Home > Πρώτο Θέμα > Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δ. Δράμας

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δ. Δράμας

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα

για την ορθολογική διαχείριση

αστικών απορριμμάτων στο Δ. Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα, σχετικά με την ενημέρωση και παρουσίαση των στόχων και δράσεων της Πράξης: «Ορθολογική Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων στο δήμο Δράμας», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου στη Δράμα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τόσο με την δια ζώσης παρουσία ορισμένων εκ των ομιλητών, όσο και με τη διαδικτυακή συμμετοχή κάποιων άλλων, που λόγω των μέτρων δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν.

Παρόντες στην ημερίδα, ήταν ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης, ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσέπελης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Παπαεμμανουήλ, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Χιωτάκης, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζής, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Τάσσου, η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου και άλλοι.

Πριν από τις ομιλίες, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ εκ μέρους της Περιφέρειας και ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΜΜΑΘ κ. Τσέπελης. Αν και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ.  Μέτιος είχε προγραμματιστεί να παραβρεθεί ή να χαιρετήσει διαδικτυακά, εν τούτοις δεν κατέστη εφικτό.

Μαμσάκος: Κοινωνικό αγαθό η καθαριότητα της πόλης

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος και καθαριότητας της πόλης, αποτελούν  κοινωνικά αγαθά άμεσης προτεραιότητας για κάθε σύγχρονη τοπική κοινωνία. Η διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, όπως και κάθε σύγχρονη κοινωνία».

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ομάδων της τοπικής κοινωνίας, ώστε σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, να αναληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων όπως και η ανακύκλωση».

Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη  υπογραφή της σύμβασης του έργου για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Σίψας.

Τσέπελης: Η κεντρική διοίκηση να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσέπελης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, «αν η κεντρική διοίκηση του κράτους, εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και μας αφήσει να προχωρήσουμε το σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης του κράτους με ένα εναρμονισμένο σχεδιασμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας και να μην εναλλάσσεται κάθε φορά με την κάθε κυβέρνηση, να είστε σίγουροι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, θα είχε φτάσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Είτε στο κομμάτι των υποδομών, είτε στην αποφυγή των προστίμων, είτε στην εύρυθμη λειτουργία, με το λειτουργικό κόστος αυτών των υποδομών, να ελαχιστοποιηθεί σε ό,τι αφορά η συμμετοχή της κοινωνίας στο Δήμο».

Όπως είπε, «τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, θα έχουμε τα πρώτα απορρίμματα στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, που είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας στην Ελλάδα. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η σχέση, η ενότητα, ο στόχος που βάλαμε ως δήμαρχοι σ’ αυτή την ευλογημένη περιοχή της ΑΜΘ, να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε».

Ιωσηφίδου:  Με γνώμονα την κυκλική οικονομία

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου. Αναφερόμενη στην ημερίδα, σημείωσε ότι αυτή «έχει ως σκοπό την παρουσίαση έργων που υλοποιούνται από το Δήμο Δράμας με κύριο γνώμονα την ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Είναι ένα μείζον θέμα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και έχει στοιχηματίσει ως προς την επίτευξη του στόχου ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών απορριμμάτων».

Όπως σημείωσε, «ομολογουμένως η Ελλάδα βρίσκεται πίσω ως προς τις επιταγές της  Ευρώπης, ωστόσο γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ειδικά στον τομέα της ανακύκλωσης και της πρόληψης» ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, τα απορρίμματα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη των πόρων αλλά και στην οικονομία. Θα πρέπει δηλαδή να αντιμετωπίσουμε το θέμα των απορριμμάτων, με γνώμονα την κυκλική οικονομία και σκοπός μας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι κάνουμε σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για το τι κάνουμε σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τι κάνουμε σαν πόλη της Δράμας».

Εξήγησε ακόμα η κα. Ιωσηφίδου, ότι «η Πράξη αυτή χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αν. Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020 και εντάσσεται στην Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας. Η ΣΒΑΑ έχει σχεδιαστεί με έναν ολιστικό χαρακτήρα, που σκοπός ήταν να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα στην πόλη της Δράμας. Περιβάλλον, ανακύκλωση, ενέργεια, καινοτομία και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Χιωτάκης: Στο σωστό δρόμο ο Δήμος Δράμας

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Χιωτάκης, σημείωσε ότι «με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε στην εκδήλωση του Δήμου Δράμας, σχετικά με τις δράσεις που έχει αναπτύξει για την ευρύτερη έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος που έχει να κάνει με την αλλαγή συνήθειας, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Νομίζω ότι ο Δήμος Δράμας και ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, βρίσκονται στο σωστό δρόμο, γα να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και μέσα από τις δράσεις του Δήμου και της κοινωνίας των πολιτών της Δράμας, νομίζω ότι θα πετύχει».