Home > Πρώτο Θέμα > Στην τελική ευθεία για μια Ονειρούπολη που θα σκορπίσει γύρω της αγάπη και χαρά► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Δράμας κ. Καλλινικίδη

Στην τελική ευθεία για μια Ονειρούπολη που θα σκορπίσει γύρω της αγάπη και χαρά► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Δράμας κ. Καλλινικίδη

Ανοίγει τις πύλες την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Στην τελική ευθεία για

μια Ονειρούπολη που

θα σκορπίσει γύρω της αγάπη και χαρά

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Δράμας κ. Καλλινικίδη

► Αναφορές στην γραφειοκρατία του Δήμου και την ευκολία της ΔΕΚΠΟΤΑ

► Το παράπονο των εθελοντών της Ονειρούπολης και πώς θα εφαρμόζονται τα υγειονομικά μέτρα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ανοίγει και επίσημα τις πύλες της η Ονειρούπολη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στις 17.30 το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία «Ελευθερίας» αρχίζει η παρέλαση και το παραμύθι της Ονειρούπολης ξεκινά, ενώ στις 18.00, ο Άη Βασίλης, συνοδευόμενος από τα ξωτικά του, καθώς και τους εθελοντές, συντελεστές και πλήθος κόσμους ξεκινά τον προορισμό του, που δεν είναι άλλο από την Ονειρούπολη, το χωριό του Άη Βασίλη. (Αναλυτικότερα το πρόγραμμα σε άλλη σελίδα της εφημερίδας σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες).

Για το λόγο αυτό, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τον κ. Καλλινικίδη πλαισίωναν στο πάνελ της συνέντευξης, δύο από τις εθελόντριες, οι κυρίες Άννα Τέντσιου και Δήμητρα  Κονταξή.

Αυτή την ώρα, όπως μεταξύ άλλων είπε ο κ. Καλλινικίδης, έχουν ήδη τοποθετηθεί όλα τα σπιτάκια των δράσεων και των εμπορικών οικίσκων, ενώ ήδη ξεκίνησε από χθες η διακόσμηση, το χρώμα της Ονειρούπολης, τα φωτάκια και άλλες εργασίες.

Επιπλέον, το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε και η κλήρωση των οικίσκων στους δικαιούχους εμπόρους στην πρώτη κλήρωση, ενώ με δεύτερη κλήρωση καθορίστηκε ποιο οικίσκο θα πάρει ο κάθε έμπορος, σε ποιο σημείο δηλαδή θα βρίσκεται.

Τελική ευθεία

Ο κ. Καλλινικίδης άνοιξε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «έχουμε μπει στην τελική ευθεία», τονίζοντας ότι, «φτάνει η μέρα που η Ονειρούπολη επανέρχεται. Φτάνει η μέρα, που ανοίγει και πάλι τις πύλες της η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα, η Ονειρούπολη, η οποία άνοιξε το δρόμο για πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα να δημιουργήσουν αντίγραφα ή πανομοιότυπα χωριά, όπως το χωριό του Άη Βασίλη».

Όπως είπε, «αυτό και μόνο θα έπρεπε εδώ στη Δράμα να μας κάνει υπερήφανους που είχαμε ένα πολύ σημαντικό και πολιτιστικό προϊόν, αντικείμενο πολιτιστικού τουρισμού, να το εξάγουμε και να γίνουμε το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα.  Η Ονειρούπολη, προσέλκυσε εκατομμύρια κόσμου σ’ όλη αυτή τη διαδρομή. Η Ονειρούπολη όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, παρά το γεγονός ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι είναι μια πάρα πολύ πετυχημένη γιορτή, αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα».

Ο Δήμος και η ΔΕΚΠΟΤΑ

Ο κ. Καλλινικίδης, δεν έλλειψε επίσης να αναφερθεί στις δυσκολίες και την γραφειοκρατία που υπάρχει τώρα που την γιορτή διοργανώνει πλέον ο Δήμος και όχι η ΔΕΚΠΟΤΑ, σημειώνοντας: «Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το επιχείρημα ότι κάποτε  ξανάγινε από το Δήμο η Ονειρούπολη, δεν έχει βάση. Και δεν έχει βάση, πρώτον, για το λόγο ότι το γραφειοκρατικό τέρας του δημοσιονομικού δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα και δεύτερον αν ήταν τόσο καλός ο Δήμος και τόσο εύκολο στη διαχείρισή του με μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, γιατί δεν συνεχίσαμε τότε να την κάνουμε από το Δήμο και αμέσως την επόμενη χρονιά τρέξαμε  και πάλι στην αγκαλιά της ΔΕΚΠΟΤΑ; Αν ήταν και πάλι η ΔΕΚΠΟΤΑ, τη λύση της οποίας χαρακτήρισα πολιτικό έγκλημα, και θα συνεχίζω να το υποστηρίζω και είμαι περήφανος που δεν ψήφισα τη λύση της, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα».

Από αριστερά η κα. Τέντσιου, ο κ. Καλλινικίδης και η κα. Κονταξή.

