anemon Productions παρουσιάζουν «Το Mobile School Ταξιδεύει». Πρόκειται για ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η πρεμιέρα του «Το Mobile School Ταξιδεύει» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 17:30, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στον Κινηματογράφο Ολύμπιον. Trailer: https://vimeo.com/917023068

«Το Mobile School Ταξιδεύει» γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School – Κινητό Σχολείο» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Actives Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας και έλαβε χώρα στη Δράμα, όπου συμμετείχαν παιδιά της τοπικής κοινότητας, παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους, καθώς και εθελόντριες της Ένωσης.

Το «Mobile School – Κινητό Σχολείο» είναι μια τροχήλατη ορθογώνια κατασκευή, που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση.

Βασικοί στόχοι του έργου «Mobile School-Κινητό Σχολείο», είναι η εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού, η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις που η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμηση τους, στόχοι που συντελούν στη ψυχο-κοινωνική τους αναπτέρωση και την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων.

Με αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το παρόν ντοκιμαντέρ και κάθε μελλοντική προβολή του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθώντας το ταξίδι του Mobile School στους καταυλισμούς της Βόρειας Ελλάδας γνώρισα τους ανθρώπους πίσω από το πρόγραμμα και είδα το έργο τους να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών Ρομά που ζουν αποκλεισμένα από την εκπαίδευση.

Με αυτή την ταινία προσπάθησα να αποτυπώσω τον συναισθηματικό αντίκτυπο του έργου στα παιδιά, αλλά και στην ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας που με την αφοσίωσή τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός παιδιού και να δημιουργήσει ένα πιο συμπεριληπτικό αύριο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λουκάς Παλαιοκρασάς, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κάρλος Μουνόζ, Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος, Ηχοληψία: Άρης Καφεντζής, Έρευνα/ Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Περράκης, Εκτέλεση Παραγωγής: Anemon Productions

Η Ένωση Κυριών Δράμας το 2024 συμπληρώνει 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 απέσπασε το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου από την Ακαδημία Αθηνών.

Το 1995 αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. Εκτός από τον τομέα της φιλοξενίας δραστηριοποιείται στους τομείς: Προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (EWoRA, ΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ,ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, PSCGBV),Εκπαίδευσης (“Mobile School Travels”, Υποτροφίες φοιτητών, Εύρεση δωρεάν κατοικίας φοιτητών, Κοινωνικό Φροντιστήριο), Απασχόλησης (Εύρεση εργασίας, Ενδυνάμωσης μέσω σεμιναρίων), Υγείας (Ιατροφαρμακευτική Μέριμνα, Δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες), Επισιτιστικός (Τράπεζα Τροφίμων, Μέριμνα για Τρίτη Ηλικία, Kοντά στο παιδί,ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ΤΕΒΑ, Ίδια μέσα), Πολιτισμού (Παιδική «Όπερα Μαγικός Αυλός», Carmen4all, Δράσεις Εμψύχωσης και Δημιουργικής Απασχόλησης, Χορωδία),  Νομικής , ψυχολογικής, υλικής και οικονομικής στήριξης.

Το έργο «Το Mobile School Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizensfund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.  Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr