Home > Πρώτο Θέμα > Περιφερειάρχης ΑΜΘ: … κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν οι αρμοδιότητες του αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Περιφερειάρχης ΑΜΘ: … κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν οι αρμοδιότητες του αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Επιστολή διαμαρτυρίας Πατακάκη προς Μέτιο για προβλήματα της Δράμας!

Περιφερειάρχης ΑΜΘ: … κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν

οι αρμοδιότητες του αντιπεριφερειάρχη Δράμας

► Μέτιος: «Ο κ. Πατακάκης θα ασκεί μόνο τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης»

► Τι γίνεται με το Χιονοδρομικό Κέντρο και τον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας, η οποία στρέφεται προς τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής10 Δεκεμβρίου 2017, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης.

Στην επιστολή του αυτή ο κ. Πατακάκης, κάνει αναφορά σε δύο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή η Π.Ε. Δράμας: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

Στην ίδια επιστολή και με κεντρικό άξονα τα δύο παραπάνω ζητήματα, ο κ. Πατακάκης επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Μέτιο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «ο κ. Μέτιος επέδειξε παντελή αδιαφορία». Σε άλλο σημείο της επιστολή του ο κ. Πατακάκης, χαρακτηρίζει τον κ. Μέτιο ότι «λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι «ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα». (Ολόκληρη η επιστολή του κ.  Πατακάκη δημοσιεύεται παρακάτω).

 

Μέτιος: Ανάκληση καθηκόντων του κ. Πατακάκη

Στην επιστολή αυτή απάντησε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο οποίος αρχικά σημειώνει ότι οι αρμοδιότητες του κ. Πατακάκη έχουν ανακληθεί από τα μέσα Νοεμβρίου 2017 ακόμα, μετά από την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας, ενώ τονίζει ιδιαίτερα, ότι ο κ. Πατάκης αδιαφόρησε σε έγγραφες κλήσεις που του έγιναν προκειμένου να συζητήσουν μαζί τα θέματα αυτά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μέτιος, «του δόθηκε αρκετός χρόνος μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017 (σ.σ. χθες), για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας».

Επισημαίνει τέλος ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, ότι με την επιστολή του αυτή ο κ. Πατακάκης, «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του». (Η επιστολή του κ. Μέτιου δημοσιεύεται παρακάτω).

 

Τα προβλήματα της Δράμας

Πέρα όμως από τα όσα αναπόφευκτα απορρέουν των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως και τα όσα θα πρέπει να ακολουθήσει τόσο ο κ. Μέτιος ως περιφερειάρχης απέναντι σε στελέχη της παράταξής του που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, υπάρχουν και τα προβλήματα της Δράμας. Τα οποία για να αντιμετωπιστούν, θα πρέπει να υπάρχει ηγεσία, η οποία θα μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστη σ’ αυτά και να δώσει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή της Δράμας.

Απ’ ότι φαίνεται, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, στη νέα χιονοδρομική περίοδο μάλλον θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν. Αυτό που θέτει ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, είναι ότι χρειάζονται χρήματα για μια πλήρη και ικανοποιητική λειτουργία του Χ.Κ.Φ. ώστε αυτό να μην απαξιωθεί στη συνέχεια, που όπως διαφαίνεται και από την απάντηση του κ. Μέτιου, είναι πολύ λιγοστά, σε σχέση με πέρυσι και μάλλον δεν αρκούν για να επιλυθούν προβλήματα.

 

Εκτός Προγράμματος Δημοσίων

Επενδύσεων το Χ. Κ. Φαλακρού

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο τελευταίος, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έλαβε τον φάκελο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, προϋπολογισμού 1.617.000 ευρώ, όμως δεν το ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΠΕ): «Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο». Εδώ επίσης εμφανίζονται και άλλα τρία ερωτηματικά: 1. Τι πραγματικά θα γίνει στη συνέχεια με το Χ.Κ.Φ.; 2. Και γιατί αυτό κρατήθηκε κρυφό από τη δημοσιότητα και δεν ενημερώθηκε απολύτως κανένας, δεν δόθηκε τίποτα στη δημοσιότητα, από αυτούς που όφειλαν να ενημερώσουν το Δραμινό λαό και όχι μόνο!

Όπως επισημαίνει ο κ. Μέτιος, το Φαλακρό έχει μόνο 63.410,38 ευρώ για να κινηθεί κατά τη φετινή χιονοδρομική περίοδο, σε σχέση με το ποσό των 187.083,73 ευρώ που είχε πέρυσι, χρήματα που δίνονται αποκλειστικά από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Όσον αφορά το ζήτημα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, ο κ. Μέτος επαναλαμβάνει τη θέση του που έχει ειπωθεί και πάλι στις 16 Νοεμβρίου 2017, ότι ο δρόμος Δράμας – Καβάλας ανήκει στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ότι μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματός της, θα μπορούσε να διαθέσει ένα χρηματικό ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση μελετών.

patakakis

Η επιστολή του κ. Πατακάκη

[«Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο»

Είμαι στη δυσάρεστη θέση ν’ απευθύνω δημόσια την παρούσα διαμαρτυρία προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, με μοναδικό σκοπό να κάνω όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζω κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μου.

Ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή του ως Περιφερειάρχη και παρόλο που όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον ενημέρωνα διαρκώς για τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και τις αποφάσεις των συμπολιτών μου για το μέλλον του τόπου μας, ο κ. Μέτιος επέδειξε παντελή αδιαφορία.

Δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας.

Αντιθέτως, καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και της καθημερινής λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας, ακόμα και απέναντι στους υπαλλήλους της Π.Ε. Δράμας.

Ο κ. Μέτιος λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ σε δύο κομβικά ζητήματα του τόπου μας που ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να διαμαρτυρηθώ δημόσια.

 

Εθνική οδός Δράμας – Αμφίπολης
Ο κ. Μέτιος δεν έλαβε υπόψη του τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των φορέων του Νομού Δράμας που ομόφωνα προέταξαν ως έργο προέχουσας σημασίας για τον νομό μας την κατασκευή του δρόμου αυτού. Χωρίς καμία διαβούλευση, έρχεται κόντρα με όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, θεωρώντας πως γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον μας από εμάς τους ίδιους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, σε σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Δράμας να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή της εθνικής οδού Δράμας-Αμφίπολης ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με την Εγνατία Οδό, ο κ. Μέτιος αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση των Δραμινών, επέβαλε τη δική του αντίθετη άποψη, πως πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα.

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χιονοδρομική περίοδος για το Φαλακρό, που ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και όλων ημών που πιστέψαμε πως το βουνό της Περιφέρειάς μας μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, οδήγησε τον ίδιο τον κ. Μέτιο να δεσμευτεί ρητά πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει κατά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο την τόσο επιτυχημένη προσπάθειά μας.

Για το λόγο αυτό, από τις 27 Απριλίου 2017 και παρόλο που η χιονοδρομική περίοδος 2016 – 2017 δεν είχε καν τελειώσει, ενεργώντας έγκαιρα, βάση ενός σοβαρού σχεδιασμού και όντας σε πλήρη ετοιμότητα, αποστείλαμε το υπ’ αριθμ. 2344/27-4-2017 έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας:

Α. Χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την επόμενη χιονοδρομική περίοδο 2017-2018.

Β. Χρηματοδότηση για την επισκευή των δύο αναβατήρων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας (παππούς, διθέσια).

Γ. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών του.

Έως και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία και παρότι η περσινή Χιονοδρομική περίοδος έκλεισε με πάνω από 26.000 επισκέπτες δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες πως το Μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να φτάσει εκεί που του αξίζει, αναδεικνύοντας την τουριστική δυναμική του τόπου μας αλλά και δίνοντας μία οικονομική ανάσα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από το βουνό.

Δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε από την θέση που υπηρετώ τον Δραμινό λαό, αλλά ούτε και ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, πως οι Δραμινοί είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μας καταδικάζει στη μιζέρια και την αφάνεια.

Η πολυετής πορεία μου στα κοινά και η ηθική μου, μου έχουν μάθει να μην συμβιβάζομαι αλλά να διεκδικώ, πάντα με κύριο μέλημά μου το καλό του Δραμινού λαού.

Γι’ αυτό και δημοσιοποιώ σήμερα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας από την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και ζητώ τη στήριξη και τη δυναμική παρέμβαση όλων σας, ώστε κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να δώσουν λύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη “ισόρροπη ανάπτυξη” της Περιφέρειάς μας.

Ανάργυρος Α. Πατακάκης, αντιπεριφερειάρχης Δράμας.]

xristos-metios

Η επιστολή απάντηση του κ. Μέτιου

 

[Η άσκηση της Διοίκησης οφείλει να γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το κύρος των αποφάσεών της να μην αμφισβητείται και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό που ισχύει για όλους, και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Ήδη από τις 17 Νοεμβρίου 2017, ο κ. Πατακάκης κλήθηκε εγγράφως στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη για εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν προσήλθε ποτέ επικαλούμενος διάφορους λόγους. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που του απευθύνθηκαν και παρά το γεγονός ότι του δόθηκε επαρκής χρόνος, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017, για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας.

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Περιφερειάρχη χθες το βράδυ, 10 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του.

 

Όσον αφορά στα ζητήματα που θέτει ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, και για να είναι ενήμεροι οι πολίτες της Δράμας, σημειώνουμε:

  1. Για το θέμα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη, ο κ. Περιφερειάρχης έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της Περιφέρειας με δελτίο Τύπου που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης στις 16 Νοεμβρίου 2017.
  2. Για το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 €.

Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.

Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα αυτό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει.

Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της με έγκριση του Περιφερειάρχη 63.410,38 € για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 €.]