Home > Πρώτο Θέμα > Στα σκαριά η κατασκευή μικρού πλανηταρίου στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου

Στα σκαριά η κατασκευή μικρού πλανηταρίου στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου

Από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου

Στα σκαριά η κατασκευή

μικρού πλανηταρίου

στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου

► Ένα όμορφο λεύκωμα με τίτλο «Νικηφόρες Σελίδες 2008-2021» για τις δράσεις του σχολείου και του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας – Με χρηματοδότηση του Δήμου Παρανεστίου

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, η διευθύντρια κα. Πατσιάβρα και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πήγασος» κ. Δογραματζίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ωραίο λεύκωμα αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου.

Όπως είναι γνωστό στους Δραμινούς, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου (Γ.Λ. Νικηφόρου), είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά τηλεσκόπια και μπορεί να κάνει παρατηρήσεις άλλων πλανητών, αστεριών και γαλαξιών κ.α.. Ορισμένες μάλιστα απ’ αυτές τις εικόνες του βραδινού ουρανού περιλαμβάνονται και στο λεύκωμα αυτό.

Συγγραφείς του λευκώματος αυτού, είναι τρεις εκπαιδευτικοί του Γ.Λ. Νικηφόρου: η διευθύντρια κ. Υπερμαχία Πατσιάβρα καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, ο καθηγητής Φυσικής κ. Μιχάλης Δογραματζίδης και πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Πήγασος» που συνδέεται άμεσα με το σχολείο και ο κ. Ιωάννης Σισμανίδης,  Φιλόλογος και Σύμβουλος Σχολικής Ζωής στο σχολείο που έχει κάνει και την επιμέλεια των κειμένων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο προλογικό κείμενο, [οι «Νικηφόρες Σελίδες» εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των «Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων» το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2022, ενώ αναφέρονται στα τελευταία 12 χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, ως μια προσπάθεια του Συλλόγου Διδασκόντων να καταγραφούν τα προγράμματα, οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες του σχολείου μας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συμπεριλάβουμε τις παράλληλες δράσεις του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «ο Πήγασος», που εδρεύει στο σχολείο μας.]

Καγιάογλου: Μια έκδοση που θα διαφημίσει όλη την περιοχή

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια σημαντική δουλειά που έκαναν οι καθηγητές του σχολείου κ.κ. Πατσιάβρα, Δογραματζίδης και Σισμανίδης» και σημειώνει: «Όπως είναι γνωστό, στο σχολείο μας υπάρχει το Αστρονομικό Παρατηρητήριο, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, καθώς και το υπαίθριο Εργαστήριο Φυσικής και των ηλιακών ρολογιών.

Εκεί γίνονται κάποιες δράσεις, έχουν φιλοξενηθεί ομιλητές που είναι γνωστοί και επώνυμοι και οτιδήποτε έχει γίνει εκεί από την ημέρα που ξεκίνησαν μαζί με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Πήγασος» με πρόεδρο τον κ. Δογραματζίδη.

 

Όλα αυτά θα είναι ενταγμένα στο λεύκωμα αυτό, προκειμένου να παρουσιαστεί στον κόσμο, να επικοινωνηθεί το βιβλίο και το σχολείο προκειμένου ο κόσμος να γνωρίζει την ιστορία και τις δραστηριότητες του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου».

Εξηγεί ακόμα ο δήμαρχος, ότι, «πρόκειται για μια πραγματικά πολύ καλή δουλειά, μέσα από την οποία θα διαφημιστεί ο Δήμος και η περιοχή μας, ενώ θα προβληθεί φυσικά το ίδιο το σχολείο και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο που διαθέτει, ενώ τα επόμενα χρόνια θα εμπλουτιστεί με νέα έκδοση για τις νέες δραστηριότητες από το 2022 και μετά».

Έμφαση δίνει ακόμα ο κ. Καγιάογλου, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπου είναι και η τελευταία δραστηριότητα με την οποία σταματάει αυτός ο τόμος: «Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τον Ιούλιο του 2021 επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο σχολείο και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Επίσης υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα από πολλά σχολεία της Ελλάδας, ενώ μας έχει επισκεφτεί και ένα σχολείο από την Ισπανία», συμπληρώνει ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου.

