Home > Πρώτο Θέμα > Πάνω από το 50% η ζημιά από τα απούλητα  αρνιά και κατσίκια το Πάσχα σε Δράμα και ΑΜΘ-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Συλλόγων Κτηνοτρόφων Δράμας & Προσοτσάνης

Πάνω από το 50% η ζημιά από τα απούλητα  αρνιά και κατσίκια το Πάσχα σε Δράμα και ΑΜΘ-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Συλλόγων Κτηνοτρόφων Δράμας & Προσοτσάνης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Συλλόγων Κτηνοτρόφων Δράμας & Προσοτσάνης

Πάνω από το 50% η ζημιά από

τα απούλητα  αρνιά και κατσίκια

το Πάσχα σε Δράμα και ΑΜΘ

► Εξευτελιστικές τιμές μέχρι 2,80 ευρώ το κιλό ζωντανό ζύγι στα αρνιά και σε απαξίωση το κατσίκι

► Ακριτίδης: Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες

► Ψαλτικίδης: «Είμαστε στο σημείο μηδέν… σε τραγικά χαμηλές τιμές»

► Ερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή Δράμας κα. Κεφαλίδου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δυσχερή θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Νομού Δράμας, αλλά και γενικότερα την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το πρόβλημα είναι ότι πριν από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και ενώ είχαν κλείσει συμφωνίες με εμπόρους για την πώληση αμνοεριφίων, το Σάββατο του Λαζάρου οι χονδρέμποροι αθέτησαν τις συμφωνίες τους. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, εκείνες τις ημέρες εισήχθησαν στην Ελλάδα χιλιάδες αμνοερίφια από τη Ρουμανία και έτσι αθέτησαν όλες τις συμφωνίες που είχαν ήδη συνάψει.

Το ίδιο έγινε σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ως αποτέλεσμα της αθέτησης των συμφωνιών από τους χονδρεμπόρους, ήταν να ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και μάλιστα να βγουν και χαμένοι. Τις δύο – τρεις μέρες μετά το Πάσχα, οι χονδρέμποροι άρχισαν να ζητάνε και πάλι να αγοράσουν τα αρνιά, παρ’ όλα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές για να τα πωλήσουν κατά το δοκούν.

Όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι που σήμερα μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο», η ζημία είναι μεγάλη και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και το 50%, ενώ ρίχνουν ευθύνης στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, με ευθύνη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών της ΠΑΜΘ, ετοιμάζονται συσκέψεις στις πρωτεύουσες των Π.Ε. Στη Δράμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ έχει αναλάβει τη διοργάνωση σύσκεψης με τους βουλευτές και άλλους πολιτικούς παράγοντες, πιθανόν κατά το τέλος της εβδομάδας ώστε να υπάρξει μια κάποια κινητοποίησή τους και διαμαρτυρία προς την πλευρά της κυβέρνησης, μήπως και υπάρξουν κάποια μέτρα στήριξής τους.

Ακριτίδης: Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, επισημαίνει άμεσα ότι, «στο Υπουργείο δεν συγκινούνται για να δούμε τι θα γίνει με τα αδιάθετα κατσικάκια», για αυτά που είχαν κλειστεί οι σχετικές συμφωνίες.

Όπως λέει, «τα αρνιά πουλήθηκαν με ένα χαμηλό κόστος από 2,60 έως 3 ευρώ ζωντανό ζύγι, τουλάχιστον αυτό που ξέρουμε από το Νομό Δράμας. Αν και με τις ίδιες τιμές κάποιοι έδωσαν μερικά κατσικάκια, εντούτοις πολλοί δεν πούλησαν γιατί οι τιμές είναι ζημιογόνες. Μετά το Πάσχα οι έμποροι άρχισαν να ζητάνε σαν τρελοί τα αρνιά που πριν δεν ήθελαν να τα πάρουν με εξευτελιστικές τιμές».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ακριτίδης, «Έλεγχοι δεν έγιναν πουθενά στα σφαγεία για τα εισαγόμενα, ώστε να μπορέσουν να κλέψουν τα αρνιά μας μετά το Πάσχα για ακόμα περισσότερο κέρδος των εμπόρων και μια καλύτερη εξυπηρέτηση του κράτους προς το κεφάλαιο».

Όπως λέει επίσης ο ίδιος, «δεν συγκινούνται να μας πουν κάτι, τι θα γίνει με τα απούλητα ζώα. Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ κ. Δημόπουλος στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπήρξε καν πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα αυτό και πως μπορεί να δοθεί μια κάποια αποζημίωση».

Ο κ. Ακριτίδης σημειώνει επίσης ότι ετοιμάζεται μια συνάντηση με τους βουλευτές της Δράμας και άλλους πολιτικούς παράγοντες, ενώ σε συνεννόηση με τη βουλευτή κα. Κεφαλίδου, να δει το ζήτημα ο κ. Ανδρουλάκης που είναι και ευρωβουλευτής αλλά και ως αρχηγός κόμματος, να δει αν μέσω Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να γίνουν ορισμένες κινήσεις. «Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι, αν αφεθεί φέτος αυτή η κατάσταση έτσι και δεν αποζημιωθούμε, τότε του χρόνου θα έχουμε την ίδια κατάσταση ίσως και χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το αν έχουν υπολογίσει τη ζημιά που έχει γίνει, ο κ. Ακριτίδης τονίζει ότι, «πριν από 10 μέρες υπολογίζαμε γύρω στα 8.000-10.000 κατσικάκια και αρνάκια στην Κομοτηνή, 6.000-7.000 στην Ξάνθη, περίπου 8.000 στην Καβάλα και στη Δράμα στους Δήμους Προσοτσάνης και Νευροκοπίου περίπου 4.000 χωρίς τον υπόλοιπο Νομό της Δράμας».

Όπως λέει, «η ζημιά είναι μεγάλη, γιατί στην ουσία πληρωθήκαμε το 50% της αξίας που πουλήσαμε μετά το Πάσχα. Κι αυτό σημαίνει ότι στην ουσία, χάσαμε και για 3 μήνες την παραγωγή γάλακτος που δεν αρμέγαμε για να είναι ποιοτικά καλά για το Πάσχα και από το αρνί πήραμε εξευτελιστική τιμή. Πουλήσαμε με 40-45 ευρώ το κομμάτι που έπρεπε να βγει 80 και 90 ευρώ. Είναι καταστροφή, αν σκεφτούμε ότι ταΐζαμε και με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές». Ο ίδιος σημειώνει ότι στη δική του μονάδα έχει χάσει το 50% από την εμπορία των αρνιών.

Ψαλτικίδης: «Είμαστε στο σημείο μηδέν…»

Σε επικοινωνία που είχαμε επίσης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ψαλτικίδη, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «είμαστε στο σημείο μηδέν. Προσπαθούμε να δούμε τι γίνεται» και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Στο Νομό Δράμας γίνονται κάποιες απορροφήσεις, όμως σε τραγικά χαμηλές τιμές. Σε τιμές κάτω του κόστους».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, «υπάρχει μεγάλη απαξίωση στα κατσίκια, τα αρνιά τα περισσότερα έχουν φύγει και προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και πώς μπορεί η πολιτεία να μας βοηθήσει στο κομμάτι αυτό».

Ερωτώμενος αν έχουν κάνει κάποιες επαφές, σημειώνει ότι ήδη ετοιμάζεται μια σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές Δράμας προκειμένου «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ερωτώμενος σχετικά με τις τιμές, επισημαίνει με τη σειρά του ότι «το αρνί το ζητάνε στα 2,60 με 2,80 ευρώ, ενώ το έπαιρναν στη διπλάσια τιμή, τα δε κατσίκια είναι απαξιωμένα, δεν ζητούνται καν. Η κατάσταση για τους κτηνοτρόφους είναι τραγική και δεν ξέρουμε τι εξελίξεις θα έχουμε και τι θα ακολουθήσει αργότερα».

Η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Π.Ε. Δράμας

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, μας επιβεβαίωσε ότι όντως έγινε κάποια αρχική συνάντηση με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων. Όπως μας είπε, ετοιμάζεται μια συνάντηση κατά το τέλος της εβδομάδας, μιας και οι βουλευτές βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες.

Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δελησταμάτη και μιλώντας στον «Π.Τ.» επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αρχικά συναντήσεις των κτηνοτρόφων με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια θα γίνει μια σύσκεψη του ιδίου με τους κτηνοτρόφους και πιθανόν και με τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο.

Όπως είπε μάλιστα, «υπάρχει σε εξέλιξη μια συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες για να κατατεθεί μια πρόταση και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση μετά από τις συναντήσεις αυτές».

Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή

Στο μεταξύ, ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Η ερώτηση απευθύνεται προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά καθώς και προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη με θέμα: «Απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια στην Αν. Μακεδονία– Θράκη και οικονομική  καταστροφή καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «σε μια περίοδο που η ακρίβεια στις ζωοτροφές και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια εξαφανίζει την κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και  Θράκης δέχτηκαν από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης και έλλειψη μέτρων ελέγχου των ελληνοποιήσεων καίριο καταστροφικό πλήγμα για την επιβίωση τους την πιο κρίσιμη για αυτούς περίοδο των αγορών του Πάσχα. Ενώ η τοπική παραγωγή αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την διατροφική επάρκεια της χώρας εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων της, σύμφωνα με καταγγελίες των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Αν. Μακεδονίας – Θράκης α έμειναν τελικά απούλητα καθώς λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αθετήθηκαν συμφωνίες που προηγήθηκαν με τους εμπόρους».

Επισημαίνεται επίσης, ότι «οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι υπήρξε ανοχή στους ελέγχους κατά την εισαγωγή χιλιάδων ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία,  που κατέκλυσαν την αγορά και στην πλειοψηφία τους σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία και διακινήθηκαν στους καταναλωτές χωρίς να φαίνεται η προέλευση, όπως αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ)».

Τονίζεται επίσης, ότι, «απόρροια των ανωτέρω είναι η απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη, Δράμα, Ροδόπη και Θάσο, οι οποίοι πλέον προσπαθούν να εξακριβώσουν τι συνέβη, κάνοντας  μάλιστα λόγο για παιχνίδια εις βάρος τους, που σχετίζονται με τις ελληνοποιήσεις ζώων που εισήχθησαν, κυρίως από τη Ρουμανία.

Ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν διέξοδο διοχέτευσης των απούλητων αμνοεριφίων βλέποντας ως μοναδικές λύσεις την απορρόφηση τους είτε από τον στρατό, είτε από ιδρύματα και άλλες δομές. Επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάθετων ζώων ανά την Ελλάδα».