Home > Πρώτο Θέμα > Σκουλίδης στον «Π.Τ.»: Κανένα μέτρο στήριξης εκτός από τη μη πληρωμή του ενοικίου! – Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση…»

Σκουλίδης στον «Π.Τ.»: Κανένα μέτρο στήριξης εκτός από τη μη πληρωμή του ενοικίου! – Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση…»

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση…»

Σκουλίδης στον «Π.Τ.»: Κανένα μέτρο

στήριξης εκτός από τη μη πληρωμή του ενοικίου!

 

 

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της Δράμας, έπειτα από τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα σκληρότερα μέτρα της καραντίνας και αυτή την εβδομάδα.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση κατήργησε ακόμα και εκείνο το περίφημο «click away», την ώρα που όλοι ήξεραν ότι ετοιμαζόταν να μετατραπεί σε «click in shop». Η διαφορά είναι ότι, από την αγορά με ραντεβού έξω από το κατάστημα, στη συνέχεια αναμενόταν να επιτραπεί οι καταναλωτές να κλείνουν ραντεβού για τις αγορές τους εντός του καταστήματος.

Το μεγάλο στοίχημα για τα εμπορικά καταστήματα λιανικού εμπορίου, είναι η φυσική παρουσία του πελάτη εντός του καταστήματος. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ο εμπορικός κόσμος της Δράμας μαζί με την υπόλοιπη χώρα περίμεναν την ελάχιστη ελάφρυνση του μέτρου, η κυβέρνηση προχώρησε στο απόλυτο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για μια ακόμα εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίζει όμως το πώς θα συνεχιστεί από τις 11 Ιανουαρίου.

SKOYLIDHS ANTONHS

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, εξήγησε ότι η κατάσταση παραμένει τραγική στη Δράμα, και ερωτώμενος αν και πώς κινήθηκε η αγορά της Δράμας έστω αυτό το μικρό διάστημα του «click away» σημείωσε ότι «δεν κινήθηκε καθόλου η αγορά στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά ήταν έστω κάτι μικρό. Ουσιαστικά, το click away ήταν ένα επικουρικό μέτρο, με τους εμπόρους να έχουν την πιθανότητα να πουλήσουν έστω και κάτι μικρό».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκουλίδης, «ουσιαστικά πλέον αγορά δεν υπάρχει και το μόνο που έχει ανακοινωθεί ως μέτρο, είναι η μη πληρωμή του ενοικίου, για όσα καταστήματα είναι κλειστά με κρατική εντολή. Από εκεί και πέρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα άλλο μέτρο για την στήριξη της αγοράς».

«Απόγνωση…»

Στο μεταξύ, με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, εκφράζεται η πλήρης απόγνωση του εμπορικού κόσμου της Δράμας, μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που αφορούν στην εβδομάδα που ξεκίνησε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Σκουλίδης, «εκεί που περιμέναμε να προχωρήσουμε σε ένα βήμα θετικότερο για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, από το click away σε click in shop, δηλαδή να υπάρχει φυσική παρουσία των καταναλωτών στο κατάστημα αλλά με ραντεβού, δυστυχώς, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση, οδηγούμαστε σε ακόμη μια αρνητική κατάσταση με την άρση έστω και του επικουρικού μέτρου του click away».

«Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, εναποθέτοντας τις τελευταίες του πια ελπίδες για ανάκαμψη, είναι σε αναμονή για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, την δεύτερη Δευτέρα του μήνα, στις 11 Ιανουαρίου. Ωστόσο για άλλη μια φορά είμαστε σε αδιέξοδο.

Βρισκόμαστε πια σε ΑΠΟΓΝΩΣΗ και με αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας για το μέλλον μας στην αυγή της νέας χρονιάς. Πρώτιστο και ύψιστο αγαθό είναι σε κάθε περίπτωση η Δημόσια υγεία».

Ιδιαίτερα τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, ότι «δεν είναι δυνατόν όμως, στις 30/12 να ψηφίζεις το άνοιγμα της αγοράς και κατά επέκταση το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, για την Κυριακή 03/01 και 02/01 εντελώς ξαφνικά να ανακοινώνεις το κλείσιμο και κατάργηση του click away. Ο κόσμος ανησυχεί και εκνευρίζεται όταν βλέπει ότι κάθε ημέρα υπάρχει και μια διαφορετική ανακοίνωση μέτρων.

Καταστρέφονται συνάδελφοι, οικογένειες, ζωές….. Έχουμε γίνει πια πείραμα.

KAFE

Η γενικευμένη απαγόρευση της λειτουργίας μας, πάρθηκε όχι για υγειονομικούς λόγους, καθώς τα καταστήματα ποτέ δεν αποτελούσαν εστίες μετάδοσης, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και υπέθετε ότι δεν θα τηρούνταν. Σε ένα μικρό κατάστημα λιανικής, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από ότι σε ένα σουπερμάρκετ. Η γενική απαγόρευση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην οικονομία. Στις μικρές επιχειρήσεις που οι περισσότεροι είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, εκτός της απώλειας του πενιχρού έως τώρα εισοδήματός τους, έχουν να αντιμετωπίσουν πάγια και λειτουργικά έξοδα, που αδυνατούν να καλύψουν.

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έχει σταθεί αρωγός στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε λόγω πανδημίας. Προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων, αλλά μέσα σ αυτό οφείλουν να συμπεριλάβουν και την υγεία και την ασφάλεια των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου μεγέθους, χωρίς διαχωρισμό και ανισότητες.

Για ακόμη μία εβδομάδα, καλούμαστε όλοι εμείς οι έμποροι και επαγγελματίες να κατεβάσουμε ρολά και να είμαστε ΚΛΕΙΣΤΑ, σηκώνοντας το βάρος όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης και ανεβαίνοντας τον Γολγοθά στον οποίο μας υπέβαλε η κυβέρνηση.

Η ζωή μας καλώς ή κακώς περιλαμβάνει τη δουλειά μας και αυτή την στιγμή δυστυχώς τα στερούμαστε και τα δύο».