Home > νέα > Στη Δράμα χρειαζόμαστε έναν ένυδρο χειμώνα για τα χειμερινά σιτηρά και τις εαρινές καλλιέργειες Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου

Στη Δράμα χρειαζόμαστε έναν ένυδρο χειμώνα για τα χειμερινά σιτηρά και τις εαρινές καλλιέργειες Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου

Η ξηρασία στην περιοχή μας και οι καλλιέργειες

Στη Δράμα χρειαζόμαστε έναν ένυδρο

χειμώνα για τα χειμερινά σιτηρά

και τις εαρινές καλλιέργειες

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ έκδοση του «Π.Τ.» (Τετάρτη 8 Νοεμβρίου), υπήρχε δημοσίευμα σχετικό με την ξηρασία που επικρατεί στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία έδωσε προς ημερών στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, σύμφωνα με το οποίο το 38% του εδάφους της χώρας, βρίσκεται υπό καθεστώς ήπιας ή και ακραίας σε κάποιες περιπτώσεις ξηρασίας.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο της ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ακόμα περισσότερο σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό αφορά και την περιοχή του Νομού Δράμας.

Φυσικά, η ξηρασία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια για υψηλές θερμοκρασίες, επί της ουσίας έχει μεγάλη επίδραση σε ζητήματα καλλιεργειών, στον αγροτικό τομέα δηλαδή. Πράγμα που σημαίνει ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό, ή αν ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι θερμός και γενικά άνυδρος, τότε οι χειμερινές καλλιέργειες των σιτηρών αλλά και της επόμενης άνοιξης, θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Χαμηλές σε ποσότητα και ποιότητα καλλιέργειες και συγκομιδή, σημαίνει βέβαια και οικονομικά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον κ. Κωνσταντίνο Σίμογλου, Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, ο οποίος εξηγεί ότι η κατάσταση από εδώ πλέον, αν το φαινόμενο συνεχιστεί, δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Έλλειμμα υγρασίας

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σίμογλου, η Δράμα την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τον Ιούλιο μέχρι και πρόσφατα, «έχει έλλειμμα υγρασίας. Ειδικά φέτος και μετά τον Ιούλιο, είχαμε μια ξηροθερμική περίοδο».

Επισημαίνει μάλιστα ότι, «μέχρι τότε είχαμε βροχοπτώσεις και όλο αυτό είχε προκαλέσει καθυστέρηση στην σπορά της πατάτας, του βαμβακιού, του καλαμποκιού αλλά και σε άλλες καλλιέργειες. Γενικότερα πάντως υπήρξε έλλειμμα υγρασίας. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και τον περασμένο χειμώνα που ήταν θερμός και άνυδρος, όντως συμπληρώνεται η άσχημη εικόνα και δικαίως αυτό που λέγεται ότι έχουμε έλλειμμα υγρασίας στην περιοχή μας».

Σημεία των καιρών;

Όπως τονίζει αναλυτικότερα ο κ. Σίμογλου, «πλέον, οι βροχοπτώσεις πέφτουν εντοπισμένα, με μεγάλη ραγδαιότητα και αυτή η βροχόπτωση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τις καλλιέργειες. Στην ουσία το νερό χάνεται, καθώς έχει επιφανειακή ροή, δεν διηθείται και μ’ αυτόν τον τρόπο χάνουμε και πολύτιμο έδαφος, γιατί συμπαρασύρει το γόνιμο επιφανειακό στρώμα του εδάφους. Και αυτές είναι σημαντικές επιπτώσεις στην γεωργία».

Σημειώνει ακόμα ότι «το υπόλοιπο διάστημα του καλοκαιριού φέτος ήταν ξηρικό με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επέδρασαν και αρνητικά σε πολλαπλό βαθμό και στην πατάτα και στο βαμβάκι, ενώ είχαμε θέματα και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όλο αυτό, τόσο με τις έντονες βροχοπτώσεις, όσο και με τις υψηλές θερμοκρασίες, επέδρασε τελικά αρνητικά. Κατά κύριο λόγο όμως, το πιο έντονο πρόβλημα το είχαμε στην πατάτα».

Επόμενη καλλιεργητική περίοδος

Ερωτώμενος για το πώς θα είναι η επόμενη καλλιεργητική περίοδος αν αυτή η ξηρασία που διανύουμε συνεχιστεί, επισημαίνει ο ίδιος, ότι, «σε πρώτη φάση θα έχουμε προβλήματα στα χειμερινά σιτηρά, όπως σιτάρι και κριθάρι γιατί δεν πρέπει να επαναληφθεί ο περασμένος χειμώνας. Ήδη περάσαμε ένα άνυδρο καλοκαίρι, η γη είναι στεγνή και ξηρή σε μεγάλο βαθμό και προσδοκούμε σ’ ένα βροχερό χειμώνα, ώστε τα χειμερινά σιτηρά να μπορέσουν να αποδώσουν την επόμενη χρονιά. Και είναι κρίσιμο αυτό».

Μεγάλη σημασία βέβαια δίνει ακόμα και στο ότι, «το ίδιο ισχύει και για τις εαρινές καλλιέργειες στη συνέχεια, δηλαδή την επόμενη χρονιά στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι για να μπορέσουν να βρουν νερό στην κάτω επιφάνεια του εδάφους. Επομένως είναι κρίσιμη όλη αυτή η κατάσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, όμως σε μεγάλη κλίμακα. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα εξοικονόμησης νερών ώστε να μην χάνεται και να γίνουν κάποιες δεξαμενές σε κατάλληλα σημεία για εξοικονόμηση της άρδευσης. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο τοπικά».

Ερωτώμενος αν στην περιοχή μας σήμερα έχουμε κάποια σημεία που μας προσφέρουν άφθονη άρδευση, εξηγεί ότι «ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, είναι η λίμνη Λευκογείων από την οποία αρδεύονται καλλιέργειες εκεί. Ουσιαστικά η άρδευση του λεκανοπεδίου βασίζεται στη λίμνη Λευκογείων.

Επίσης, σημαντικό βαθμό στην άρδευση έχουν τα νερά του Αγγίτη ποταμού και βέβαια η περιοχή της Βοϊράνης από τα αρδευτικά κανάλια από τις παρακείμενες πηγές. Επομένως οι αρδεύσεις του κάμπου μας καλύπτονται από ποτάμια γενικώς. Υπήρξαν όμως και παλαιότερα περιπτώσεις όπου η στάθμη των ποταμών είχε πέσει σημαντικά όπως το 2017, που ήταν μια ιδιαίτερα άνυδρη περίοδος».

Επισημαίνει τέλος, ότι, μια περίοδο πτώσης της στάθμης των ποταμών στην περιοχή είχαμε το 2017, η οποία όμως στη συνέχεια επανήλθε, ενώ από τότε μέχρι σήμερα, η ενδιάμεση περίοδος ήταν αρκετά καλή.