Home > Πρώτο Θέμα > Μείωση του κόστους σύνδεσης υδρομέτρων για το Δήμο Δράμας για την καταμέτρηση του νερού ► Δήμαρχος: «Όποιος καταναλώνει νερό πληρώνει», ακόμα και ο Δήμος

Μείωση του κόστους σύνδεσης υδρομέτρων για το Δήμο Δράμας για την καταμέτρηση του νερού ► Δήμαρχος: «Όποιος καταναλώνει νερό πληρώνει», ακόμα και ο Δήμος

Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Μείωση του κόστους σύνδεσης

υδρομέτρων για το Δήμο Δράμας

για την καταμέτρηση του νερού

► Δήμαρχος: «Όποιος καταναλώνει νερό πληρώνει», ακόμα και ο Δήμος – «Η ψαλίδα άντλησης και διάθεσης του νερού είναι τεράστια και πρέπει να κλείσει»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ τροποποίησης μιας παλαιότερης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ από το 2013, τέθηκε ως πρώτο τακτικό θέμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουνίου.

Το θέμα αφορούσε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ και συγκεκριμένα, στην αλλαγή των τελών σύνδεσης για δημοτικούς χώρους όπως πάρκα, νεκροταφεία, γήπεδα και άλλους και αφορά στην μείωση από τα 280 ευρώ, στα 100 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως εξήγησε προς το σώμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Ιωάννης Γεωργιάδης, «το σκεπτικό της απόφαση αυτής είναι ότι, μετά από έρευνα που έγινε, έχουμε εντοπίσει σε όλο το γεωγραφικό πλάτος του Δήμου, πάνω από 200 σημεία, στα οποία δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ υδρόμετρο».

Αυτό που εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι «με το κόστος αυτό θα μπορέσουμε να πληρώσουμε την προμήθεια του υδρομέτρου, την κατασκευή ενός φρεατίου, ενώ σκοπός και φιλοσοφία είναι η εισροή χρήματος από το Δήμο προς τη ΔΕΥΑΔ ως οφείλει ως καταναλωτής του νερού και αφετέρου να αρχίσουμε να μετράμε και το νερό, διότι έχουμε πολύ μεγάλη απόκλιση στο ισοζύγιο του νερού, από αυτό που αντλούμε, με αυτό που σπαταλάμε και ξοδεύουμε. Η απόφαση αυτή είναι προς όφελος του Δήμου και θα βοηθήσει πολύ τη ΔΕΥΑΔ κυρίως σε θέματα ογκομέτρησης του νερού».

Αν και σε κεντρικό επίπεδο οι αντιπολιτεύσεις συμφώνησαν ομόφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, από τον κ. Χαραλαμπίδη της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» τέθηκε το ζήτημα για τα παλιά χρέη που οφείλονται από καταναλωτές προς τη ΔΕΥΑΔ. Ρώτησε μάλιστα τι γίνεται σήμερα με αυτό το θέμα, αλλά κυρίως οι ενέργειες που είχαν γίνει από τη δημοτική αρχή Μαμσάκου, ώστε να αναγνωριστούν τα χρέη του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΔ της τελευταίας πενταετίας, για να μην χαθούν αυτές οι οφειλές του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΔ.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, εξήγησε ότι αναμένεται μια σχετική δικαστική απόφαση επί του θέματος αυτού για το «ποια θα είναι η τύχη της απόφασης» και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε μ’ αυτό, είναι χαμένος χρόνος και χρήμα για τη ΔΕΥΑΔ η σπατάλη του νερού. Ωστόσο περιμένουμε αυτή την απόφαση και θα πράξουμε αναλόγως», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση είναι πολιτική. Και μ’ αρέσει που συμφωνούμε. Δεν μπορούμε να αντλούμε νερό και κάποιοι επειδή δεν το πληρώνουν να κάνουν χρήση αλόγιστη. Πρέπει ο Δήμος και για κάθε σημείο που καταναλώνει νερό, να το πληρώσει. Και το τονίζω αυτό, για να δώσω έμφαση και σε άλλα νομικά πρόσωπα όπως είναι ο Δήμος, χωρίς να ονομάσω, που θα μας χτυπήσουν την πόρτα να τα απαλλάξουμε. Εγώ σ’ αυτό είμαι κάθετος , δεν θα απαλλαγεί κανένας. Όποιος καταναλώνει, πληρώνει. Τόσο απλά».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «η ΔΕΥΑΔ αυτή τη στιγμή, με τα ενεργειακά θέματα που έχει (σ.σ. υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος), αλλά και με την άντληση του νερού να πάει ψηλά ή να έρθει δια της βαρύτητας στις δεξαμενές, υπάρχει ένα μεγάλο κόστος. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτό να συνεχίσει να υφίσταται στο Δήμο Δράμας, όταν δεν υφίσταται σε άλλους Δήμους. Όλοι πληρώνουνε και θα πληρώσουμε για να βάλουμε μυαλό σ’ αυτό το αλόγιστο που κάνουμε. Και εκεί που γίνεται κατασπατάληση, υπάρχουν και πολλά σημεία, όπου το νερό φεύγει αλόγιστα χωρίς υδρόμετρα. Και δεν έχει να κάνει με τον ευρύτερο Δήμο, αλλά με ιδιώτες. Όποιος απολαμβάνει το νερό της ΔΕΥΑΔ θα το πληρώσει, και το οποίο μάλιστα δεν είναι και μεγάλο και νομίζω ότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος. Αυτή η ψαλίδα που υπάρχει στο ισοζύγιο άντλησης και διάθεσης, θα πρέπει να κλείσει. Είναι τεράστια».