Home > νέα > Σε σειρά προτεραιότητας 9 μεγάλα έργα του Δ. Δράμας για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Σε σειρά προτεραιότητας 9 μεγάλα έργα του Δ. Δράμας για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας

Σε σειρά προτεραιότητας

9 μεγάλα έργα του Δ. Δράμας

για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

 • Στην πρώτη θέση το Δημοτικό Στάδιο και η ανάπλαση του περιφερειακού Κορυλόβου για άθληση με 10,3 εκατ. ευρώ
 • Ναι μεν αλλά από τις αντιπολιτεύσεις…

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 18 Μαΐου, ψηφίστηκε ομόφωνα η προτεραιοποίηση έργων του Δήμου Δράμας, από αυτά που έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν μέχρι τέλος Μαΐου.

Την ανάγκη προτεραιοποίησης είχαν ζητήσει πριν από λίγο καιρό, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Παρ’ όλα αυτά όμως, η προτεραιοποίηση δεν έγινε υπό αυτό το πρίσμα, αλλά επειδή το ζήτησε το Υπ. Εσωτερικών με την ΚΥΑ 6302/8-4-2021 (ΦΕΚ 1399 Β΄).

Η ανάγκη αυτή, εκπορεύτηκε από το ζήτημα του πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε Δήμο αναλόγως του πληθυσμού του, που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, για έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Για το Δήμο Δράμας, το πλαφόν χρηματοδοτούμενων έργων από το πρόγραμμα είναι 22 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό της πρότασης, και φυσικά στην παραπάνω ΚΥΑ του ΥΠΕΣ, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, καλούνται να προχωρήσουν σε προτεραιοποίηση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ή προτίθενται να υποβάλουν στο πλαίσιο των προσκλήσεων του προγράμματος και «να εκπονήσουν την προτεραιοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τα ανώτατα όρια συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για κάθε κατηγορία».

Ως ένταξη στο «Αντ. Τρίτσης», υπολογίζονται και προηγούμενα έργα που έχουν ήδη κατατεθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και μεταφέρονται στο νέο πρόγραμμα.  Ο Δήμος Δράμας, από το «Φιλόδημος Ι» μεταφέρει τα παρακάτω έργα:

 1. Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 860.000 ευρώ.
 2. Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.231.295,66 ευρώ.
 3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον έλεγχο των λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του Δήμου Δράμας(ΔΕΥΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2.749.770 ευρώ (συμβασιοποιημένο).

Όπως αναφέρεται επίσης στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, θα υποβληθεί και πράξη με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών του Δήμου Δράμας» συνολικού προϋπολογισμού 818.400 ευρώ, η οποία δεν προσμετράται στο πλαφόν.

korylovos3

Τα έργα

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έκανε ο Δήμος Δράμας, τα έργα με τη σειρά είναι τα παρακάτω:

 1. Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ06- Υπό υποβολή), συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ. Στο σύνολο αυτής της πρότασης, θα πρέπει να πούμε ότι εντάσσεται η καθαίρεση κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου «Αλέκος Φρούσιος» και η δημιουργία νέου πολυχώρου – προπονητηρίου, καθώς και η νέα μελέτη για την ανάπλαση του περιφερειακού δρόμου Κορυλόβου, με διάδρομο για τρέξιμο, ποδηλατόδρομο και άλλα, ως βοήθεια άθλησης προς τους συνδημότες μας. Να υπενθυμίσουμε ότι, η μελέτη για το Δημοτικό Στάδιο είναι δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Θεοδωρίδη και η μελέτη για τον περιφερειακό Κορυλόβου δωρεά από την εταιρεία RAYCAP και τον κ. Αποστολίδη.
 2. Γωνιές Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ04-Υποβλήθηκε), συνολικού προϋπολογισμού 958.726,67 ευρώ.
 3. Βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ05-Υποβλήθηκε), συνολικού προϋπολογισμού 1.840.000 ευρώ.

4.Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ12-Υποβλήθηκε), συνολικού προϋπολογισμού 2.073.280 ευρώ.

 1. Ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης κινητικότητας Δήμου Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ08-Υπό υποβολή), συνολικού προϋπολογισμού 754.602 ευρώ.
 2. Συντήρηση Σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ06-Υπό υποβολή), αναμένεται ο οριστικός προϋπολογισμός.
 3. Ωρίμανση έργων και δράσεων Δήμου Δράμας (Πρόσκληση ΑΤ09-Υπό υποβολή), συνολικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ.
 4. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού στο δίκτυο ύδρευσης ∆ράμας (ΔΕΥΑΔ – Πρόσκληση ΑΤ01-Υποβλήθηκε), συνολικού προϋπολογισμού 4.597.700 ευρώ.
 5. Αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του ∆ήμου ∆ράμας (ΔΕΥΑΔ-Πρόσκληση ΑΤ02-Υποβλήθηκε), συνολικού προϋπολογισμού 5.144.800 ευρώ.

