Home > Νέα >  Με εικόνες από το Ναό στο Λιβαδάκι Νευροκοπίου συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας-«Νεανικές ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική»

 Με εικόνες από το Ναό στο Λιβαδάκι Νευροκοπίου συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας-«Νεανικές ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική»

Στις 13 και 14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη

 Με εικόνες από το Ναό

στο Λιβαδάκι Νευροκοπίου

συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

 

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, διοργανώνει έκθεση ξυλογλυπτικής στη  Θεσσαλονίκη, με κεντρικό τίτλο: «Νεανικές ματιές στην παραδοσιακή ξυλογλυπτική».

Η έκθεση θα λειτουργήσει από 13 έως και 14 Απριλίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια γίνονται αύριο Τετάρτη και ώρα 19.00. Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από μια σύντομη συναυλία από το Σύνολο παραδοσιακής μουσικής «Ψαλτήρα» του ΤΜΣ του ΑΠΘ με τίτλο «Ανατολικοί ήχοι και ξυλοσκαλίσματα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη και προστασία της ξυλογλυπτικής τέχνης σε Ελλάδα και Τουρκία, η συνέχιση παραδοσιακών τεχνικών στην τέχνη της κατεργασίας του ξύλου, η δημιουργία διαλόγου και η μεταφορά της τεχνογνωσίας από παλιούς τεχνίτες σε νέους μαθητές.

Οι δράσεις “Youth Touch to Traditional Wood Arts”, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 13- 14 Απριλίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν εργαστήρι ξυλογλυπτικής, έκθεση και στρογγυλή τράπεζα. Το εργαστήρι και η έκθεση θα φιλοξενηθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, ένα πρώην οθωμανικό εργαστήριο τεχνών και επαγγελμάτων, όπου μεταξύ άλλων διδασκόταν η ξυλουργική τέχνη, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου και περιλαμβάνει επιδείξεις δασκάλων ξυλογλυπτικής από την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ η έκθεση αναδεικνύει πτυχές της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή- Μεταβυζαντινή και Οθωμανική παράδοση και ταυτόχρονα προβάλλει τη δυναμική της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή.

Περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών παραδοσιακής ξυλογλυπτικής της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου». Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο.

Η συμμετοχή της Δράμας

Στην έκθεση, θα συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία έχει στείλει φωτογραφίες από τον εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο διάκοσμο της Μεταβυζαντινής εκκλησίας στο Λιβαδάκι Νευροκοπίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» η Δρ. Μαρία Κοντογιαννοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, «ο ναός αυτός σήμερα δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμα ως μνημείο και χρονολογείται μετά το 1830. Που σημαίνει ότι δεν θεωρείται αυτοδίκαια αρχαίο μνημείο. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία χαρακτηρισμού του ως νεωτέρου μνημείου. Παρ’ όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός στο εσωτερικό του και το ξυλόγλυπτο σώζεται σε καλή κατάσταση».