Home > Πρώτο Θέμα > Σωτήρια η βροχή του Σαββατοκύριακου… Πήραν παράταση… κατά της λειψυδρίας αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δράμας

Σωτήρια η βροχή του Σαββατοκύριακου… Πήραν παράταση… κατά της λειψυδρίας αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δράμας

Σωτήρια η βροχή του Σαββατοκύριακου…

Πήραν παράταση… κατά της λειψυδρίας

αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δράμας

Ποτίστηκαν για μια εβδομάδα τα καλαμπόκια

Χρ. Τσέρνιος: Αισίως θα φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα εξελίχθηκε φέτος η λειψυδρία σε όλο το Νομό Δράμας, από το λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου μέχρι και τον κάμπο της Δράμας. Οι ανύπαρκτες βροχές του περασμένου βαρύ χειμώνα, με τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι παρατεταμένες παγωνιές, έμελλε να φέρουν λειψυδρία σε όλο τον μεγάλο κάμπο της περιοχής τριών Νομών: Καβάλας, Δράμας και Ξάνθης.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία των καλλιεργειών στον μεγάλο και εύφορο κάμπο, αλλά και στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου, κόντευε να οδηγηθούν σε καταστροφή. Οι βροχές του Σαββατοκύριακου όμως, οι βροχές που έφερε η μεγάλη καταιγίδα με την ονομασία «Μέδουσα», στη Δράμα άφησαν θετικό πρόσημο, γεμίζοντας τους ταμιευτήρες κατά ένα μέρος, αλλά και γλυτώνοντας την μεγάλη παραγωγή από το πότισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», πολλές φορές, αγρότες, έφτασαν μέχρι το σημείο να πιαστούν στα χέρια, να έχουμε καυγάδες απίστευτους και αφορμή για άλλα προβλήματα περαιτέρω.

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με αγρότες της περιοχής Φωτολίβους, οι οποίοι όπως μας μετέφεραν, οι βροχές του Σαββατοκύριακου ήταν σωτήριες και πραγματικά κέρδισαν χρόνο πέντε μέρες τουλάχιστον χωρίς πότισμα.

Όπως μας είπε ο κ. Μ.Χ., «το ζήτημα βέβαια δεν λύνεται με μια βροχή, αλλά σίγουρα πήραμε ανάσες. Σίγουρα χρειάζονται έργα, γιατί μπορεί να επαναληφθεί και πάλι, είτε φέτος, είτε το επόμενο καλοκαίρι».

Σημειώνει επίσης ο κ. Μ.Χ., ότι, «σύντομα θα μαζευτούν τα πρώιμα καλαμπόκια και έτσι θα λιγοστέψουν οι ανάγκες σε νερό, όμως δεν παύει να χρειάζονται υποδομές, μικρά φράγματα, ταμιευτήρες νερού».

piges Ag Barbara

Το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας

Όπως επεσήμανε ο αγρότης από το Φωτολίβος, «το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο δεν έδινε νερό επειδή κατέβηκαν σημαντικά οι πηγές. Το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας περνάει πίσω από τα Κουδούνια και καταλήγει στο φράγμα της Συμβολής».

Από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας αρδεύεται ο Μαυρόβατος, η Νέα Σεβάστεια, τα Κουδούνια, ο Καλός Αγρός και το Φωτολίβος. «Σημαντική ήταν η βοήθεια στο Φωτολίβος από τους 3 ταμιευτήρες που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ συνέδραμε θετικά και ο Μαυροπόταμος που έρχεται απευθείας από τα Τενάγη Φιλίππων».

 

Ξεδίψασαν στο Νευροκόπι…

Σωτήρια αποδείχθηκε η βροχή του Σαββατοκύριακου και για το λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου κ. Χρ. Τσέρνιος, σημείωσε ότι «η λειψυδρία των τελευταίων ημερών και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, είχαν εξωθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε απόγνωση».

Αυτές τις μέρες, η θερμοκρασία στο Νευροκόπι έπεσε στους 16 β C, ενώ όπως μας λέει ο κ. Τσέρνιος, «έπεσε αρκετό νερό στην περιοχή, που οι αγρότες βρίσκονταν στον κάμπο και άνοιγαν αυλάκια για να φεύγει το νερό, ώστε να μην μείνει στάσιμο και σαπίσουν οι πατάτες».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσέρνιος, τονίζει ότι «πήραν παράταση» όσον αφορά τη λειψυδρία στην περιοχή και σίγουρα τα φράγματα συγκέντρωσαν αρκετά καλές ποσότητες, ενώ αναφορά κάνει και στα καλαμπόκια: «Με τη βροχή αυτή ποτίστηκαν για δέκα μέρες. Με το νερό που έπεσε στη γη, κερδίσαμε δέκα ημέρες, και αν προσμετρήσουμε και το νερό που συγκεντρώθηκε στο φράγμα πιστεύω ότι θα βγάλουμε την χρονιά, οριακά. Θα εξαρτηθεί από εδώ και πέρα ο καιρός», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα βοσκοτόπια, είπε ότι μετά από τη βροχή είναι αρκετό πια για τα ζώα και με μια επόμενη βροχή θα βγάλουν καλό χόρτο και έτσι θα μπορέσουν να απλωθούν ακόμα περισσότερο τα κοπάδια. «Έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο φθινόπωρο, που θ’ αρχίσουν οι βροχές, γεγονός που θα κάνει τις συνθήκες ακόμα ευνοϊκότερες. Το θέμα είναι να μην συνεχίσει έτσι με πολύ κρύο και αέρα, γιατί θα επηρεάσει τα ζώα η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, και θα υπάρξει πτώση στην παραγωγή γάλακτος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρνιος.