Home > νέα > Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι θέμα κοινωνικής κρίσης, αλλά κρίσης αξιών-Με μεγάλη επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας στη Δράμα

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι θέμα κοινωνικής κρίσης, αλλά κρίσης αξιών-Με μεγάλη επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας στη Δράμα

Με μεγάλη επιτυχία το 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας στη Δράμα

Ο σχολικός εκφοβισμός

δεν είναι θέμα κοινωνικής

κρίσης, αλλά κρίσης αξιών

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος και ο σύμβουλος εκπαίδευσης 2ης Περιφέρειας Ν. Δράμας κ. Σαλπιγκτής

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία και με τη συμμετοχή 15 Δημοτικών Σχολείων από τη Δράμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου, η μεγάλη γιορτή του τέλος του τριήμερου 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας.

Το Φεστιβάλ αυτό πραγματοποιείται στη Δράμα για εννέα συνεχόμενα χρόνια, με ευθύνη και πρωτοβουλία του κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή, συμβούλου εκπαίδευσης της 2ης Περιφέρειας Ν. Δράμας,  σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την Π.Ε. Δράμας και το Δήμο Δράμας.

Το 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, πραγματοποιείται με την σύμπραξη πάνω από 120 σχολείων από όλη την Ελλάδα, γίνεται διαδικτυακά με διάφορες παρουσιάσεις βίντεο, ομιλίες, ενώ το κάθε σχολείο που συμμετέχει, διοργανώνει τις δικές του δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Οι εκδηλώσεις του ξεκίνησαν στα σχολεία που συμπράττουν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν χθες Τετάρτη 6 τρέχοντος, που είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Στη Δράμα, η μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο «Κραχτίδη», όπου συμμετείχαν τμήματα μαθητών και μαθητριών από 15 σχολεία του Νομού Δράμας.

Σαλπιγκτής: Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλύτερα

Σχετικά με την εκδήλωση και γενικότερα το Φεστιβάλ, μίλησε στον «Π.Τ.», ο υπεύθυνος σύμβουλος εκπαίδευσης κ. Σαλπιγκτής, ο οποίος αρχικά επισημαίνει ότι «σήμερα (χθες) γίνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό το κοινωνικό φαινόμενο.  Εμείς, πιστοί στην παράδοσή μας πραγματοποιούμε το τριήμερο 9ο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας και είναι η τελευταία ημέρα και έχει μεγάλη επιτυχία».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «Σήμερα είναι εδώ μαζί μας, μαθητές από 15 Δημοτικά σχολεία της Δράμας και παρουσιάζουν το δικό τους μήνυμα, μέσα από δρώμενα, ότι είναι αντίθετοι με την Σχολική Βία και ότι χρειαζόμαστε την στήριξη της πολιτείας και γενικότερα της κοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό».

Όπως σημειώνει ακόμα, «ήταν μια πολύ πετυχημένη τριήμερη εκδήλωση, συμμετείχαν πάνω από 120 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί και περίπου 20.000 παιδιά. Όλοι μαζί επικαιροποιήσαμε τη νέα επιστημονική γνώση, κάναμε έναν αναστοχασμό, μια ανατροφοδότηση και ευελπιστούμε να πάμε καλύτερα σ’ αυτό το θέμα».

Διαλεκτόπουλος: Θέμα αξιών

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα, έκανε επίσης στον «Π.Τ.» και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Διαλεκτόπουλος, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τον κ. Σαλπιγκτή για την πρωτοβουλία του, και σημείωσε: «Το 9ο Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός forum 120 σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, με κυρίαρχο σύνθημα: από άκρη σε άκρη, λέμε όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό».

Όπως είπε, «η συνεργασία όλων των σχολείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δεν είναι απλά μια σχέση συμμετοχής, αλλά μια σχέση ισότιμης ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αποκύημα της εποχής μας, όπου βιώνουμε τα τελευταία χρόνια συνεχείς κρίσεις».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Διαλεκτόπουλος, ότι το φαινόμενο της σχολικής βίας, «δεν είναι θέμα κοινωνικής κρίσης, αλλά κρίσης αξιών και κοινωνικής υφής. Βέβαια διαπιστώνουμε συχνά ότι, το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με λανθασμένους τρόπους, διότι δεν  θέλουν να θιχθούν οι θύτες και τα θύματα αλλά και το κύρος του σχολείου. Όπως και να το κάνουμε, το φαινόμενο αυτό έχει σοβαρές και επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, αφήνοντας τραύματα τα οποία μένουν σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ενώ τους ακολουθεί σε ολόκληρη τη ζωή τους».

Καταλήγοντας, είπε ότι «στο τριήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, εικαστικές προτάσεις, ψηφίσματα από μαθητές, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού και του κάθε ενεργού πολίτη για το φαινόμενο αυτό που ταλανίζει την κοινωνία μας».