Home > Πρώτο Θέμα > Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους ταυτόχρονα με τη ΔραμΟινογνωσία Από 11 έως 19 Μαΐου η ΔραμΟινογνωσία

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους ταυτόχρονα με τη ΔραμΟινογνωσία Από 11 έως 19 Μαΐου η ΔραμΟινογνωσία

Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων 18-19 Μαΐου

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος

ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους

ταυτόχρονα με τη ΔραμΟινογνωσία

Από 11 έως 19 Μαΐου η ΔραμΟινογνωσία

 

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά, τα Οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν το κοινό στις 18 και 19 Μαΐου.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εδώ και 20 χρόνια ανοικτή οινοτουριστική εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» των Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας και είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς που έχει αγκαλιαστεί θερμά από το ελληνικό οινόφιλο κοινό.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας των θαυμάσιων κρασιών μας, κυρίως όμως να τα γευτούν και να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα, που αρκετά οινοποιεία διοργανώνουν για το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από 11 έως 19 Μαΐου η ΔραμΟινογνωσία

Το διήμερο 18-19 Μαΐου, συμπίπτει με τις δύο τελευταίες ημέρες της ΔραμΟινογνωσίας στη Δράμα.

Μια από τις μεγαλύτερες ανοιξιάτικες γιορτές για τη Δράμα η οποία φέτος κλείνει 9 χρόνια και ήδη πλέον έχει αρχίσει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η «ΔραμΟινογνωσία» είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα πολυήμερο Φεστιβάλ, που αφορά άμεσα στο ζήτημα του κρασιού στην περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, γίνονται μουσικές συναυλίες, ημερίδες με επιστημονικές διαλέξεις, γίνεται η διασύνδεση του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες όσον αφορά πάντα στον οίνο και φυσικά, η σύνδεσή του με τον πολιτισμό και την οικονομία του τόπου.

Η περιοχή της Δράμας, από την εποχή του Διονύσου μέχρι και σήμερα, διατηρεί επάξια την παραγωγή του οίνου και όλα τα έθιμα που σχετίζονται γύρω απ’ αυτό, όπως ζητήματα πολιτισμού, κοινωνίας αλλά και οικονομίας.

Σήμερα η Δράμα, είναι μια περιοχή η οποία διαθέτει αρκετά οινοποιεία, τα οποία ταξινομούνται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας, αλλά και ανάμεσα σε άλλες χώρες.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της μεγάλης αυτής γιορτής, πολλά από τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους, δέχονται και ξεναγούν τους επισκέπτες τους, ενώ πραγματοποιούν και διάφορα events.

Ήδη η Π.Ε. Δράμας καθώς και οι πέντε Δήμοι, Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και  Προσοτσάνης, ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες θα συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο.

Η Δράμα και ο οίνος

Αν και μέχρι τη δεκαετία του 1980 η Δράμα δεν είχε ιδιαίτερη συμβολή στην παραγωγή του οίνου, μέσα σε μερικές δεκαετίες κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλα σε αναγνωρισιμότητα και υψηλά σε ποιότητα εμπορικά ονόματα.

Ο αμπελώνας της ενσωμάτωσε διάσημες διεθνείς και σημαντικές ελληνικές ποικιλίες με επιτυχία και η νέα γενιά των Δραμινών οινοποιών έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα και διάθεση να αφήσει το δικό της στίγμα στην οινική ιστορία της περιοχής. Τα οινοποιεία του νομού είναι εύκολα προσβάσιμα, εντυπωσιακά σε σχεδιασμό και με σύγχρονες οινοτουριστικές υποδομές.

Η οινική ιστορία της ευρύτερης περιοχής ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, γεγονός που επιβεβαιώνει η διαδεδομένη λατρεία του Θεού Διόνυσου σε αυτή. Στη κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου, που είχαν υπό την επίβλεψή τους οι Σάτρες, ενώ εντός της σημερινής αμπελουργικής ζώνης της Δράμας ανακαλύφθηκε ναός του Διονύσου που χρονολογείται στα 400 π.χ.

Παρά τη σημαντική προϊστορία της, η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή βίωσε ένα μεγάλο κενό για να ξεκινήσει εκ νέου τα πρώτα της δειλά βήματα στη δεκαετία του 1970 και να φτάσει αισίως μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.