Η αισιόδοξη Ονειρούπολη

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τόνισε ιδιαίτερα ότι «η Ονειρούπολη είναι από μόνη της φύση αισιόδοξη. Άρα λοιπόν, προς τα έξω πρέπει να περνάμε μόνο τα αισιόδοξα μηνύματα. Δημιουργήσαμε, είτε εσκεμμένα είτε άθελά μας, πολλές φορές προβλήματα. Πάρα  πολλοί που ήταν σκεπτικοί και προβληματισμένοι αν θα πρέπει να επισκεφτούν τη Δράμα, είναι προφανές ότι επέλεξαν πολύ πιο σίγουρους προορισμούς που είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα γίνουν».

Στο σημείο αυτό, εξήρε «το ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία συνέδραμαν και συνέβαλαν στο γεγονός, ότι η Ονειρούπολη θα πραγματοποιηθεί. Και τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, ποτέ δεν διάβασα κανένα από τα λεγόμενα fake news, ότι κινδυνεύει να μην γίνει κτλ».

Ο κ. Καλλινικίδης, ζήτησε τέλος να γίνει φέτος μια Ονειρούπολη, «χωρίς γκρίνια, βγάζοντας όλοι μας προς τα έξω το αισιόδοξο μήνυμα αυτής της μεγάλης γιορτής της Ονειρούπολης, που μιλάει για αγάπη και χαρά.  Ας προχωρήσουμε ενωμένοι και ας αφήσουμε αυτές τις κακίες και τα μικρόψυχα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ο ένας με τον άλλο, χωρίς να έχουν κανένα νόημα. Μόνο κακό δημιουργούν στην πόλη και τίποτα άλλο».

Σημείωσε τέλος, ότι, «οι εθελοντές, ήταν, είναι και θα παραμείνουν η ψυχή της Ονειρούπολης. Δεν επέλεξαν τον εύκολο δρόμο στον καναπέ τους να πικροσχολιάζουν στο facebook. Επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, να είναι εκεί, να είναι στο γραφείο, να είναι έξω στο κρύο, στις αποθήκες του Ζέμου και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε, αθόρυβα, εδώ και σχεδόν δύο μήνες, δούλευαν».

Το παράπονο μιας εθελόντριας

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε επίσης και η εθελόντρια κα. Τέντσιου, η οποία σημείωσε ότι «οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και δύο μήνες, αθόρυβα, χωρίς κανείς να το ξέρει, γιατί δεν χρειαζόταν να το δημοσιοποιήσουμε. Δουλεύαμε στο γραφειοκρατικό κομμάτι, στο νομοθετικό κομμάτι, γιατί η Ονειρούπολη δεν είναι μόνο το πρακτικό, πώς θα στηθούν τα σπιτάκια, η διακόσμηση, καθαριότητα, αλλά και άλλα που πρέπει να γίνουν, που είναι τα πιο σημαντικά, γιατί χωρίς αυτά δεν θα γίνει τίποτα μέσα στο δημοτικό κήπο.

Καθημερινά αντιμετωπίζαμε μια αρνητικότητα, μας αποθάρρυναν για όλη αυτή την προσπάθεια. Όποιος περνούσε από το γραφείο, μας έλεγε ότι τσάμπα ασχολούμαστε και κουραζόμαστε γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Το παράπονό μου ως εθελόντρια, είναι ότι οι Δραμινοί πολίτες μπορεί να μην πίστευαν στην αρχή ότι θα γίνει η Ονειρούπολη, αλλά φτάσαμε μια εβδομάδα πριν από την έναρξη και θέλουν όλοι να επωφεληθούν απ’ αυτήν. Αυτό είναι απαράδεκτο. Να μην  πιστεύεις τους ανθρώπους  που κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για την Ονειρούπολη, αλλά να θέλεις να επωφεληθείς στο παρά πέντε αυτό  που έχουμε δημιουργήσει με τόσο κόπο».

Τα υγειονομικά μέτρα

Ιδιαίτερα μίλησε επίσης ο κ. Καλλινικίδης, σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Ονειρούπολη, εξαιτίας της πανδημίας. Όπως είπε, «ισχύουν τα ίδια ακριβώς μέτρα που ισχύουν και στη λαϊκή αγορά, όσον αφορά την εμπορική ζώνη. Που σημαίνει αποστάσεις, μάσκα  και όχι συνωστισμός. Στη ζώνη με τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλα αυτά θα είναι σε έναν χώρο που θα κλείσει με κιγκλιδώματα και όσοι εισέρχονται στο χώρο των παιχνιδιών, αυτοί θα ελέγχονται απευθείας κι από εκεί και πέρα την ευθύνη θα έχει ο επαγγελματίας για να κάνει την σχετική απολύμανση όπως ορίζει ο νόμος».

Όσον αφορά το ζήτημα της ζώνης των δράσεων στα σπιτάκια εξήγησε πως: «Στα σπιτάκια  φέτος υπάρχουν ανάδοχοι. Είναι αυτονόητο ότι ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα να επιλέγει δύο πράγματα: ή το χαρακτηρίζει covid free που σημαίνει ότι μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, άρα πλήρους χωρητικότηταε, ή μεικτό χώρο που σημαίνει ότι θα εισέρχονται όλοι και με rapid test, αλλά θα βάζει λιγότερα άτομα από όσα επιτρέπει σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος».