Home > Πρώτο Θέμα > Ο διαγωνισμός στη μνήμη Β. Ξανθόπουλου αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον των μαθητών που συμμετέχουν!

Ο διαγωνισμός στη μνήμη Β. Ξανθόπουλου αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον των μαθητών που συμμετέχουν!

Έγινε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού «Β. Ξανθόπουλου»

Ο διαγωνισμός στη μνήμη Β. Ξανθόπουλου

αποτελεί εφαλτήριο για το μέλλον

των μαθητών που συμμετέχουν!

Πρώτος μαθητής όλων ο Κωνσταντινίδης Μαυρουδής της Α’ Λυκείου από το Μουσικό Λύκειο Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ του Σαββάτου, σε μια εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, γεμάτη από κόσμο, έγινε η απονομή των βραβείων στους νικητές του φετινού μαθηματικού διαγωνισμού στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού επιστήμονα «Βασίλη Ξανθόπουλου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο ντουέτα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας, τα οποία ερμήνευσαν ελληνικά και ξένα τραγούδια, σε πιάνο και κιθάρα, ενώ στη συνέχεια έγινε η απονομή των βραβείων.

Τα βραβεία του Δήμου Δράμας απένειμαν, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Τερζής και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης.

Τα βραβεία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, απένειμαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Λιθηρόπουλος και Γεωργιτσόπουλος, ενώ διάφορα βραβεία απένειμαν οι δύο βουλευτές Δράμας κα. Κεφαλίδου και κ. Κυριαζίδης. Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Ν. Δράμας, βραβεία απένειμε το μέλος του Δ.Σ. κ. Κ. Ευμοιρίδης.

Μετά την βράβευση, ακολούθησε η ομιλία του Δραμινού στην καταγωγή, καθηγητού Χημείας και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία, κ. Αθανάσιου Γιάννη με κεντρικό θέμα: «Δηλητηριώδη βέλη, εκρηκτικά υλικά και γλυκό βιτριόλι: από την τραγωδία στην  υπηρεσία της Ιατρικής». Να υπενθυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι σχετική συνέντευξη του κ. Νίκου, δημοσίευσε ο «Πρωινός Τύπος» το περασμένο Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Miltos Vavoulidis

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων κ. Μίλτος Βαβουλίδης.

Ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε το 1992

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε πριν από την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων κ. Μίλτος Βαβουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε το 1992 και διεξάγεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο, ενώ απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Η συμμετοχή μαθητών είναι ικανοποιητική για το διαγωνισμό;

«Νομίζω πως ναι. Κάθε χρόνο έχουμε από 50 έως 100 μαθητές, ενώ φέτος συμμετείχαν 104 άτομα. Πάντοτε όμως, οι συμμετοχές είναι πάνω από 50. Τα παιδιά που βραβεύονται είναι 3 σε κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ κερδίζουν χρηματικά βραβεία. Επίσης, έχει καθιερωθεί να δίνονται και ως έπαθλο βιβλία, για παιδιά που πηγαίνουν αρκετά καλά, δεν μπαίνουν όμως στην πρώτη τριάδα».

Ποια είναι τα βραβεία που δίνονται;

«Ένα από τα σημαντικότερα βραβεία, είναι αυτό που δίνεται για ένα ταξίδι στο CERN και είναι το μεγαλύτερο κίνητρο. Υπάρχουν επίσης χρηματικά βραβεία που δίνονται από την Π.Ε. Δράμας (1.500 ευρώ συνολικά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου) και το Δήμο Δράμας. Για παράδειγμα, κάποια βραβεία φτάνουν ακόμα και στα 1.200 ευρώ στους πρώτους. Επίσης, δίνεται ένα ιδιωτικό βραβείο από τον κ. Τενεκετζή που υπήρξε συμμαθητής του Β. Ξανθόπουλου και από φέτος ξεκινάει η απονομή ενός νέου βραβείου από τον επιχειρηματία κ. Ιεροκλή Σαββίδη, που θα δίνεται σε ετήσια βάση. Υπάρχει επίσης ένα βραβείο 500 ευρώ από την ΕΛΜΕ Δράμας για ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τη Β΄ Λυκείου».

oloi mazi GIA TO SITE

Όλοι οι μαθητές που βραβεύτηκαν από το διαγωνισμό «Βασίλης Ξανθόπουλος».

Είναι ο διαγωνισμός ένα εφαλτήριο για τους ίδιους τους μαθητές για το μέλλον τους;

«Νομίζω πως ναι. Πολλά παιδιά που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, είχαν πολύ καλή πορεία. Πέρασαν σε Ιατρικές Σχολές, Πολυτεχνεία κτλ., άλλοι είναι ήδη καθηγητές σε Πανεπιστήμια, άλλοι είναι ήδη στη φάση των διδακτορικών τους».

