Home > νέα > Με ένα αναπηρικό αμαξίδιο έχουν σωθεί χιλιάδες ζώα από σίγουρη ευθανασία

Με ένα αναπηρικό αμαξίδιο έχουν σωθεί χιλιάδες ζώα από σίγουρη ευθανασία

Με ένα αναπηρικό αμαξίδιο

έχουν σωθεί χιλιάδες ζώα

από σίγουρη ευθανασία

► Καλεσμένος από τους Φίλους των Ζώων Δράμας πρόσφερε 3 αναπηρικά αμαξίδια

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Β. Τζιγκούρας, ο άνθρωπος που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο Βασίλης Τζιγκούρας, ο ιδρυτής της εταιρείας plus2feet (συν δύο πόδια), ο άνθρωπος που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια για σκύλους και όχι μόνο.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», ο κ. Τζιγκούρας, είναι ο άνθρωπος που πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε να κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια για σκυλάκια και μέχρι σήμερα, έχει κατασκευάσει μέχρι και για γάτες, χελώνες, κουνέλια, αρκούδα και άλλα ζώα, ενώ η φήμη του έχει φτάσει ακόμα και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στην Αφρική και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η κατασκευή των 2.000 αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα μέχρι σήμερα, έχει σώσει από σίγουρη ευθανασία χιλιάδες ζώα, τα οποία πλέον μπορούν να κινούνται και να χαίρονται τη ζωή, αποφεύγοντας έτσι οριστικά την σκέψη της ευθανασίας.

Ο Βασίλης Τζιγκούρας, μαζί με τη σύζυγό του Ρενάτα Γρυπάρη, η οποία είναι ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, βρέθηκαν στη Δράμα καλεσμένοι από το σύλλογο των Φίλων των Ζώων Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Walking Together», και τη δημοτική σύμβουλο Δράμας κα. Χαρούλα Χατζηιωάννου, προκειμένου να χαρίσουν τρία αναπηρικά αμαξίδια για αντίστοιχα αδέσποτα που φιλοξενεί ο ιδιαίτερα δραστήριος σύλλογος της πόλης μας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε bazzar με μπλουζάκια της plus2feet προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της για τη συγκεκριμένη προσφορά, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έγινε στην ΚΟΙΝΣΕΠ «Με… νου, παραδοσιακό παντοπωλείο», αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας του plus2feet. Παράλληλα, η σύζυγός του Ρ. Γρυπάρη, μίλησε για την ψυχολογία των ζώων που δέχονται το αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο κ. Βασίλης Τζιγκούρας με τη σύζυγό του κα. Ρενάτα Γρυπάρη ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων.

Από το 2015

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τζιγκούρας, μας εξηγεί ότι η εταιρεία plus2feet ιδρύθηκε το 2015 από τον ίδιο και τη σύζυγό του κα. Γρυπάρη, «μια εταιρεία κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα».

Όπως σημειώνει, ξεκίνησαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και χωρίς τεχνογνωσία και μετά από «διάστημα κάποιου χρόνου, έχουμε αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για το καλό των ζώων, ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετούνται και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους».

Σημειώνει ο ίδιος, ότι, «σήμερα περπατούν με τα αμαξίδιά μας πάνω από 2.000 ζώα σε Ελλάδα, Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, σε 3 Πολιτείες των ΗΠΑ, στην Ινδία 3 αμαξίδια και τώρα ετοιμάζουμε δύο αμαξίδια για Ουγκάντα. Επίσης, 3 αμαξίδια έχουν σταλεί και στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, καθώς και στο Λίβανο».

