Home > Πρώτο Θέμα > Μαθητές σε σχολεία της Δράμας έχασαν σχολική χρονιά επειδή αρνούνται να κάνουν self test► Τα στοιχεία μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου δόθηκαν στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες

Μαθητές σε σχολεία της Δράμας έχασαν σχολική χρονιά επειδή αρνούνται να κάνουν self test► Τα στοιχεία μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου δόθηκαν στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες

Σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της ΠΕ Δράμας

Μαθητές σε σχολεία της Δράμας

έχασαν σχολική χρονιά επειδή

αρνούνται να κάνουν self test

► Τα στοιχεία μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου δόθηκαν στον εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες

► Δηλώσεις της προϊσταμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και του  προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ δεν είναι κάτι άγνωστο, παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έκπληξη προκαλεί το γεγονός, ότι μαθητές σε σχολεία της Δράμας, χάνουν την χρονιά τους, επειδή οι οικογένειές τους αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Και ο λόγος, είναι η άρνηση να φορέσουν μάσκες ή να προβούν σε selft test, προκειμένου να συμμετάσχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό, κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου  πρόσφατα η προϊσταμένη της Διεύθυνσης κα. Χαραλαμπίδου, μας είχε ενημερώσει ότι υπάρχουν παιδιά στη Δράμα, τα οποία δεν παρακολουθούν τη δια ζώσης εκπαίδευση σε Δημοτικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου, η κα. Χαραλαμπίδου σημείωνε ότι, για τα παιδιά που οι γονείς τους αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή να κάνουν self test κτλ., «γι’ αυτά τα παιδιά έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για έρευνα. Όλοι οι διευθυντές, και για την περσινή και τη φετινή χρονιά, δώσαμε τα στοιχεία στον εισαγγελέα και τα χειρίζεται ο εισαγγελέας. Έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για έρευνα».

Να σημειωθεί επίσης ότι, ακόμα και την χρονιά του 2020-2021, ορισμένα παιδιά από 2 έως 4 που δεν είχαν παρακολουθήσει κανονικά, έχασαν τη χρονιά και έτσι φέτος εγγράφηκαν εκ νέου στην ίδια τάξη. Αυτά τα παιδιά επίσης, φέτος, συνεχίζουν κάποια από αυτά να μην παρακολουθούν τα μαθήματα  και ήδη λόγω των απουσιών χωρίς συγκεκριμένο λόγο μέχρι σήμερα, έχουν χάσει και αυτή την σχολική χρονιά. Του χρόνου θα πρέπει να παρακολουθήσουν και πάλι την ίδια τάξη του Δημοτικού.

 

Μαθητές έχασαν χρονιά σε Γυμνάσια και Λύκεια της Δράμας

Το γεγονός δεν μπορεί να παραξενεύει κανέναν, καθώς η τήρηση του απουσιολογίου είναι αυστηρή, όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Το γεγονός έφερε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ένας καθηγητής Λυκείου στη Δράμα, όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σε δηλώσεις του στο κανάλι, ο κ. Πρόδρομος Φωτακίδης, δήλωσε ότι φέτος οι δυο μαθητές, αδέλφια, «χάθηκαν» από το σχολείο, δηλαδή δεν επανεμφανίστηκαν ποτέ σ’ αυτό.

Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «την περσινή σχολική χρονιά τρία παιδιά από τη Β’ Λυκείου χάσανε τη χρονιά γιατί όταν γυρίσαμε μετά το lockdown δεν ήρθαν στο σχολείο όταν έπρεπε να κάνουμε τα self test. Δεν ήρθαν καθόλου για δύο μήνες, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα δύο ήταν αδέλφια και ένα παιδάκι μόνο του», είπε ο κ. Φωτακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ένας από τους γονείς ήταν από εκείνους που αμφισβητούν τα πάντα, ότι τα self test είναι επικίνδυνα, ότι δεν προσφέρουν προστασία. Σημείωσε επίσης ότι, «μάσκες φορούσαν πέρυσι το Σεπτέμβριο, δεν έκαναν self test. Φέτος το ένα κοριτσάκι άλλαξε σχολείο στη Δράμα, τα αδέλφια χάθηκαν δεν έχουμε καμία ενημέρωση» τόνισε. Ο καθηγητής διευκρίνισε πως αν μαθητές πάρουν μεταγραφή, γίνεται γνωστό στο σχολείο γιατί πρέπει να πάρουν χαρτιά. «Το ένα παιδί πήρε μεταγραφή και πήγε σε άλλο σχολείο, τα δύο τα αδέλφια…», συνέχισε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συνέχισαν.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, ότι «μιλήσαμε σαν σχολείο κάποια στιγμή με το μεγαλύτερο αδελφό των παιδιών που είχαμε μαθητή παλιότερα και είπε ότι δεν θα έρθουν στο σχολείο», σημείωσε ο καθηγητής και υπενθύμισε ότι στο Λύκειο η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική. «Εννοείται ότι ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενημερώσεις. Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση. Το σχολείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Βαμβούρη: Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας κα. Βαμβούρη, η οποία τονίζει ότι αυτή την στιγμή «είναι πέντε παιδιά που φέτος δεν πηγαίνουν στο σχολείο». Και όπως λέει, «είναι σε Γυμνάσια της Δράμας, για τα οποία έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας από τις 9 Οκτωβρίου».

