Home > Πρώτο Θέμα > Προβληματισμός από τη ΔΕΥΑΔ για τις μεγάλες οφειλές σε λογαριασμούς ύδρευσης-► Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη οφειλετών προς τη ΔΕΥΑΔ

Προβληματισμός από τη ΔΕΥΑΔ για τις μεγάλες οφειλές σε λογαριασμούς ύδρευσης-► Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη οφειλετών προς τη ΔΕΥΑΔ

Σκέψεις για άσκηση ένδικων μέσω προς μεγαλοοφειλέτες

Προβληματισμός από τη ΔΕΥΑΔ

για τις μεγάλες οφειλές

σε λογαριασμούς ύδρευσης

► Χατζηγιάννης: Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι το Εθνικό Στάδιο και τα σχολεία!!!

► Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη οφειλετών προς τη ΔΕΥΑΔ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των μεγάλων οφειλετών προς τη ΔΕΥΑΔ που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, είναι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα.

Εδώ και χρόνια, ακούμε για μεγάλα ποσά, ότι οι οφειλές δημοτών από λογαριασμούς νερού προς τη ΔΕΥΑΔ ανέρχονται περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν μπορεί να μπει μια τάξη σ’ αυτό το χάος.

Γενικά παραδεκτό είναι πάντως απ’ όλους, ότι, η ΔΕΥΑΔ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην είσπραξη των οφειλών αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος αυτό διαιωνίζεται στο χρόνο και ποτέ δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια ώστε να ενοχληθούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν.

Το  θέμα ήρθε στην προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου από τον επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούση.

Όπως είπε απευθυνόμενος προς το σώμα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ, συζητήθηκε πρόταση για το αν η ΔΕΥΑΔ προχωρήσει σε ένδικα μέσα για τις οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Αυτές οι οφειλές ανέρχονται περίπου στις 200 και τα ποσά ξεκινούν από 5.000 έως και 200.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, από τη συζήτηση στο Δ.Σ., «υπήρξε μια πρόταση για το αν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για τα ένδικα μέσα, αν πρέπει να έρθει αργότερα, αν πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί» και άλλα.  «Ευτυχώς στο τέλος, φτάσαμε στη σωστή απόφαση, στο να προχωρήσουμε για τις άνω των 5.000 ευρώ οφειλές με ένδικα μέσα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι δυο παρατάξεις που διοίκησαν το Δήμο τα τελευταία χρόνια, δεν θέλουν να προχωρήσουν σ’ αυτή την ενέργεια καθώς είναι προεκλογική περίοδος»,  και είπε ότι «μιλάμε προφανώς για κακοπληρωτές».

Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι, «από αυτά τα μεγαλύτερα ποσά μπορεί τελικά να αποδειχθούν μικρότερα, καθώς έχουμε και το ζήτημα της παραγραφής των πέντε ετών και όχι είκοσι, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηγιάννης. Άρα λοιπόν το ποσό που θα εισπράξουμε θα είναι τελικά λιγότερο».

Πρότεινε ακόμα ο ίδιος, ότι θα πρέπει η ΔΕΥΑΔ να κάνει έναν προγραμματισμό και αναφερόμενος στις οριζόντιες αυξήσεις που έγιναν στο πάγιο, τόνισε πως «αυτοί που ξοδεύουν περισσότερο νερό να πληρώνουν και περισσότερο  και να έχουμε μια ανάλυση για το ποια υδρόμετρα ξοδεύουν τι, ώστε να μειώσουμε τα ποσά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν και χαμηλότερες καταναλώσεις».

Χατζηγιάννης: Εθνικό στάδιο και σχολεία!

Απαντώντας στο ζήτημα αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, συμφώνησε με τον κ. Τσιαμπούση λέγοντας ότι το ζήτημα εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία, ενώ για το ζήτημα της παραγραφής στην πενταετία, είπε ότι «δημιουργεί κάποια προβλήματα ιδιαίτερα στη ΔΕΥΑΔ, η οποία όμως λειτουργεί με 20ετή παραγραφή».

Σημείωσε ακόμα ότι, «οι μεγάλοι οφειλέτες είναι ουσιαστικά το Εθνικό Στάδιο, τα σχολεία και άλλοι», ενώ όπως είπε «το θέμα των ενδίκων μέσων θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και απασχολεί τη ΔΕΥΑΔ πολύ σοβαρά».

Αναφορικά με τα σχολεία, είπε ότι «από τις Σχολικές Επιτροπές ασχολείται συγκεκριμένο άτομο με υπάλληλο της ΔΕΥΑΔ, προκειμένου να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε στη συνέχεια».

Αναφερόμενος στα έργα της ΔΕΥΑΔ, τόνισε ακόμα ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να μειωθεί το κόστος των εξόδων στο ελάχιστο, επισημαίνοντας ότι έχουν αντικατασταθεί όλα τα μηχανήματα, όπως υποβρύχιες αντλίες, όλοι οι ηλεκτρονικοί και ηλεκτρονικοί πίνακες, ενώ έχουν μπει συστήματα για να μειωθούν τα έξοδα.

Επίσης, τρέχει ένα πρόγραμμα για ένα φωτοβολταϊκό έργο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΔ για μείωση του κόστους της ενέργειας, ενώ λειτουργεί ήδη ένα πιλοτικό φωτοβολταϊκό στον βιολογικό της Χωριστής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντικατάστασης αγωγής ύδρευσης στην πόλη της Δράμας, είπε ότι έχουν αντικατασταθεί χιλιόμετρα αγωγών στη Ζώνη 1 και στη Ζώνη 3, ενώ αναμένεται χρηματοδότηση αντικατάστασης αγωγών στη Ζώνη 2 που είναι το κέντρο της πόλης.

Σε άλλο σημείο ανέφερε επίσης, ότι, έχουν ήδη τοποθετηθεί 100 κεντρικές βάνες, ώστε όταν κόβεται το νερό σε μια περιοχή, να μην κόβεται στη μισή ή σε ολόκληρη την πόλη. Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι έγινε ζωνοποίηση του δικτύου και αν κοβόταν το νερό στη Φιλίππου, κοβόταν το νερό από το Νοσοκομείο και μεγάλο μέρος της πόλης δεν είχε νερό.