Home > νέα > Στο τραπέζι τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Δράμας – Πρώτη συνάντηση αγροτών με βουλευτές στη Δράμα για ενημέρωση

Στο τραπέζι τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Δράμας – Πρώτη συνάντηση αγροτών με βουλευτές στη Δράμα για ενημέρωση

Πρώτη συνάντηση αγροτών με βουλευτές στη Δράμα για ενημέρωση

Στο τραπέζι τα προβλήματα

που απασχολούν τον

αγροτικό κόσμο της Δράμας

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ σύσκεψη για ενημέρωση των αιρετών του Νομού Δράμας, βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης χθες, στο Διοικητήριο Δράμας.

Η συνάντηση έγινε στη  αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» στην αντιπεριφέρεια και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Εκ μέρους των αγροτών, παρόντες ήταν ο κ. Παρλόγλου, ο κ. Γκόντιας, ο κ. Παναγής και άλλοι, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές κα. Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μπλούχος εκπροσωπήθηκε από στέλεχος του πολιτικού του γραφείου.

Στη συνάντηση, τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ εκπροσώπησε ο πρώην δήμαρχος Δράμας και σύμβουλος της ΠΕ Δράμας κ. Μαργαρίτης.

Σκοπός της συνάντησης αυτής, όπως τόνισε αρχικά ο αγρότης και κτηνοτρόφος κ. Παρλόγλου, ήταν αρχικά η ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στον πρωτογενή τομέα και κυρίως για νέα μέτρα που έρχονται.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παρλόγλου σημείωσε ότι, «δυστυχώς, δεν είναι καλά τα πράγματα. Είναι δυσοίωνα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις διαβουλεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποί μας στο Υπουργείο το Δεκέμβριο.  Θα αποφασιστούν κάποια πράγματα που δεν θα είναι καλά για τον αγροτικό κλάδο και όχι μόνο».

Όπως τόνισε μάλιστα, «είμαστε από τους πρώτους Νομούς που επιχειρούμε μια τέτοια ενημέρωση των αιρετών ώστε να έχουν ιδία αντίληψη για το  τι θα συμβεί.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, έχουν προκύψει και νέα, όπως αυτό με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που απαιτεί το Υπουργείο ώστε να ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα των αγροτών μέσω της ΟΣΔΕ, η ρήτρα αναπροσαρμογής προς τους παρόχους ενέργειας καθώς και η ενέργεια που έχει ακριβύνει πάρα πολύ και συν αυτώ και το ΑΤΑΚ, ο αριθμός Ταυτότητας Ακινήτων που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις δηλώσεις της ΟΣΔΕ».

Ο κ. Παρλόγλου τόνισε ιδιαίτερα ότι «αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Πολλοί αγρότες σε όλη την Ελλάδα, περίπου το 70% δεν θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέσω της ΟΣΔΕ», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι από εδώ και πέρα θα αρχίσουν κάποιες δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν από τα συνδικαλιστικά μας όργανα».

Παναγής: Ταξίδι χωρίς επιστροφή

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου κ. Παναγής, ο οποίος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περιέγραψε την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα: «Ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι πολύ σημαντικός και σοβαρός. Έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον γενικά της αγροτικής παραγωγής αλλά και ειδικά του αγροτικού τομέα. Υπό την έννοια αν και εφόσον περάσουν όλα αυτά που έχουν εισηγηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, αλλά και όχι μόνο και για το κόστος παραγωγής, καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τον κόσμο της παραγωγής και γενικά τον πρωτογενή τομέα».

Όπως σημείωσε, «ούτως ή άλλως έχει γίνει με δική μας πρωτοβουλία μια συνάντηση πριν από τις γιορτές στο ΥΠΑΑΤ, γνωστοποιώντας όλα αυτά, τα οποία είναι ανέφικτα στο να υλοποιηθούν. Στην ουσία ζητάνε καθολικότητες από εμάς, ενώ πληρώνουμε διαχρονικές παθογένειες και ελλείψεις του ίδιου του – εντός εισαγωγικών – οργανωμένου κράτους.