Ουσιαστικά δείχνει το μέλλον τους κ. Βαβουλίδη;

«Ναι. Άλλωστε αυτά τα παιδιά, έχουν μέσα τους την αγάπη για τις θετικές επιστήμες και από μόνα τους ούτως ή άλλως θα προόδευαν, αλλά ο διαγωνισμός πιστεύω ότι δίνει μια ώθηση παραπάνω».

Ο διαγωνισμός γίνεται μόνο στο Ν. Δράμας. Έχετε σκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια να γίνει ίσως περιφερειακός;

«Δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια γι’ αυτό, έχει όμως συζητηθεί. Ήδη για το Νομό Δράμας είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε. Αν και τα μέλη του Συλλόγου είναι αρκετά, παρ’  όλα αυτά, πραγματικά ασχολούμαστε λίγοι. Και αν προσπαθούσαμε να κάνουμε περιφερειακό το διαγωνισμό, θα έπρεπε να το σκεφτούμε πάρα πολύ καλά. Θα χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, πολύ καλή οργάνωση και σκέψη για να ξεφύγουμε από τα όρια του Νομού. Εκτός αυτού, Βασίλης Ξανθόπουλος, επειδή ήταν και Δραμινός, προσδίδει ένα τοπικό κύρος και ίσως στη μνήμη του θα έπρεπε να κρατηθεί τοπικά η εκδήλωση αυτή. Αυτό πάντα ως προσωπική εκτίμηση».

 

Οι νικητές του διαγωνισμού

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων του Νομού μας, στο σύνολο 105 μαθητές. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 44 μαθητές  από την Α’ Λυκείου, 35 μαθητές από την Β’ Λυκείου και 26 μαθητές από την Γ’ Λυκείου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη μεγαλύτερη βαθμολογία και στις τρεις τάξεις συγκέντρωσε ο μαθητής Κωνσταντινίδης Μαυρουδής της Α’ Λυκείου, από το Μουσικό Λύκειο Δράμας.

Mavroudis Mamsakos

Ο Μαυρουδής Κωνσταντινίδης, από την Α’ Λυκείου είναι ο πρώτος των πρώτων!

Αποτελέσματα Α’ Λυκείου

Μετά την εξέταση των γραπτών προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα ανά τάξη: Από την Α’ Λυκείου, 1ος βγήκε ο Κωνσταντινίδης Μαυρουδής (Μουσικό Λύκειο Δράμας), 2η βγήκε η Μαρία Δημητριάδου (1ο ΓΕΛ) και 3ος βγήκε ο Παπαδάκης – Αρναούτογλου Βασίλης (3ο ΓΕΛ).

Επίσης από την Α’ Λυκείου διακρίθηκαν οι μαθητές: Καμπούρης Χρήστος (3ο ΓΕΛ), Σκαπέτη Δόμνα – Μαρία (1ο ΓΕΛ), Σαββίδου Όλγα (1ο ΓΕΛ), Ρουσσάκη Χρυσάνθη και Στάμου Νικολέτα (4ο ΓΕΛ), Δίδογλου Καλούδα και Αμαξόπουλος Άγγελος (3ο ΓΕΛ).

Αποτελέσματα Β’ Λυκείου

Από τους μαθητές της Β’ Λυκείου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, 1ος βγήκε ο Μπραζιώτης Σταύρος (2ο ΓΕΛ), 2ος ο Τριανταφυλλίδης Βασίλειος (1ο ΓΕΛ) και  3η η Σωτηριάδου Σοφία (4ο ΓΕΛ).

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι οι εξής: Παϊσίδου Στέλλα (2οΓΕΛ), Καλοσίδης Άνθιμος (2ο ΓΕΛ), Φιλτσόγλου Σαββίνα (1ο ΓΕΛ), Κουσίδης Στυλιανός (2ο ΓΕΛ) και Παντούλης Φώτιος (2ο ΓΕΛ).

Αποτελέσματα Γ’ Λυκείου

Από τους 26 μαθητές της Γ’ Λυκείου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, 1ος βγήκε ο Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος (1ο ΓΕΛ), 2η βγήκε η Καζάκου Εριέτα (2ο ΓΕΛ) και 3ος ο Φιλιμίδης Κωνσταντίνος (3οΓΕΛ).

Οι διακριθέντες μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι οι εξής: Γιαννάκη Θεοδώρα, Τοζακίδης Δημήτριος (2οΓΕΛ), Χλης Νικόλαος (1ο ΓΕΛ), Καραγιαννίδης Μίνωας (1ο ΓΕΛ), Νέδιος Κωνσταντίνος (3ο ΓΕΛ), Σαββίδης Ευστάθιος (2ο ΓΕΛ), Κυριατζής Νικόλαος (3ο ΓΕΛ) και Κατσακίδης Κωνσταντίνος (3ο ΓΕΛ).