Home > νέα > Στην οδό Θεοτοκοπούλου συνεχίζεται το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Στην οδό Θεοτοκοπούλου συνεχίζεται το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Τρέχουν πλέον οι εργασίες του ΒΑΑ στη 19ης Μαΐου

Στην οδό Θεοτοκοπούλου συνεχίζεται

το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ και λίγες ημέρες, έχουν ξεκινήσει εντατικά πλέον οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) στην περιοχή της οδού 19ης Μαΐου και στις γύρω οδούς. Οι εργασίες είχαν διακοπεί για μια μικρή περίοδος κυρίως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και του αυστηρού lockdown των προηγούμενων εβδομάδων και πλέον ο εργολάβος έχει αρχίσει και «τρέχει» το έργο.

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει και πρόσφατα, σε μεγάλο μέρος επί των οδών Σούτσου και Παπαδιαμάντη οι εργασίες ολοκληρώνονται σύντομα, έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος από την πλευρά της ΔΕΚΠΟΤΑ απέναντι από τη ΔΕΥΑΔ και επί της 19ης Μαΐου αριστερά όπως ανεβαίνουμε ξηλώθηκαν πεζοδρόμια και το μισό οδόστρωμα.

baa

Ήδη, από την Τετάρτη 17 Μαρτίου, η εργολαβία έχει μπει και στην οδό Θεοτοκοπούλου, ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη. Είναι σημαντικό το έργο «τρέχει» ταυτόχρονα σε δύο – τρία σημεία, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα δούμε μια πρώτη εικόνα της σχεδόν τελικής αναμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, το έργο ουσιαστικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει προβλεπόμενο χρόνο 20 μήνες, μέχρι το Μάιο του 2022, αν και με τις καταστάσεις που βιώνουμε δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν το έργο ολοκληρωθεί στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται.

Ο κεντρικός τίτλος του έργου είναι «Βιοκλιματική Αναβάθμισης Δημόσιων Χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγίας Βαρβάρας και το δημοτικό κήπο Δράμας», με συνολικό προϋπολογισμό 5.050.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η περιοχή παρέμβασης έχει έκταση 30.380 τ.μ. και βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, πεζόδρομος Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρµενίδη, Βίτσι, Κύπρου. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία χρηστικού χώρου για τους πεζούς και την βελτίωση των τοπικών συνθηκών θερμικής άνεσης.

Στο σύνολό του, το έργο έχει μια χρηματοδότηση 8.500.000 ευρώ με 16 υποέργα και με εμπλοκή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Πολλές Διευθύνσεις του Δήμου εμπλέκονται μέσα στο σύνολο του έργου.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου, κατέχει το Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής-Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης της Δράμας (ΔΙ.ΔΙΑΚ.-ΔΡΑΜΑΣ), το οποίο έχει αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής με συχνές ειδικές συνεδριάσεις, με σκοπό την απορρόφηση των όποιων πιθανών αντιδράσεων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων κατά την εμφάνισή τους.

Το ΔΙΔΙΑΚ ασχολείται με τα βασικά θέματα ενδιαφέροντος που αφορούν στον ρυθμό υλοποίησης των εργασιών, τη στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή παρέμβασης, τα προβλήματα από τη σκόνη εξαιτίας της τέλεσης των εργασιών, τη δυνατότητα συγχρονισμού των εργασιών εγκατάστασης αγωγών φυσικού αερίου και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και την κατεύθυνση κυκλοφορίας των οδών που εντάσσονται στο έργο.

Πληροφορίες για την λειτουργία και τις υπηρεσίες του ΔΙ.ΔΙΑΚ.-ΔΡΑΜΑΣ στα τηλέφωνα, 2521060460, 2521060422, 6944744558, στην ιστοσελίδα https://astikianaptiksidramas.wordpress.com/, στο Facebook στη σελίδα https://www.facebook.com/astikianaptiksidramas και στο Twitter στο σύνδεσμο https://twitter.com/anaptiksidramas