Home > Αθλητικά > Μήνυμα αλληλεγγύης από το Κ. Νευροκόπι στο Αρκαλοχώρι Κρήτης-Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στον «Π.Τ.»: «Στόχος να αναδείξουμε την περιοχή μας…»

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Κ. Νευροκόπι στο Αρκαλοχώρι Κρήτης-Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στον «Π.Τ.»: «Στόχος να αναδείξουμε την περιοχή μας…»

«Frozen Lake 2022»

Μήνυμα αλληλεγγύης από

το Κ. Νευροκόπι στο Αρκαλοχώρι Κρήτης

Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στον «Π.Τ.»: «Στόχος να αναδείξουμε την περιοχή μας…»

 

 

Του Γιάννη Κιοσίδη

Εκατόν εξήντα πέντε αθλητές – αθλήτριες απ’ όλη τη βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο, συμμετείχαν στον φιλανθρωπικό αγώνα 15 χλμ. Οι συμμετέχοντες έτρεξαν μια διαδρομή γύρω από την παγωμένη λίμνη των Λευκογείων, μέσα από δάσος πεύκων και απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Οι δε οικονομικές συμμετοχές ανήλθαν στις 200 με τα έσοδα να διατίθενται στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και συγκεκριμένα στον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου Κρήτης «Η Ελπίδα» ώστε να δοθούν σε ανθρώπους της περιοχής που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ο αγώνας «Frozen Lake», διοργανώθηκε από τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο, με την αρωγή και υποστήριξη του δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και της Κοινότητας Λευκογείων. Τη διοργάνωση υποστήριξαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης της Ξάνθης με έξι άτομα και η 6η Κυνηγετική Ομοσπονδία (Θηροφύλακες) με τα οχήματά τους.

Η εκκίνηση, δόθηκε από την κεντρική πλατεία των Λευκογείων και οι αθλητές διέσχισαν το χωριό και λίγο πριν το φράγμα της λίμνης μπήκαν μέσα σε δάσος πεύκων, και στο ψηλότερο σημείο του αγώνα πέρασαν από το εγκαταλειμμένα κτίσματα του παρατηρητηρίου πουλιών. Στην αριστερή πλευρά της διαδρομής τους οι αθλητές είχαν θέα την υπέροχη λίμνη του φράγματος των Λευκογείων. Φτάνοντας στα 9,5 χιλιόμετρα συνάντησαν το κιόσκι της λίμνης και το σημείο ανεφοδιασμού. Στη συνέχεια, οι αθλητές ακολούθησαν τη διαδρομή στο δημόσιο δρόμο Νευροκοπίου – Ποταμών, πριν βρεθούν στο δεύτερο τμή-μα της λίμνης. Μετά το φράγμα, οι αθλητές κατευθύνθηκαν ξανά στην πλατεία των Λευκογείων όπου ήταν και το σημείο τερματισμού. Μετά το τέλος του αγώνα όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του γνωστού σαξοφωνίστα των αγώνων βουνού, Γιώργου Αθανασιάδη.

Τον αγώνα χαιρέτησε ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης και την εκκίνηση έδωσε ο πρόεδρος των σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου Κρήτης, με ραδιοφωνική σύνδεση, μετρώντας ανάποδα από το 22, όσα ήταν και τα καταστροφικά δευτερόλεπτα του σεισμού.

Για την ιστορία, στους άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Ζαϊμης Κωνσταντίνος (1ω 2λ 20δ), δεύτερος ο Σανέτσης Αθανάσιος και ο τρίτος Παυλίδης Κωνσταντίνος. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Λαμπούδη Μαρία (1ω 21λ 9δ), δεύτερη η Θεοδωράκη Μαρία και τρίτη η Δούμα Ευαγγελία.

Υποδειγματικά ήταν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας εξαιτίας της πανδημίας covid-19 αλλά και η στάση των συμμετεχόντων οι οποίοι σεβάστηκαν τους όρους συμμετοχής.

Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου: «Η προσπάθεια είναι συλλογική για το καλό του τόπου..»

Ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησε στον «Π.Τ.» για τη διεξαγωγή του φιλανθρωπικού αγώνα, αλλά και για την συλλογική προσπάθεια που γίνεται ώστε να αναδειχτούν οι ομορφιές του τόπου και ο κόσμος να γνωρίσει την αξία της περιοχής.

«Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων από τον αγώνα, αλλά και από τα τοπία που συνάντησαν στο πέρασμά τους, ήταν οι καλύτερες. Στον τερματισμό όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, κυρίως για το μονοπάτι, το οποίο είχε φτιάξει το 2006 ο νυν Δασάρχης, Μαναρίδης Μιχάλης, ο οποίος έχει φτιάξει επίσης και το μονοπάτι του Γρανίτη».

Στο σημείο αυτό, ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, ανέφερε πως δυστυχώς έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια (σχεδόν δεκαπέντε χρόνια) ώστε να γίνει ξανά μια προσπάθεια αξιοποίησης του μονοπατιού.

«Δυστυχώς, από τότε δεν υπήρ-ξε καμία αξιοποίηση του μονοπατιού, αλλά τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες ώ-στε  να το συντηρήσουμε κι έτσι να ξεκινήσουμε τη διοργάνωση αγώνων γύρω από τη λίμνη Λευκογείων.

Στα σχέδια επίσης του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου εί-ναι να δρομολογηθεί η διεξαγωγή –  ανά δύο χρόνια – του αγώνα στο Φαλακρό «Six Peaks», όπως και ο γύρος της λίμνης των Λευκογεί-ων».

Για το πώς ξεκίνησε η ιδέα και διεξαγωγή του φιλανθρωπικού αγώνα, ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, δήλωσε: «Την ιδέα είχε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη διοργάνωσή του αγώνα για να στηρίξουμε τα «αδέλφια» μας στην Κρήτη που δοκιμάστηκαν σκληρά από το σεισμό. Από τη μία παγωμένη άκρη της Ελλάδας τείναμε χείρα βοηθείας στην άλλη ζεστή άκρη της χώρας μας. Άλλωστε πολλοί φίλοι από την Κρήτη μάς στηρίζουν στους αγώνες που διοργανώνουμε όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας.

Το Αρκαλοχώρι Κρήτης βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή, όπως και το Νευροκόπι και η κίνησή μας πραγματικά τους συγκίνησε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συνανθρώπους μας στο Αρκαλοχώρι, εστιάζουν στη δύναμη που λαμβάνουν. Άλλωστε δεν είναι τόσο το οικονομικό κομμάτι, αλλά το γεγονός ότι ακρίτες όπως εμείς δεν τους ξεχνάμε και έχουμε την έννοια τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός στο Αρκαλοχώρι έχει μειωθεί  κατά πολύ και πολλές οικογένειες ακόμη δεν βρίσκονται στο σπιτικό τους μετά το σεισμό».

Παράλληλα, ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου, τονίζοντας: «Υπάρχει η σκέψη στο σύλλογο να διοργανώσει έναν μαραθώνιο αγώνα mountain bike στα Οχυρά του Περιθωρί-ου, δεδομένου ότι είναι πολλά τα οχυρά και στην περιοχή υπάρχει ένα σύμπλεγμα δασικών δρόμων. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με έναν ποδηλατικό σύλλογο στην Αθήνα, αλλά και στη Δράμα, προκειμένου να καταφέρουμε να διοργανώσουμε κι έναν διαφορετικό αγώνα στην περιοχή μας.

Ακόμη, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει και η υπόθεση για το Φαλακρό, δεδομένου ότι είναι μια περιοχή που προσφέρεται για διοργανώσεις και τις 4 εποχές του χρόνου».

Κλείνοντας το μέλος του συλλόγου, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της περιοχής είναι συλλογική και πολύτιμη η βοήθεια που δίνουν άνθρωποι της περιοχής για να πραγματοποιηθούν όλες οι διοργανώσεις.

«Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και τον αγώνα που διεξάγεται στον Γρανίτη, με τον Μπουρλίβα Νίκο, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, κρατώντας καθαρό το μονοπάτι όλο το χρόνο.

Σκοπός μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου με τα μονοπάτια του Γρανίτη και των Λευκογείων, ώστε όλο το χρόνο να μπορούν να τα επισκέπτονται αθλητές μικροί και μεγάλοι και όχι μόνο. Είναι δυο μονοπάτια τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και με εντυπωσιακή διαδρομή.

Στόχος μας είναι να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και φυσικά να αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας και να γνωρίσουμε στον κόσμο την αξία της περιοχής».