Επειδή τα ζητήματα είναι καθαρώς και αμιγώς πολιτικά, πρέπει να παρθεί μια πολιτική απόφαση και γι’ αυτό  θα ενημερωθούν και οι βουλευτές του Νομού και όχι μόνο».

Ο κ. Παναγής τόνισε ιδιαίτερα, ότι «αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου, είναι, αν και εφόσον εφαρμοστούν όλα αυτά, θα σημάνει έναν όλεθρο για την αγροτική οικονομία και κυρίως για νομούς όπως είναι οι δικοί μας που έχουν να κάνουν καθαρά με εκτακτικές καλλιέργειες».

Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «άλλο είναι το ιδεατό και άλλο το εφικτό. Άλλο το παράτυπο και άλλο το παράνομο. Αν κάποιοι στο όνομα της νομιμότητας θέλουν να βλέπουν παρανόμους, ας τους ψάξουν κάπου αλλού. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει. Σε καμία των  περιπτώσεων δεν θέλουμε αν είμαστε ισοπεδωτικοί σε οτιδήποτε πάει να γίνει καλό και αν ψάχνουν μόνο νομιμότητες να ξέρουν ότι θα έχουν μόνο συμμάχους».

Γκόντιας: Μ’ αυτά τα κοστολόγια είναι αδύνατο να παράξουμε

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αγρότης κ. Γκόντιας, σημείωσε ότι, «το πρώτο που μας καίει είναι το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα οποία δεν είναι εφικτό να γίνονται. Αυτό που ήθελα να πω, είναι για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που καίει τους αγρότες και όχι μόνο αυτούς. Θα πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση πάνω σ’ αυτό. Έχει βγάλει εξαγγελία ο πρωθυπουργός για το 80% της επιστροφής της ρήτρας αναπροσαρμογής και  περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει, γιατί μ’ αυτά τα κοστολόγια είναι αδύνατον να παράξουμε. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη».

Κεφαλίδου: Κινητήριος μοχλός για τη Δράμα ο πρωτογενής τομέας

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, σημειώνοντας αρχικά ότι «η ενεργειακή κρίση που φαίνεται ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ούτε  αυτή την περίοδο, έχει σαν αποτέλεσμα να φέρνει μεγάλες αυξήσεις σε όποια παραγωγική διαδικασία και αν ξεκινήσει κάποιος».

Όπως τόνισε, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή αγρότες, που σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες, λόγω αδυναμίας υλοποίησης της όποιας παραγωγικής δραστηριότητας.

Δεν είναι όμως μόνο η ενεργειακή κρίση. Υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυστυχώς δυναμιτίζουν την όποια νέα προσπάθεια, το όποιο νέο ξεκίνημα γίνεται από ανθρώπους που αυτή τη στιγμή είναι σε ένα τομέα εξαιρετικά παραγωγικό και χρήσιμο σε ότι αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρα μας».

Αναφερόμενη στο πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι «ο πρωτογενής τομέας ειδικά για τη Δράμα, είναι ο κινητήριος μοχλός της δικής μας αναπτυξιακής δραστηριότητας. Αυτή την ώρα, έχουμε αναπάντητο το ερώτημα για το τι θα γίνει με την επιστροφή φόρου, τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωση στο πετρέλαιο, τι θα γίνει με τα αγροεφόδια και στο μεταξύ βάζουν θέματα με το ΑΤΑΚ, θέματα που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά μισθώματα, μια γραφειοκρατία ατελείωτη η οποία με ένα τρόπο ξεπερνιέται, φτιάχνοντας Κτηματολόγιο».

Τέλος, η κα. Κεφαλίδου σημείωσε ότι, «θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και με μεγάλη σοβαρότητα να ασχοληθεί με το γεωργικό και κτηνοτροφικό κομμάτι γιατί είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα,  που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει ούτε της σοβαρότητας ούτε και των προτάσεων που απαιτούν οι συγκυρίες και η περίοδος που ζούμε. Η Ευρώπη δίνει κατευθύνσεις, εμείς όμως πρέπει να τις υλοποιούμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες  και τις δικές μας δυνατότητες».