 

Ναι μεν αλλά από τις αντιπολιτεύσεις

Σε γενικό επίπεδο, οι αντιπολιτεύσεις ψήφισαν θετικά, προκειμένου φυσικά να προωθηθεί η προτεραιοποίηση των έργων προς το Υπ. Εσωτερικών, παρ’ όλα αυτά όμως εξέφρασαν και τις παρατηρήσεις τους, κυρίως με τον τρόπο τον οποίο έγινε αυτός ο κατάλογος.

Από την πλευρά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή», εκφράστηκε η άποψη ότι, «το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο και όχι με το να συζητείται μόνο στην ΟΕ, να μένουν απ΄ έξω οι εκπρόσωποι της μισής Δράμας».

Τόνισαν επίσης ότι, «πουθενά στην εισήγηση δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την προτεραιοποίηση, γιατί κάποιο έργο μπήκε πρώτο, κάποιο δεύτερο ή τελευταίο ή εκτός πλαφόν, έτσι ώστε να πειστεί ο καθένας. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στους προϋπολογισμούς των έργων».

Σημείωσαν ακόμα την «αγωνία και το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει σε αυτή την πρόσκληση για τον Δ. Δράμας, και για τα ίδια τα έργα και για το ποσό, το μισό περίπου που δικαιούται με βάση το πλαφόν. Θα έπρεπε να είναι ο Δήμος απολύτως σίγουρος γιατί, όταν υπάρχουν 400.000.000 ευρώ να μοιραστούν σε 100 Δήμους, πολύ εύκολες είναι οι δικαιολογίες για να αποκλειστεί κάτι παρά τις υποσχέσεις».

Όσον αφορά στα έργα της ΔΕΥΑΔ που μένουν απ΄ έξω, θεωρούν ότι έπρεπε να είναι ψηλότερα σε προτεραιότητα αλλά, ιδιαίτερα το έργο που αφορά στο μη τιμολογούμενο νερό, είναι πολύ σημαντικό πρώτα για περιβαλλοντικούς λόγους – υπερβολική άντληση – , περισσότερα έξοδα, λιγότερα έσοδα, κίνδυνος βιωσιμότητας της επιχείρησης.

«Θα έπρεπε να είναι και πάνω από τα έργα με αριθμό 2 και 5 και πάνω από τις μελέτες

για τους κοινόχρηστους χώρους» επισημαίνουν και τονίζουν ότι λυπούνται «που το θέμα εισάγεται με αυτή τη διαδικασία, τελευταία στιγμή, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς αιτιολογία και οποιαδήποτε αρνητική ψήφος μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε. Δεν προτίθενται να ψηφίσουν αρνητικά και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής».

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Δράμας απάντησε ότι υπάρχουν Δήμοι που δεν μπορούν να καταθέσουν πλήρη πρόταση για όλο το πλαφόν. «Ο Δήμος Δράμας, έχει καλύψει το πλαφόν και για τα δύο έργα της ΔΕΥΑΔ, ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, για να ενταχθούν είτε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ είτε στο ταμείο Ανάπτυξης. Παλεύουν για να ανεβάσουν το πλαφόν στα 32.000.000 ευρώ».

Επίσης, τα μέλη της Ο.Ε. από την παράταξη «Project Δράμα 2020», ανέφεραν ότι η προτεραιοποίηση ήταν κάτι που ζητούσαν ως παράταξη και αναδεικνύει κάποιες αρρυθμίες στο Δήμο, με πρώτη και σημαντικότερη, την έλλειψη σχεδιασμού.

Όπως τονίζουν, «αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα 2 έργα τα οποία προετοιμάζαμε ως Δήμος, με δικές μας μελέτες, μένουν έξω από την προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι και αυτή η δημοτική αρχή, τρέχει πίσω από τις χρηματοδοτήσεις γιατί, ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να λυθεί εδώ και δεκαετίες, το Εθνικό Στάδιο, θα έπρεπε να ενταχθεί σ΄ αυτή τη χρηματοδότηση. Δεν έχουμε μια στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, αλλά κυρίως, δεν έχουμε μια δημοτική αρχή με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Είναι ότι κάτσει και την προηγούμενη πενταετία, αυτό το «ότι κάτσει» ήταν μηδενικό γιατί δεν έκατσε τίποτα».

Όπως είπαν μάλιστα, «έχουμε μια δημοτική αρχή, που καλύπτεται από την ευεργεσία κάποιων ανθρώπων που σε αυτή τη φάση καλύπτουν το μισό πρόγραμμα. Στην ουσία, έχουμε μια ποσοτική ιεράρχηση. Σαφώς και θέτουμε ως απόλυτη ιεράρχηση το Εθνικό, τον βόρειο περιφερειακό, αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη άρα, συμφωνούν με το πρώτο έργο. Τα έργα που αφορούν στην έξυπνη πόλη και την ηλεκτροκίνηση, θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά. Μπαίνουν μέσα γιατί ταιριάζει το ποσό. Αν δεν ταίριαζε, δεν θα έμπαιναν. Στο τέλος ανέφεραν πως θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί στο ΔΣ, για να ακουστούν κάποια πράγματα».