Home > νέα > Μέχρι και 22.000 € ο προϋπολογισμός για κάθε κατοικία στο «Εξοικονομώ» 2023 για την περιοχή μας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Λαζαρίδης

Μέχρι και 22.000 € ο προϋπολογισμός για κάθε κατοικία στο «Εξοικονομώ» 2023 για την περιοχή μας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Λαζαρίδης

Από 12 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Μέχρι και 22.000 € ο προϋπολογισμός

για κάθε κατοικία στο «Εξοικονομώ»

2023 για την περιοχή μας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Λαζαρίδης

► Ενισχυμένο κατά 300 εκατ. ευρώ το «Εξοικονομώ» του 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης – Από αυτά 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτες οικογένειες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ πρόγραμμα «Εξοικονομώ» άνοιξε πλέον από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Αν και το  «Εξοικονομώ» του 2021 παρουσίασε σημαντικά προβλήματα για τους ωφελούμενους καθώς είχε «χτυπηθεί» από την ενεργειακή κρίση μιας και τα ποσά είχαν προϋπολογιστεί πριν αυτή, εντούτοις το φετινό «Εξοικονομώ», παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο οικονομικά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το RePower και αυτό δίνει ελπίδες γι’ αυτούς που θα ενταχθούν.

Ήδη, από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, μπορούν να ξεκινήσουν την υποβολή των αιτήσεών τους και να προχωρήσουν στη διαδικασία, η οποία φέρνει επιδοτήσεις μέχρι και 22.000 ευρώ.

Αναβάθμιση μέχρι και 30%

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμας – Καβάλας) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε. Α.Μ.) κ. Σωτήρης Λαζαρίδης, «στόχος των προς ένταξη κατοικιών, είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%».

Όπως εξηγεί ο κ. Λαζαρίδης, το συνολικό ποσό για όλη τη χώρα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, «και θα γίνει σύμφωνα με τα πρότυπα του Εξοικονομώ του 2021, δεν θα υπάρχει δηλαδή σειρά για το ποιος θα προλάβει να καταθέσει ή όχι, όπως γινόταν παλαιότερα», ενώ διευκρινίζει ότι, από τα 300 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως υπολογίζει ο ίδιος, «μέσα από το νέο πρόγραμμα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περίπου 140.000 κατοικίες και βασικό κριτήριο είναι να μπορέσεις να ανεβείς τρεις κατηγορίες για να πάρεις την επιδότηση και νομίζω ότι το περίμενε ο κόσμος και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει και αυτό».

Στην ερώτηση για το αν τα ποσά φέτος είναι αυξημένα, μας λέει ότι «ο προϋπολογισμός αυτός είναι λόγω της αύξησης των υλικών και είναι αυξημένος κατά 10%. Το αρχικό ποσό ήταν λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ».

Ερωτώμενος για το «Εξοικονομώ» του 2021 όπου αρκετοί ωφελούμενοι είχαν μπλοκαριστεί καθώς ο προϋπολογισμός δεν αρκούσε για κάθε κατοικία μιας και είχαμε την αιφνιδιαστική αύξηση των υλικών, ο κ. Λαζαρίδης τονίζει ότι «δόθηκε μια αύξηση, για την οποία ελπίζουμε ότι θα καλύψει κάποια πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετή. Για παράδειγμα, οι μεγαλοεπενδυτές με πρόσφατη παρέμβασή τους, ζητάνε μια καλύτερη αντιμετώπιση στην αύξηση των οικοδομικών υλικών. Παρ’ όλη την αύξηση των οικοδομικών υλικών βέβαια, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει και μια άνοδο και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Έδωσαν μια αύξηση για το Εξοικονομώ του 2021 και νομίζω ότι έτσι θα πάει αυτό. Ελπίζουμε πάντως ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, να ξεμπλοκάρουν κάποιες αιτήσεις – μάλλον κάποιες εργασίες που είχαν μπλοκάρει εξαιτίας της αύξησης των υλικών».

«Εξοικονομώ» επιχειρήσεων

Ερωτήθηκε επίσης ο κ. Λαζαρίδης πού βρίσκεται εκείνη η υπόθεση του «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Ακούμε εδώ και αρκετό διάστημα ότι θα ανοίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκλειστικά για επιχειρήσεις, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «έλεγαν ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον Ιούνιο, είχε υποβληθεί και σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2023, παρ’ όλα αυτά αργεί πάρα πολύ. Νομίζω ότι τώρα καλοκαιριάτικα μάλλον δεν θα ανοίξει».

Τονίζει πάντως εδώ, ότι «το περιμένουν πραγματικά οι επιχειρήσεις της περιοχής μας και όχι μόνο, ενώ δείτε ότι το Εξοικονομώ του Δημοσίου έχει υπερκαλυφθεί. Αρκετά καλά πήγε και το πρόγραμμα με τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και έχουν κι αυτά μια μεγάλη ζήτηση».

Οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στο «Εξοικονομώ»

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να υφίστανται νόμιμα. Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ΄. Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

Αντικατάσταση κουφωμάτων. Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Τα ποσοστά των επιδοτήσεων

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.