Home > Πρώτο Θέμα > Προετοιμασία και συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τον επερχόμενο χειμώνα στη Δράμα

Προετοιμασία και συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τον επερχόμενο χειμώνα στη Δράμα

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας

Προετοιμασία και συντονισμός

των εμπλεκομένων υπηρεσιών

για τον επερχόμενο χειμώνα στη Δράμα

Κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων των φορέων στο πλαίσιο του τομέα ευθύνης τους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΔΥΟ διαφορετικές ομάδες, εξαιτίας του πλήθους των ατόμων που το απαρτίζουν, συνεδρίασε χθες το πρωί το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Ο λόγος της σύσκεψης, είναι η αντιμετώπιση των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων για τον επερχόμενο χειμώνα και για το πώς θα κινηθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, σε περιπτώσεις πλημμυρών, παγετού και χιονοπτώσεων. Όπως είναι γνωστό, τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειακών Ενοτήτων, συνεδριάζουν λίγο πριν από το ξεκίνημα του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Στην πρώτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δράμας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού & Αθλητισμού Α.Μ.Θ. κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, o Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Προσοτσάνης κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Αγροτικών Θεμάτων Δήμου Δοξάτου κ Αθανάσιος Μπερμπερίδης, η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δράμας κα. Ιορδάνα Σαμαρά, η αρμόδια υπάλληλος Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κ. Νευροκοπίου κα. Κωνσταντίνα Σακελαρίου και οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και λοιποί εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη δεύτερη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου, εκτός από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δράμας και Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού & Αθλητισμού Α.Μ.Θ. κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, συμμετείχαν ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας Αντιπύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αντώνιος Καπελάκης, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Δράμας.

SYN

Στη σύσκεψη, μετά από σχετική Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και κατόπιν ενός απολογισμού της περσινής περιόδου, έγινε μία ανταλλαγή απόψεων-προτάσεων για το σχεδιασμό, την χάραξη σχεδίων δράσης, την λήψη μέτρων, την καλύτερη επικοινωνία και το συντονισμό-συνέργεια όλων των υπηρεσιών και φορέων χειμερινής συντήρησης, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδεχομένως να προκληθούν από Χιονοπτώσεις, Παγετό και Πλημμύρες στο Νομό Δράμας για την χειμερινή περίοδο 2020-2021, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του κοινού και της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων.

Τα φαινόμενα από Χιονοπτώσεις, Παγετό και Πλημμύρες εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως στη γεωργία-κτηνοτροφία, διακοπή συγκοινωνιών, αποκλεισμούς περιοχών, εγκλωβισμό ανθρώπων, υλικές ζημιές κ.α.

Συγκεκριμένα, το όργανο προχώρησε σε μία κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων κάθε εμπλεκόμενου φορέα και υπηρεσίας, στο πλαίσιο του τομέα ευθύνης του καθενός, ενώ έγινε καταγραφή των μέσων και του προσωπικού, που διαθέτει η κάθε υπηρεσία, καθώς και των ελλείψεων σε αυτά.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η επικαιροποίηση των μνημονίων και η ανανέωση των σχεδίων και έργων των αρμόδιων φορέων, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Νομού Δράμας να λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε: «Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, διότι τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα θα προστεθούν στο πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και θα λειτουργήσουν σωρευτικά. Αυτό που έχει σημασία είναι όσοι φορείς και υπηρεσίες συμμετέχουν στο παρόν Συντονιστικό Όργανο, να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, ανάλογα με τον υπηρεσιακό του ρόλο, τον τρόπο συμμετοχής του στα σχέδια δράσης και την κατανομή εργασιών, ώστε να βρισκόμαστε σε πλήρη και συνεχή ετοιμότητα και να δράσουμε αποτελεσματικά, έγκαιρα και με ταχύτητα αν και όταν χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στις ακριτικές περιοχές, οι οποίες είναι απομακρυσμένες και στις οποίες κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι, που χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας. Επίσης, δίνουμε μεγάλη έμφαση σε προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις για την προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων και του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο πρωτογενής τομέας για την τοπική οικονομία».