Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη η συμμετοχή Δραμινών εκπαιδευτικών και μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» των διευθυντών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Μεγάλη η συμμετοχή Δραμινών εκπαιδευτικών και μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» των διευθυντών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας

Δηλώσεις των διευθυντών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας στον «Π.Τ.»

Μεγάλη η συμμετοχή Δραμινών εκπαιδευτικών

και μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

► 356 τάξεις και 700 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια με 4.350 μαθητές

► 2.500 τάξεις και 776 καθηγητές στη Δευτεροβάθμια με 23.000 μαθητές

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΡΚΕΤΑ υψηλά φαίνεται να είναι τα ποσοστά συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Νομό Δράμας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» οι δύο διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συμμετέχει ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών και από τις δύο βαθμίδες, με τα μόνα προβλήματα προς το παρόν, να είναι αυτά που παρουσιάζονται στο διαδίκτυο λόγω της πανελλαδικής εμβέλειας που έχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Να εξηγήσουμε ότι, η σύγχρονη εκπαίδευση είναι αυτή που γίνεται σε πραγματικό χρόνο και η ασύγχρονη εκπαίδευση είναι αυτή που ο μαθητής μπορεί να βλέπει τα μαθήματα που αναρτά στο Σχολικό Δίκτυο ο εκπαιδευτικός, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Salpiggidis

Αναλυτικότερα, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, μας εξηγεί ότι έχουμε τρεις άξονες τηλεκπαίδευσης: «Είναι η σύγχρονη, η ασύγχρονη και η εκπαιδευτική τηλεόραση. Στόχος είναι η διατήρηση επαφής των μαθητών μας με τη μαθησιακή διαδικασία, τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, και η εκπαιδευτική αξιοποίηση του χρόνου που είναι στο σπίτι τους».

Σύμφωνα με τον κ. Σαλπιγγίδη, «στο διάστημα αυτό έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η ασύγχρονη διδασκαλία. Τη συγκεκριμένη στιγμή, έχουν δημιουργηθεί 356 τάξεις στις οποίες συμμετέχουν 700 περίπου εκπαιδευτικοί σε σύνολο 800 στο Νομό Δράμας, και 4.350 μαθητές σε σύνολο περίπου 4.900 μαθητών».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει και τάξεις σύγχρονης εκπαίδευσης, αν και το ποσοστό συμμετοχής εδώ, προς το παρόν, είναι αρκετά χαμηλό, μέρα με τη μέρα όμως αυξάνεται.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαλπιγγίδης, «όσον αφορά την σύγχρονη εκπαίδευση (σε πραγματικό χρόνο), η οποία τώρα άρχισε να υλοποιείται, την συγκεκριμένη στιγμή έχουμε 95 τάξεις σύγχρονης εκπαίδευσης, στην οποία συμμετέχουν 129 εκπαιδευτικοί και παρακολουθούν 1.233 μαθητές. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην πλατφόρμα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Δράμας προσφέρει 2.334 μαθήματα».

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σαλπιγγίδης τονίζει: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση στον χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού εγχειρήματος, θα πρέπει να συγχαρούμε τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολικών μονάδων της περιοχής μας, καθώς επίσης και όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν υπερβάλει εαυτόν και ανταποκρίθηκαν στις εξελίξεις. Η προσπάθεια που έχει γίνει απ’ όλους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι τεράστια, καθώς υλοποιήθηκαν προγράμματα τα οποία ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο να πραγματοποιηθούν υπό άλλες συνθήκες. Και βεβαίως, αυτό που έχει δημιουργηθεί, είναι ένα υλικό που μετά το τέλος της κρίσης, θα μπορούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές να το έχουν στη διάθεσή τους και να το χρησιμοποιούν».

Σε ερώτηση για εκείνο το ποσοστό των μαθητών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο κ. Σαλπιγγίδης επισημαίνει ότι, «υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που αδυνατεί λόγω οικονομικής κατάστασης, να μετέχει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εμείς ως Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είμαστε σε επαφή με κάποιους τοπικούς επιχειρηματίες και με το Δήμο Δράμας, και θα κάνουμε προσπάθεια να καλύψουν αυτό τον αριθμό των μαθητών, αγοράζοντας κάποια τάμπλετ και να τα προσφέρουμε στις σχολικές μονάδες ώστε να βοηθηθούν συγκεκριμένοι μαθητές».

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

KIOYLIANIS

Αρκετά ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους ανάλογους τομείς. Όπως εξηγεί ο διευθυντής κ. Σπύρος Κιουλάνης, «όσον αφορά την ασύγχρονη εκπαίδευση έχουν δημιουργηθεί 2.500 τάξεις και συμμετέχουν 23.000 μαθητές. Το σύνολο των μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και διάφορα Λύκεια), είναι σύνολο 6.000. Το θέμα είναι ότι κάθε μαθητής μπορεί να μετέχει σε διάφορες τάξεις μαθημάτων (Μαθηματικά, Φυσική, Φιλολογικά κτλ.). Στην ασύγχρονη εκπαίδευση συμμετέχουν 776 καθηγητές σε σύνολο 800 σε όλο το Νομό Δράμας».

Όσον αφορά την σύγχρονη εκπαίδευση (σε πραγματικό χρόνο), εκεί έχουν δημιουργηθεί 327 τάξεις με 2.325 μαθητές και 373 καθηγητές.

Όπως εξηγεί ο κ. Κιουλάνης, «προβλήματα που παρουσιάζονται, είναι αυτά που αφορούν την ταχύτητα του δικτύου πολλές φορές, καθώς πρόκειται για ένα πανελλαδικό δίκτυο, αν και το Υπ. Παιδείας έκανε κάποιες αλλαγές στις ώρες, ώστε να μην μπαίνουν ταυτόχρονα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια».

Σχετικά με το θέμα της αδυναμίας ορισμένων μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, ο κ. Κιουλάνης τονίζει ότι «σήμερα ολοκληρώνουμε μια καταγραφή μέσω των σχολείων, προκειμένου να δούμε ποιοι μαθητές δεν έχουν τάμπλετ ή σύνδεση με το ίντερνετ για οικονομικούς λόγους. Είμαστε σε κάποια επικοινωνία με τους Δήμους αν μπορούν να βοηθήσουν, ενώ το Υπ. Παιδείας έχει πει ότι θα δώσει και αυτό κάποια κομπιούτερ. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι μαθητές, οι οποίοι το παλεύουν και μέσω κινητών τηλεφώνων».