Ένα μικρό πλανητάριο

Επίσης, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος Παρανεστίου, γίνεται ήδη συζήτηση για μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να κατασκευαστεί στο σχολείο και ένα μικρό πλανητάριο, που θα  είναι επίσης το μοναδικό που θα διαθέτει δημόσιο σχολείο σε όλη τη χώρα.

Όπως εξηγεί, «γίνεται μια σημαντική προσπάθεια, ώστε να κατασκευαστεί ένας μικρός θόλος, ένα μικρό πλανητάριο. Πρόκειται για μια σημαντική δωρεά προς το Δήμο και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου ύψους 50.000 ευρώ, από μια οικογένεια επιχειρηματιών με καταγωγή από τη Δράμα. Ο Δήμος Παρανεστίου θα αναλάβει την υποδομή και όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα μικρό πλανητάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι πλανητάριο σε άλλο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δήμος θα αναλάβει να κάνει κάποιες από τις υποδομές».

Πατσιάβρα: Από το 2008 έως το 2021

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης η διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, κα. Υπερμαχία Πατσιάβρα. Όπως μας λέει, «έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να καταγράψουμε όλες τις δράσεις που έχουμε κάνει από το 2008 που ξεκίνησε το σχολείο με τις δράσεις του, όταν άρχισε με διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα να αλλάζει η εξωτερική όψη του σχολείου˙ η αυλή, οι κερκίδες, το βάψιμο και άλλα».

Όπως εξηγεί η ίδια, η αναβάθμιση συνεχίστηκε, ενώ η ίδια ανέλαβε διευθύντρια το 2011-2012 «και από εκεί ξεκινάμε μια πολύ έντονη δραστηριότητα να αναδείξουμε το σχολείο και όλο αυτό το  λεύκωμα περιλαμβάνει συλλογή από το 2008 μέχρι και το 2021 που μας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ όμως, υπάρχει και ένα παράρτημα, με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Πήγασος» με το οποίο ασχολείται ο κ. Δογραματζίδης, για το πώς λειτουργεί ο Σύλλογος, ποιες εκδηλώσεις, όπου το σχολείο και ο Σύλλογος είναι ένα πράγμα».

Όπως σημειώνει η κα. Πατσιάβρα, το λεύκωμα περιλαμβάνει αρκετό φωτογραφικό υλικό και η συγκέντρωσή του είχε ξεκινήσει το 2019 πριν από τον Covid,ενώ τέλος ευχαριστεί το Δήμο Παρανεστίου που είναι πάντα αρωγός σε οτιδήποτε κάνει το σχολείο.

Επισημαίνει τέλος η ίδια, ότι, «στα επόμενα χρόνια, θα γίνει νέα έκδοση, στην οποία θα περιλαμβάνονται νέα στοιχεία και δραστηριότητες του σχολείου. Στόχος είναι να φανούν οι δράσεις του σχολείου μας και μελλοντικά».

Δογραματζίδης: Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Δογραματζίδης, σημειώνει ότι «το λεύκωμα είναι μια αναδρομή σε όλες τις δράσεις του σχολείου και του «Πηγάσου». Κυρίως το δεύτερο μέρος για τις δράσεις του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, έχει να κάνει με τους ομιλητές που μας έχουν τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία τους, με την κατασκευή του υπαίθριου εργαστηρίου, τις ξεναγήσεις που έχουμε κάνει, με το τι μπορούμε να δείξουμε, έχει να κάνει με το Αστρονομικό Παρατηρητήριο όπως την κατασκευή και τα εγκαίνιά του, από εκεί και πέρα υπάρχει και φωτογραφικό υλικό με δικά μας μέσα από τις πανέμορφες φωτογραφίες του ουρανού και όπως είπε και ο δήμαρχος, στα επόμενα χρόνια θα εμπλουτιστεί και με το πλανητάριο. Θα είναι ένα σταθερό πλανητάριο, μοναδικό για δημόσιο σχολείο και ικανό να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας».