Home > Πρώτο Θέμα > Σε πρόβλημα στη συνέχιση έργων εξελίσσονται οι ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και όχι μόνο-Δηλώσεις μηχανικών και εργοληπτών στον «Π.Τ.»

Σε πρόβλημα στη συνέχιση έργων εξελίσσονται οι ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και όχι μόνο-Δηλώσεις μηχανικών και εργοληπτών στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις μηχανικών και εργοληπτών στον «Π.Τ.»

Σε πρόβλημα στη συνέχιση έργων

εξελίσσονται οι ανατιμήσεις

σε οικοδομικά υλικά και όχι μόνο

► Παυλίδης: Σοβαρό θέμα η στασιμότητα δημοσίων έργων

► Παράσχου: Αναθεωρήσεις στους συντελεστές του εξοικονομώ

► Βουγιουκλής: Ψηφίστηκαν οι πρώτες αναθεωρήσεις στην Οδοποιία και θα ακολουθήσουν και άλλες

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ επιπτώσεις προκαλούν σε όλη τη χώρα, οι ανατιμήσεις σε όλους τους τομείς. Μεγάλο ζήτημα όμως, έχει δημιουργηθεί  και στις αυξήσεις των τιμών στα οικοδομικά υλικά, με αποτέλεσμα πολλά από τα διάφορα έργα να πηγαίνουν πίσω.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στη Δράμα, η στασιμότητα του έργου της αλλαγής του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, καθώς ο εργολάβος αδυνατεί να προχωρήσει και ζήτησε μια εξάμηνη παράταση του έργου.

Επίσης, η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου, το οποίο, μετά από τον πρώτο ανάδοχο που είχε δηλώσει αδυναμία να προχωρήσει το έργο, κανένας άλλος εργολάβος από όσους είχαν υποβάλει προτάσεις, δεν δέχεται να το αναλάβει.

Επίσης, οι ανατιμήσεις αυτές προκαλούν και καθυστερήσεις στην έναρξη του «εξοικονομώ κατ’ οίκον», καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τους συντελεστές για τα διάφορα υλικά, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και όλες οι ανατιμήσεις που έχουν γίνει, αναγκάζουν τους εργολήπτες να διακόψουν έστω και για ένα διάστημα τις εργασίες, καθώς πλέον επί της ουσίας δεν μπορούν να συνεχίσουν, αφού αναγκαστικά θα έχουν οικονομική ζημιά.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τρεις ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ ΑΜ) κ. Απόστολο Παυλίδη, τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ ΑΜ, καθώς  και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εργοληπτών Ν. Δράμας κ. Κώστα Βουγιουκλή.

Παυλίδης: Πολύ σοβαρό ζήτημα…

Θέσαμε το ζήτημα στον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παυλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «το ζήτημα με τις ανατιμήσεις είναι αρκετά σοβαρό. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο ως προς αυτό. Αυτός βέβαια είναι και ένας λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμα το εξοικονομώ, καθώς προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του».

Ο κ. Παυλίδης, σημείωσε ακόμα ότι «πρόκειται για μια συγκυρία. Το θέμα έχει τεθεί στα Υπουργεία και στο Ανάπτυξης και στο Οικονομικών, αλλά προς στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για να γίνει κάτι».

Επανέλαβε επίσης ο κ. Παυλίδης ότι «είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά αυτή την ώρα η αγορά δεν είναι σε θέση να ελεγχθεί σ’ αυτή τη φάση. Αυτή είναι η απάντηση από το Υπ. Ανάπτυξης», και τόνισε: «Αισιοδοξούμε ότι δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι μόνιμο. Πιστεύω ότι είναι κάτι προσωρινό. Έχει να κάνει βέβαια και με την ενέργεια, που σ’ αυτή τη φάση οι τιμές έχουν ξεφύγει και μοιραία συμπαρασύρουν και όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Και αυτό ξεφεύγει από τα δικά μας όρια, ούτε σε εθνικό επίπεδο».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και πολλοί συνάδελφοι έχουν ανοιχτά έργα τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν».