Η κα. Βαμβούρη, ξεκαθαρίζει επίσης ότι για τα παιδιά  που δεν πηγαίνουν στο Λύκειο, δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του εισαγγελέα, καθώς το Λύκειο δεν θεωρείται υποχρεωτική εκπαίδευση. «Υποχρεωτική εκπαίδευση είναι το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και ο εισαγγελέας  μέχρι εκεί μπορεί να επέμβει».

Η ίδια σημειώνει ότι, «την περσινή χρονιά έχασαν τη χρονιά τους 4 παιδιά, ενώ φέτος είναι 5 παιδιά τα οποία δεν παρακολουθούν τα μαθήματα στο Γυμνάσιο». Όσον αφορά το Λύκειο, και εκεί έχουν χάσει τη χρονιά τους 4 παιδιά.

Ερωτώμενη σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία της Π.Ε. Δράμας, η κα. Βαμβούρη σημειώνει ότι καθημερινά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας έχουμε από 8 έως 20 κρούσματα και κάθε μέρα σχεδόν 2 με 3 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς.

Πούλιος: «Είναι θέμα μη ορθής άσκησης γονικής μέριμνας»

Για το ίδιο θέμα για το τι ισχύει νομικά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιο. Ερωτώμενος για το ποιες μπορεί να είναι οι ενέργειες του εισαγγελέα για τα παιδιά εκείνα τα οποία δεν παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση, ο Πούλιος σημειώνει ότι «η Εισαγγελία παρεμβαίνει με βάση τις διατάξεις περί επιμέλειας γονικής μέριμνας ανηλίκων. Δηλαδή θεωρείται μη ορθή, η άσκηση της γονικής μέριμνας ή της επιμέλειας του ανηλίκου από αυτόν που έχει την ευθύνη γι’ αυτόν. Συνήθως είναι οι γονείς. Αν δεν υπάρχουν γονείς, πάμε στους υπόλοιπους συγγενείς».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «παλαιότερα  υπήρχε διάταξη πταισματική, η οποία το τιμωρούσε αυτό. Τώρα έχει καταργηθεί. Η τιμωρία αυτή επέφερε ποινή φυλάκισης μερικών ημερών έως μήνα στους γονείς. Αλλά έχει καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα πλέον οι εισαγγελείς να μπορούν να παρέμβουν, μόνο όσον αφορά τη μη ορθή άσκηση γονικής μέριμνας του ανηλίκου».

Ερωτώμενος για το τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με το ότι οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας έδωσαν στον εισαγγελέα τις υποθέσεις των μαθητών αυτών και ποιες θα είναι οι ενέργειες του εισαγγελέα, ο κ. Πούλιος διευκρινίζει:

«Ο εισαγγελέας καλεί τους γονείς να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν έχουν παρακολουθήσει τα παιδιά το σχολείο, γιατί η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Συνεπώς, η μη τήρηση της πράξης αυτής, θέτει ζήτημα μη άσκησης της γονικής μέριμνας και της επιμέλειας των τέκνων. Οπότε τους καλεί ο εισαγγελέας να δώσουν εξηγήσεις, για ποιο λόγο δεν ασκούν ορθώς την γονική μέριμνα που έπρεπε να ασκήσουν».

Διευκρινίζει επίσης εδώ, ότι, «από εκεί και πέρα είναι θέμα του εισαγγελέα. Εφόσον συνεχίσουν να αρνούνται, ενδεχομένως να ασκήσει ποινική δίωξη. Εκεί είναι ζήτημα του εισαγγελέα, να  θεωρήσει για το ποιο έγκλημα έχει τελεστεί. Πάντως, υπάρχει θέμα με τη μη ορθή άσκησης της γονικής μέριμνας. Το ποια ποινική αξιολόγηση θα κάνει, είναι δικαίωμα του κάθε εισαγγελέα να το κρίνει».