«Όλα άρχισαν από μια κατάθλιψη…»

Ερωτώμενος για το πώς ξεκίνησε η ιδέα να κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια, ο Βασίλης Τσιγκούρας μας ανοίγει την καρδιά του λέγοντας ότι, «όλα ξεκίνησαν από μια κατάθλιψη. Σε μια άσχημη φάση της ζωής μου, είπα ότι είμαστε δύσκολα, αλλά θα πρέπει να πάμε καλύτερα. Επέλεξα το καλύτερο, το οποίο δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο. Οκτώ χρόνια αργότερα και μετά από πολλά εμπόδια, άγχος, νεύρα και στεναχώρια, καταφέραμε να δώσουμε ζωή σε πολλά ζωάκια και να μπορούμε να κοιμόμαστε το βράδυ και να ξυπνάμε το πρωί».

Ερωτώμενος για τις επαφές που έχει με όλες αυτές τις οικογένειες με τα ζωάκια τους και για το πώς αλλάζει η ζωή τους, ο Β. Τζιγκούρας μας λέει: «Με ένα κομμάτι σωλήνα, δύο ρόδες και έναν ιμάντα, μπορείς να κάνεις μαγικά πράγματα. Δημιουργείται μια μαγική κατάσταση. Να βλέπεις το σκυλί να είναι ευτυχισμένο. Οι κηδεμόνες τους να είναι κι αυτοί ευτυχισμένοι, να μην σκέφτονται πατέντες για το πώς θα σηκωθεί το ζώο ή να μην μπουν στη διαδικασία της ευθανασίας, όπως κάποιοι παραδοσιακοί κτηνίατροι πρότειναν σωρηδόν, ενώ βλέπεις να υπάρχει μια κανονικότητα πλέον στη ζωή τους».

Όπως σημειώνει ακόμα, «είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα στην αρχή και στη συνέχεια όλα γίνονται φυσιολογικά. Ο στόχος μας είναι αυτός: δεσποζόμενα και αδέσποτα δικαιούνται να περπατήσουν. Τι πιο απλό πράγμα! Όπως το αναπηρικό αμαξίδιο είναι για τους ανθρώπους, έτσι πρέπει να είναι και για τα ζώα. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε καθημερινά».

Η πλειοψηφία είναι γέρικα ζωάκια

Απαντώντας στην ερώτηση για το από πού προέρχονται οι περισσότερες αναπηρίες των ζώων στα οποία έχουν κατασκευάσει αναπηρικά αμαξίδια, ο ίδιος σημειώνει ότι, «με μεγάλη χαρά και ανακούφιση, διαπιστώνω ότι  είναι πολλά γέρικα ζωάκια που χρειάζονται αμαξίδιο. Ευτυχώς είναι λίγες οι κακοποιήσεις που έχουν να κάνουν με αναπηρία. Αν και οι κακοποιήσεις είναι πάρα πολλές, είναι λίγα τα περιστατικά που ζωάκια έμειναν ανάπηρα από πυροβολισμό ή άλλα χτυπήματα από άνθρωπο.

Τα περισσότερα περιστατικά για τα οποία καλούμαστε να κατασκευάσουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο σήμερα, είναι κυρίως γεροντάκια και αυτό είναι το συγκινητικό. Η πλειοψηφία των περιστατικών είναι παθολογικής φύσεως».

Ερωτώμενος για το πώς είναι αρχικά οι άνθρωποι στην πρώτη επαφή τους για να ζητήσουν ένα αμαξίδιο, ο κ. Τζιγκούρας τονίζει ότι «αρχικά είναι πολύ στεναχωρημένοι. Έχουμε δει κλάματα, στεναχώριες, όταν άρχιζε να περπατάει το σκυλάκι με το αμαξίδιο βλέπαμε απίστευτη συγκίνηση, ενώ σήμερα πλέον, μετά από τόσα χρόνια, το αντιμετωπίζουν πολύ πιο φυσιολογικά. Πλέον, οι άνθρωποι βλέπουν έξω ένα ζωάκι με αναπηρικό αμαξίδιο και θεωρείται φυσιολογικό. Και αυτό μας ευχαριστεί, γιατί έτσι δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα. Διαφορετικά τα ζωάκια αυτά θα κατέληγαν στην ευθανασία».