Παράσχου: «Προβλήματα σε διάφορα έργα»

Σε δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παράσχου, σημειώνει ότι «υπάρχει ένα πανελλαδικό αίτημα από όλους τους εργολάβους προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να προχωρήσει στην αναμόρφωση των τιμών με τις οποίες γίνονται δημοπρασίες των έργων. Μέχρι στιγμής πάντως νομίζω ότι δεν υπάρχει μια θετική απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα έργα έχουν δημοπρατηθεί πριν από έξι μήνες ή και περισσότερους κάποια και όλες οι τιμές έχουν ανέβει στα υλικά, υπάρχει πρόβλημα. Γιατί στα περισσότερα έχουν δοθεί μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και σε κάποιες περιπτώσεις σε γειτονικούς Νομούς οι εργολάβοι έχουν φτάσει στο σημείο να τα παρατήσουν, γιατί ξεφεύγει από το περιθώριο κέρδους».

Όπως σημειώνει πάντως ο ίδιος, «απ’ όσο βλέπουμε, εκεί που φάνηκε να γίνεται κάτι, είναι στο εξοικονομώ, όπου φάνηκε ότι θα αυξήσουν λίγο τις τιμές στον τελικό οδηγό που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Αν δείτε τους πίνακες στην ιστοσελίδα, οι τιμές είναι λίγο αυξημένες. Έχουν αυξήσει δηλαδή τις τιμές στις παρεμβάσεις στα διάφορα υλικά».

Ο κ. Παράσχου μας εξηγεί ότι «οι εργολήπτες δημοσίων έργων, έχουν κάνει κάποιο αίτημα προς το  Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει στην αναθεώρηση αυτών των τιμών ώστε να διευκολυνθούν».

Καταλήγοντας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «είναι  πρόβλημα μεγάλο, γιατί αυξήθηκε ξαφνικά το κόστος της οικοδομής και έγινε πολύ απότομα. Και όλα τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί παρουσιάζουν προβλήματα».

Βουγιουκλής: «Ψηφίστηκαν κάποιες αναθεωρήσεις τιμών…»

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Δράμας κ. Βουγιουκλής, ο οποίος σημειώνει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή, η αναθεώρηση για τους συντελεστές της οδοποιίας. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν κάποια χρήματα κυρίως στις μεγάλες εργολαβίες, γιατί εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Ακόμα πάντως, δεν έχουν αποσαφηνιστεί αρκετά θέματα όπως σε ποιες συμβάσεις θα δοθούν, για ποιο χρονικό διάστημα θα είναι αυτό και άλλα».

Όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλής, «η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, έχει δύο μήνες που πιέζει γιατί όντως πολλά έργα δεν μπορούν να τα συνεχίσουν οι εργολάβοι. Και σε συνδυασμό με τις μικρές εγγυητικές που δίνουν οι εργολάβοι και πολλές φορές η εγγυητική που δίνουν είναι μικρότερη από την ζημία, οπότε πολλές εταιρείες θα οδηγηθούν στο να εκπέσει η εγγυητική, παρά να συνεχίσουν ένα έργο που θα  έχουν μεγαλύτερη ζημιά».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «γι’ αυτό το Υπουργείο λέει ότι, όταν το 2021 δίνεις έκπτωση 45% σε ένα ασφαλτικό έργο, ή σε έργο ύδρευσης, και βλέπεις ότι υπάρχει αύξηση της τιμής, τότε φταις εσύ. Γι’ αυτό λέμε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να φτάσει λίγο παλαιότερες συμβάσεις από το 2019, όπου είχαμε χαμηλότερες τιμές και εκτελούνται ακόμα αυτές οι δουλειές. Κάποιοι θα σωθούν, κάποιοι άλλο όχι».

Εξηγεί ακόμα ο ίδιος ότι, «τώρα δημοσιεύονται οι αναθεωρήσεις για την οδοποιία, ενώ θα ακολουθήσουν για την ύδρευση που έχουν θέμα σοβαρό, αλλά και στο Νομό Δράμας έχουμε μεγάλα έργα σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους, όπως στη Δράμα, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Νευροκόπι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης, σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα καλό εργαλείο ως προς το ζήτημα αυτό. Είναι ένα εργαλείο που είχε παγώσει από το 2012 με τα μνημόνια και δεν γινόντουσαν αναθεωρήσεις. Το θέμα είναι βέβαια, πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά σήμερα. Αν σε ένα έργο πέντε εκατομμυρίων η αναθεώρηση είναι 200.000 ευρώ, σημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν  υπάρχουν μέσα στη σύμβαση αυτά τα χρήματα. Πρέπει να βρεθούν με μαγικό τρόπο».