Home > Πρώτο Θέμα > Στο νέο χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Μοναστηράκι ξεναγήθηκαν οι γονείς ► Διαφωνούν οι γονείς ζητώντας δύο παραπάνω αίθουσες καθώς δεν αρκούν για τις λειτουργίες

Στο νέο χώρο του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Μοναστηράκι ξεναγήθηκαν οι γονείς ► Διαφωνούν οι γονείς ζητώντας δύο παραπάνω αίθουσες καθώς δεν αρκούν για τις λειτουργίες

Μεγάλα τα προβλήματα στο Ειδικό Σχολείο Δράμας

Στο νέο χώρο του Ειδικού

Νηπιαγωγείου στο Μοναστηράκι

ξεναγήθηκαν οι γονείς

► Διαφωνούν οι γονείς ζητώντας δύο παραπάνω αίθουσες καθώς δεν αρκούν για τις λειτουργίες

► Σε αναστολή λειτουργίας δυο μέρες το Ειδικό Σχολείο Δράμας στην ανάπλαση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ με το Ειδικό Σχολείο Δράμας, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό που βρίσκεται στην περιοχή της ανάπλασης και απέναντι από το 15ο Δημοτικό σχολείο Δράμας, είναι πάρα πολλά.

Ο χώρος είναι πλέον πολύ μικρός και δεν αρκεί να φοιτούν όλα τα παιδιά εκεί, ενώ ήδη έχουν γίνει προσπάθειες ώστε το Ειδικό Νηπιαγωγείο να μεταφερθεί από τη νέα σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο του Μοναστηρακίου, το οποίο δεν λειτουργεί εδώ πάνω από 3 χρόνια τώρα, όπως και το Δημοτικό σχολείο Μοναστηρακίου.

Ο «Π.Τ.» έχει αναφερθεί στο θέμα αρκετές φορές στο παρελθόν, το οποίο είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως και στις διαμαρτυρίες γονέων.

Σήμερα, το υφιστάμενο κτίριο του Ειδικού Σχολείου Δράμας, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. Τα παιδιά είναι πάρα πολλά και μαζί με τους εκπαιδευτικούς δεν χωράνε στην κυριολεξία. Δεν υπάρχουν ούτε οι ανάλογες αίθουσες, ενώ πολλές φορές έχει χρειαστεί να κατέβουν στο υπόγειο και στο κουζινάκι για να κάνουν μαθήματα.

Ένα παράδειγμα της άσχημης κατάστασης, είναι ότι από την Τετάρτη το σχολείο έχει πλημμυρίσει και ο Δήμος Δράμας αποφάσισε για την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιουνίου να αναστείλει τη λειτουργία του, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Η μεταφορά στο Μοναστηράκι

Ήδη, όπως έχουμε δημοσιεύει και παλαιότερα, οι γονείς είχαν ζητήσει να υπάρξει κάποιος άλλος χώρος, ώστε το Νηπιαγωγείο τουλάχιστον να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σχολικό κτίριο.

Ο Δήμος Δράμας, μαζί με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, εξέτασαν τους χώρους, και κατέληξαν ήδη από το 2022 ακόμα, να γίνει η μεταφορά του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο παλαιό Νηπιαγωγείο του Μοναστηρακίου, που βρίσκεται στην ίδια αυλή με το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Το κτίριο του Νηπιαγωγείο είναι αρκετά πρόσφατο και έχει κατασκευαστεί το 1996.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ο Δήμος Δράμας ανέλαβε να το ανακαινίσει πλήρως, οπότε προχώρησε στο βάψιμο, άλλαξε όλες τις τουαλέτες με μικρές τουαλέτες ειδικές για νήπια,  πήρε νέα ηλεκτρική κουζίνα, νιπτήρες και άλλα.

Επίσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με την Π.Ε. Δράμας, προχώρησε και σε σχετικούς διαγωνισμούς και έτσι ναυλώθηκαν ταξί, τα οποία θα μεταφέρουν τα παιδιά στο νέο χώρο στο Μοναστηράκι.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, το Ειδικό Νηπιαγωγείο έχει 13 παιδιά, με ειδικές ανάγκες και κάθε παιδί θα μεταφέρεται καθημερινά με δικό του ταξί, στο οποίο θα υπάρχει ειδικό κάθισμα και με ένα συνοδό.

Η μεταφορά του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής

Πριν από λίγο καιρό, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από το Δήμο Δράμας να του παραχωρηθεί το Δημοτικό Σχολείο Μοναστηρακίου, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Δράμας, με τη διευκρίνηση ότι  το Υπουργείο θα αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισής του. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο, το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής θα μεταφερθεί πλέον στο Δημοτικό Σχολείο Μοναστηρακίου.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε να παραχωρήσει το Δημοτικό Σχολείο στο Υπ. Υγείας, ζήτησε όμως μία αίθουσά του, να παραχωρηθεί στο Δήμο για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δράμας. Η αίθουσα αυτή θα χρησιμοποιείται από το Ειδ. Νηπιαγωγείο για μαθήματα Λογοθεραπείας καθώς και για άλλα πιο εξειδικευμένα μαθήματα με τα παιδιά

Οι διαφωνίες των γονιών

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, το Νηπιαγωγείο διαθέτει μία μόνο αίθουσα, γραφείο διευθύντριας και ένα μικρό χολ, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος χώρος για το γραφείο των εκπαιδευτικών για παράδειγμα.

Αυτό που επισημαίνουν οι γονείς, είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία αίθουσα ακόμα, καθώς η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι σε κάθε αίθουσα θα πρέπει να υπάρχουν από 4 έως 6 παιδιά συν τους εκπαιδευτικούς.

Τώρα, στο Νηπιαγωγείο του Μοναστηρακίου, θα πρέπει να συμβιώσουν μαζί 14 παιδιά, συν 9 εκπαιδευτικούς, πράγμα που σημαίνει ότι όντως η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη.

Στο πλαίσιο των διαφωνιών, το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μαζί με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο,  το διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Διαλεκτόπουλο και την αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού κα. Τόλιου, μετέβησαν στο Νηπιαγωγείο, προκειμένου να δουν από κοντά τον χώρο.

Οι γονείς παρέμειναν στις θέσεις τους ότι ο χώρος είναι μικρός και ότι η διαδρομή είναι δύσκολη (δρόμος με στροφές κτλ., ειδικά το χειμώνα), ενώ συνεχίζουν να ζητούν άλλες δύο αίθουσες και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος χώρος, όπως στα κλειστά σχολεία στο Μικροχώρι, στα Αμπελάκια ή στο Μυλοπόταμο. Ο δήμαρχος αντέτεινε ότι οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται από πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη αναδόμηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής έγινε μια μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα, ενώ αποχώρησαν από εκεί, με την υπόσχεση του Δήμου ότι προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στη συνέχεια.

Αυτό που τελικά έμεινε από τη συνάντηση, είναι ότι από τη νέα σχολική χρονιά το Ειδικό Νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει, θα παραχωρηθεί μία ακόμα αίθουσα από το Δημοτικό που βρίσκεται δίπλα, καθώς πιθανόν και ένας άλλος χώρος που λειτουργούσε ως γυμναστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι γονείς δεν έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη συνάντηση αυτή.