Home > νέα > Το Πέτρινο Φαράγγι της Πετρούσας

Το Πέτρινο Φαράγγι της Πετρούσας

Το Πέτρινο Φαράγγι

της Πετρούσας

Το Φαράγγι της Πετρούσας ξεκινάει βόρεια από τους Πύργους και καταλήγει στο ομώνυμο χωριό. Με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων, αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και για τους περιπατητές, οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν κάτω από κατακόρυφα βράχια, μέσα σε ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο. Στις πλαγιές του φαραγγιού φιλοξενούνται πολύχρωμα αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξερόφυτα αλλά και ενδιαφέρουσα δενδρώδης βλάστηση. Επιπλέον το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πανίδας.

Η πρώτη οργανωμένη διάσχιση του φαραγγιού έγινε το καλοκαιρού του 1968 από ομάδα Ιταλών με ντόπιο οδηγό. Η διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βόρεια του χωριού των Πύργων. Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, σε ορισμένα μόνο σημεία γίνεται ανηφορική. Το έδαφος είναι στρωμένο με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαιρετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα, όπου σχηματίζονται λεκάνες με νερό.

Όσοι θέλουν να το διασχίσουν, καλό είναι να αποφύγουν τις περιόδους των βροχών και τις αρχές της άνοιξης, μιας και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

 Το θέατρο

Στο νότιο τμήμα του, κοντά στην Πετρούσα αλλά εντός του φαραγγιού, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο πέτρινο θέατρο χωρητικότητας 4.500 θέσεων, που κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο μουσικών συναυλιών και διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για όλη την περιφερειακή ενότητα Δράμας. Στο σημείο έγινε μια σειρά από έργα, όπως είναι η κατασκευή γεφυριών, μικρής εκκλησίας με καμπαναριό (είναι το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας μέσα σε φυσική σπηλιά, όπου πιστεύεται ότι αναβλύζει άγιασμα μέσα από τους βράχους), καταφυγίου, δρόμων πρόσβασης προς το φαράγγι και πετρόκτιστη περίφραξη του χώρου.

 

Έρχονται στο Πέτρινο Φαράγγι της Πετρούσας

η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα και οι Πυξ Λαξ

 

Συνεχίζονται οι επιτυχημένες συναυλίες που παρουσιάζονται από την αρχή του καλοκαιριού στο Πέτρινο Φαράγγι της Πετρούσας. Σύμφωνα με τις προσεχείς προγραμματισμένες συναυλίες, στη σκηνή του Φαραγγιού πρόκειται να ανέβουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα, και οι Πυξ Λαξ.

Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννης Κότσιρας

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας, οι δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες συνεχίζουν την επί σκηνής συνεργασία τους σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο το φετινό καλοκαίρι και την Τετάρτη 28 Αυγούστου, θα εμφανιστούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ που γίνεται στο Φαράγγι της Πετρούσας Δράμας, στις 9.30 το βράδυ.

Μαζί τους θα είναι η οκταμελής μπάντα των εξαιρετικών μουσικών: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα, ενορχηστρώσεις), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα, ενορχηστρώσεις), Παρασκευάς Κίτσος (μπάσο), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Κώστας Μιχαλός (κιθάρες), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, λαούτο, μπουζούκι).

Το πρόγραμμα, επιμελήθηκαν από κοινού η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Κότσιρας και η Λήδα Ρουμάνη. Τιμή προπώλησης 13€, Ταμείο 15€.

Πυξ Λαξ

Το καλοκαίρι του 2018 γιόρτασαν με τους χιλιάδες οπαδούς τους 30 απίστευτα χρόνια από την ίδρυσή τους. Από τη Λάρισα έως τη Θεσσαλονίκη και από το ΟΑΚΑ έως την Κύπρο, οι Πυξ Λαξ ανακοίνωσαν θριαμβευτικά πως θα είναι ξανά ενεργοί και μας υπενθύμισαν γιατί άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική.

Τώρα, οι «παλιές αγάπες» έρχονται και πάλι στις ζωές μας…

Μετά από δύο SOLD OUT συναυλίες στη Νέα Υόρκη στις 22 και 23 Μαρτίου, μας καλούν να τις ακολουθήσουμε στους προορισμούς τους, όπου και θα παρουσιάσουν κομμάτια από όλη την τριαντάχρονη πορεία τους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Οι Πυξ Λαξ, θα είναι την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στο Πέτρινο Φαράγγι της Πετρούσας για μία και μοναδική συναυλία. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30 μ.μ., ενώ η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: περιορισμένη προπώληση: 10€, προπώληση: 13€, ταμείο: 15€.

Μαζί τους στο στούντιο και στις περιοδείες οι: Παναγιώτης Σπυρόπουλος(B B TQ): ηλεκτρική κιθάρα, Χάρης Μιχαηλίδης (Δραμαμίνη): ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά, Ελευθερία Ναθαναήλ (Livertia): ακορντεόν, πιάνο, Βαγγέλης Μαρκαντώνης (Ανοιχτή Θάλασσα): μπάσο, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, φωνητικά, Νίκος Σάλτας: πιάνο, φωνητικά.