Home > νέα > Ορκίστηκαν οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας-Μήνυμα Τασούλα ότι θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία του κοινοβουλίου

Ορκίστηκαν οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας-Μήνυμα Τασούλα ότι θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία του κοινοβουλίου

Το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου

Ορκίστηκαν οι τρεις

βουλευτές του Νομού Δράμας

 

 

 

ΤΟ  ΠΡΩΙ της Δευτέρας 3 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του βουλευτών που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και των Υπουργών της νέας Κυβέρνησης.

Στην ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων Βουλευτών, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Α΄ Συνόδου της Κ΄ Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ακολούθησε η ορκωμοσία των τεσσάρων μουσουλμάνων Βουλευτών στο Κοράνι και στη συνέχεια όσων Βουλευτών επιθυμούσαν πολιτικό όρκο.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης βουλευτικής Περιόδου, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Οι βουλευτές της Δράμας

Μαζί με το σύνολο των βουλευτών της χώρας, ορκίστηκαν και οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας. Από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η επίσημη πρώτη εμφάνιση των τριών βουλευτών της Δράμας, ήταν στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια 2023» το Σάββατο 1η Ιουλίου, στη δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Μήνυμα Κυριαζίδη

Σε μήνυμά του προς τον «Π.Τ.» μετά την ορκωμοσία, ο κ. Κυριαζίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε ότι πρόθεσή μου, όπως και στο παρελθόν – όπως πάντα, ήταν η συμμετοχή και υποστήριξη από μέρους μου της όποιας πρωτοβουλίας, που είχε σκοπό να υπηρετήσει δημιουργικά τον τόπο.

Η συνέχιση αυτής της ουσιαστικής σχέσης αποτελεί για μένα θέση αρχής, καθήκον και δέσμευση, γιατί πεποίθησή μου είναι ότι μόνον μέσα από συλλογικότητα, με ιδέες, ενέργειες, δράσεις και κινητοποιήσεις θα επιτευχθούν οι λύσεις για τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα της Δράμας. Με τη συνέργεια του πολιτικού προσωπικού του τόπου, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις αλλά και με μεμονωμένα πρόσωπα αγωνιζόμενοι με μόνο οδηγό και προϋπόθεση την αγάπη για τη Δράμα, τον τόπο μας, θα οδηγηθούμε στην έξοδο από τη χρόνια αποκαρδιωτική κατάσταση που συρρικνώνει τις ψυχές μας.

Σας καλώ να συνεχίσουμε, σας θέλω να συμπαραταχθούμε σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα με σκοπό τη λύση των προβλημάτων, που δεν έχουν χρώμα, παρά μόνον τον χαρακτηρισμό τους ως προβλήματα, κοινωνικά και ατομικά και με μια ισχυρή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρουμε την ελπίδα στα πρόσωπα όλων μας.

Δώστε το παρών για μια ισχυρή κυβέρνηση, για μια ισχυρή Δράμα».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Δήλωση μετά την ορκωμοσία έκανε στον «Π.Τ.» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέροντας: «Γιορτή της ορκωμοσίας σήμερα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα. Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δράμας, έχοντας πείρα δια της προηγούμενης θητείας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ στην ευθύνη και να δικαιώσω τους Δραμινούς και τις Δραμινές σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες».

Αναστάσιος Νικολαΐδης

Από την πλευρά του, ο για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» ανέφερε: «Η προηγούμενη ορκωμοσία στη Βουλή, μετά τις εκλογές του Μαΐου, είχε ως βασικά χαρακτηριστικά τη συγκινησιακή φόρτιση λόγω της συμμετοχής μου για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και το αίσθημα χαράς για το γεγονός ότι οι συμπολίτες μου πείστηκαν από τον λόγο και τις πράξεις μου. Άλλωστε, όλοι γνωρίζαμε πως η συγκεκριμένη θητεία ήταν πολύ σύντομη.

Σε αυτή την ορκωμοσία όμως, σε συναισθηματικό επίπεδο κυριάρχησε το αίσθημα της ευθύνης, καθώς ήρθε πλέον η ώρα τους δουλειάς και της προσφοράς, έχοντας μπροστά μας ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να θέσουμε στόχους και να τους επιτύχουμε. Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά από τα βάθη της καρδιάς μου τους συμπολίτες μου για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Μπροστά μας έχουμε μια νέα κοινοβουλευτική θητεία που οφείλουμε να είναι γόνιμη και ωφέλιμη για τη Δράμα. Με ενότητα και αισιοδοξία μετατρέπουμε το αίσθημα ευθύνης σε δημιουργική πράξη».

Οι βουλευτές των κομμάτων

ΝΔ με 158 βουλευτές,

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47,

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32,

ΚΚΕ με 21,

Σπαρτιάτες με 12,

Ελληνική Λύση με 12,

Νίκη με 10,

Πλεύση Ελευθερίας με 8

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προσέφερε στο Κοινοβουλευτικό Σώμα δύο εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τους τίτλους «Στης Βουλής τα πέριξ. Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος» και «Λορέντζος Μαβίλης. Πολιτικός/Ποιητής Εθνικός Ήρωας».

Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών από εβδομήντα πέντε χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Μήνυμα Τασούλα ότι θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία του κοινοβουλίου

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Με 249 ψήφους επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας 

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».