Home > Πρώτο Θέμα > Νέα διαδρομή από τις κορυφογραμμές μέσω Δάσους Ελατιάς και Φαλακρού ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες -Αύξηση περιπολιών στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Νέα διαδρομή από τις κορυφογραμμές μέσω Δάσους Ελατιάς και Φαλακρού ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες -Αύξηση περιπολιών στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Αύξηση περιπολιών στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Νέα διαδρομή από τις κορυφογραμμές

μέσω Δάσους Ελατιάς και Φαλακρού

ακολουθούν οι παράτυποι μετανάστες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ κάποιες ζημιές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, φαίνεται ότι έχει προκύψει και ένα νέο ζήτημα, το οποίο αφορά στις διαδρομές που ακολουθούν πλέον οι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας.

Αρχικά, η πρώτη διαδρομή των παράνομων μεταναστών που εισέρχονταν στη χώρα από την περιοχή του Έβρου, ήταν η Εγνατία Οδός. Όποιοι είχαν δει εκείνη την εικόνα, όπου ομάδες 4-5 ατόμων να διασχίζουν την Εγνατία προς τη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνουν την κατάσταση που επικρατούσε.

Στη συνέχεια, όταν η Αστυνομία και η Συνοριοφύλαξη ξεκίνησαν εντατικά τις συλλήψεις, οι διαδρομές αυτές άλλαξαν. Κάποια στιγμή, τόσο το 2019 όσο και το 2020, άρχισαν να περνούν κορυφογραμμές και να κατεβαίνουν από τα χωριά του Παρανεστίου για να βγουν στον κάμπο και από εκεί να προσπαθούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.  Όταν και από εκεί πλέον δεν μπορούσαν να βρουν διεξόδους, αρκετοί συνέχιζαν με αυτοκίνητα κυρίως να διέρχονται και από επαρχιακούς δρόμους, όπως από την περιοχή της Νικήσιανης προς Θεσσαλονίκη.

Επίσης, μην ξεχνάμε και το τροχαίο περιστατικό που συνέβη προ μηνών μέσα στην πόλη της Δράμας, όταν αστυνομική δύναμη της Δράμας ακολουθούσε αυτοκίνητο με διακινητή και παράτυπους μετανάστες. Με αποτέλεσμα, το όχημα των μεταναστών να τουμπάρει μέσα στην πόλη και μάλιστα επί της οδού 1ης Ιουλίου ανάμεσα στην Αστυνομία και το δημαρχείο. Ευτυχώς σ’ εκείνο το περιστατικό δεν θρηνήσαμε θύματα.

Αντίσκηνο συμπολιτών μας στο Δάσος της Ελατιάς, απ’ όπου άγνωστοι άρπαξαν τις προμήθειες τροφίμων. Γεγονός που συμβαίνει για πρώτα φορά!

Στη διαδρομή  αυτή, συχνά συλλαμβάνονται μετανάστες και διακινητές. Μάλιστα, ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι επιτυχίες των αστυνομικών της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, η οποία ελέγχει όλη αυτή την περιοχή και έχει προβεί σε συλλήψεις με συναδέλφους τους από την Καβάλα.

Όσοι όμως ακολουθούν πεζοπορική διαδρομή, αποφεύγουν πλέον τους επαρχιακούς δρόμους και εφόσον μπορούν και αντέχουν, περνούν από δασώδη μονοπάτια και βαδίζουν μέσω κορυφογραμμών επί της οροσειράς της Ροδόπης. Μια απ’ αυτές τις διαδρομές, είναι αυτή μέσω του γνωστού μονοπατιού Ε-6, το οποίο μεταξύ άλλων περνάει από το Δάσος της Ελατιάς και το Φαλακρό και μάλιστα μπροστά ακριβώς από την καφετέρια στην κορυφή του Φαλακρού, όπου προ ημερών υπήρξαν και οι ζημιές.

Στις διαδρομές αυτές, προφανώς, είτε έχουν μαζί τους τρόφιμα και προσπαθούν ακόμα και να μαγειρέψουν, είτε προσπαθούν να βρουν από άλλες πηγές. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν αναφερθεί κλοπές σε χωριά, μιας και προτιμούν μάλλον να μην εισέρχονται σ’ αυτά τουλάχιστον στην περιοχή μας. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, κατασκηνωτές στο Δάσος της Ελατιάς προς ημερών, είδαν τα τρόφιμά τους να εξαφανίζονται, όταν προφανώς πέρασε κάποια ομάδα και δεν άφησε τίποτα.

Όπως είχαμε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα σε ένα σχετικό σημείωμα και όπως είχε δηλώσει στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, επρόκειτο να κάνει κάποιες συναντήσεις στην περιοχή Νευροκοπίου με τους αρμόδιους αστυνομικούς φορείς της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με το Διοικητή του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κ. Νευροκοπίου που εδρεύει στο Οχυρό κ. Γιάννη Μαυρογιάννη, καθώς και με το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιο Μωυσίδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαεμμανουήλ, κατά την επίσημη ενημέρωση που είχε από τους παραπάνω αξιωματικούς, «το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προς την ελληνική ενδοχώρα, και ιδιαίτερα προς την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η διέλευση αυτών των ανθρώπων από τους διακινητές τους γίνεται μέσω της οροσειράς Ροδόπης, των δικών μας βουνών Φαλακρού, Όρβηλου και Μενοικίου και του Μονοπατιού Ε6 που είναι σημαδεμένο στο GPS και το χρησιμοποιούν ως πέρασμα».

Για το λόγο αυτό μάλιστα, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση και αύξηση των περιπολιών στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού το επόμενο διάστημα, εκ μέρους του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, που βάση της Ελληνικής νομοθεσίας, είναι το μόνο υπεύθυνο.