Home > Πρώτο Θέμα > Στόχος η ένταξη του τοπίου του Πάρκου Φιλίππων από Στρυμόνα μέχρι Καβάλα να ενταχθεί στην UNESCO Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους κ. Τσουρουκίδης

Στόχος η ένταξη του τοπίου του Πάρκου Φιλίππων από Στρυμόνα μέχρι Καβάλα να ενταχθεί στην UNESCO Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους κ. Τσουρουκίδης

Με μεγάλη επιτυχία το 5ο Brevet Φίλιπποι

Στόχος η ένταξη του τοπίου

του Πάρκου Φιλίππων από Στρυμόνα

μέχρι Καβάλα να ενταχθεί στην UNESCO

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους κ. Τσουρουκίδης

Ο «Πρωινός Τύπος» ήταν χορηγός επικοινωνίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, το 5ο Brevet Φίλιπποι, με στόχο την ολιστική ανάπτυξη του πάρκου Φιλίππων, το οποίο περιλαμβάνει επτά Δήμους της περιοχής και δεκάδες Κοινότητες.

Ο «Π.Τ.» ήταν χορηγός επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες.

Η κεντρική εκδήλωση του Brevet Φίλιπποι, η 5η στη σειρά ποδηλατοπορεία, ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και μέσω μιας διαδρομής 210 χιλιομέτρων, διέσχισε τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, ενώ οι ποδηλάτες πέρασαν από συνολικά 20 οικισμούς.

Οι πρώτοι ποδηλάτες κατέφτασαν στην πλατεία των Κρηνίδων στις 5 το απόγευμα και οι πιο αργοπορημένοι γύρω στις 9 το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων, υπήρχαν εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, όπως για να μάθουμε τα βότανα, απ’ όπου στο τέλος τα παιδιά πήραν μια χάρτινη σακούλα γεμάτη μυρωδάτα φυτά και ένα μικρό φυτολόγιο, μαθήματα ποδηλασίας, δραστηριότητες κολάζ για παιδιά και άλλα.

Τσουρουκίδης: Ενδιαφέρον από Γαλλία και Ιταλία

Για τις φετινές εκδηλώσεις, μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας ΑμΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» κ. Τσουρουκίδης, ο οποίος σημειώνει σχετικά ότι, «στόχος της εκδήλωσης δεν είναι απλά και μόνο η δημοσιότητα, αλλά η ανάπτυξη του Πάρκου Φιλίππων, των Δήμων και των οικισμών που το περιβάλλουν, καθώς και η επικοινωνία όλων όσων κατοικούν σ’ αυτή την περιοχή και όχι.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Επιστημονικής Ομάδας ΑμΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», είναι το τοπίο από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι και την Καβάλα, να ενταχθεί στην UNESCO.

Όπως αρχικά τονίζει «μεγάλη σημασία έχει ότι μας ζητάνε να έρθουν ποδηλάτες από Ιταλία και Γαλλία, όμως θα πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές. Η σημαντικότερη υποδομή είναι η ανθρώπινη. Όπως η φιλοξενία, η σωστή επικοινωνία μεταξύ μας, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ειρηνικό ώστε να φαίνεται ότι είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι και ότι είμαστε ικανοί να στηρίξουμε το πολιτιστικό απόθεμα που έχει η περιοχή μας».

 

Μια σημαντική περιοχή

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσουρουκίδης, «είναι ίσως από τις μοναδικές περιοχές στην Ευρώπη, που ο άνθρωπος δημιουργεί μόνιμη κατοικία επί 8.000 χρόνια και δεν μετακινείται και ευτυχώς σήμερα που αποφασίσαμε να σκεφτούμε ότι δεν πρέπει να φύγουμε, αλλά πρέπει να μείνουμε. Σήμερα, θα πρέπει να καλυτερεύσουμε το επικοινωνιακό μας στοιχείο, που σημαίνει ότι γνωριζόμαστε και δημιουργούμε».

Αναφερόμενος στη σημασία του Brevet Φίλιπποι, εξηγεί στον «Π.Τ.» ότι  «το Brevet έχει αυτή τη σημασία. Να ενώσει όλη την περιοχή. Το μεγάλο όνειρο των Οψόμεθα, είναι, παράλληλα με το Brevet κάποια στιγμή, να υπάρξει ένα τουριστικό τρενάκι. Θα μπορούσε κάλλιστα  να υπάρχει μια διαδρομή που να ενώσει όλα αυτά τα σημεία, με έναν κεντρικό σταθμό που θα έρχεται από Θεσσαλονίκη, Δράμα ή Καβάλα, ο οποίος θα ενώνεται με ένα τουριστικό θεματικό τρενάκι, που θα μπορεί να καλύψει όλη αυτή τη διαδρομή των 210 χιλιομέτρων».

 

Πολιτιστικοί πυρήνες

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσουρουκίδης, για τη δημιουργία πολιτιστικών πυρήνων σε όλη την περιοχή του Πάρκου Φιλίππων: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε σταθμούς ελέγχου στη διαδρομή των 210 χιλιομέτρων. Οι σταθμοί ελέγχου, είναι σε 4-5 χωριά. Όλη αυτή η διαδρομή που γίνεται, έχει χαρακτήρα τουριστικό και όχι αγωνιστικό. Άρα, σε κάθε χωριό απ’ όπου περνάει, θα πρέπει οι φορείς εκεί να πλησιάζουν τους ανθρώπους, και να τους φιλοξενούν με το δικό τους τοπικό χαρακτήρα, ώστε να τους μείνει στη μνήμη.

Φέτος, μέχρι ένα σημείο το κατορθώσαμε. Βοήθησε σημαντικά η Αντιπεριφέρεια της Δράμας, αυξάνοντας το χρηματοδοτικό πακέτο και δεν λέμε απλά και μόνο ένα ευχαριστώ, αλλά συμμετέχουμε σ’ αυτό που διεκδικούμε».

Το τοπίο του Πάρκου Φιλίππων να ενταχθεί στην UNESCO

Ιδιαίτερη αναφορά για την ανάγκη ένταξης του τοπίου που Πάρκου Φιλίππων στην UNESCO κάνει ο κ. Τσουρουκίδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Να μην ξεχνάμε ότι ο τόπος αυτός πρέπει να διακτινιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι μόνοι οι Φίλιπποι Unesco. Είναι και το τοπίο για το οποίο αγωνίζονται οι Οψόμεθα να μπει στην UNESCO. Από τον Στρυμόνα μέχρι την Καβάλα, όλη αυτή η περιοχή δεν συγκρίνεται με κανένα κομμάτι της Ευρώπης. Απλά κακοποιείται εν αγνοία από τους χρήστες, τους αγρότες. Θέλουν βοήθεια και δεν φταίνε οι αγρότες. Φταίνε όλοι εκείνοι, όλοι εμείς, που γνωρίζουμε και βλέπουμε αυτά τα πράγματα και δεν συμπαραστεκόμαστε στους γονείς μας, στους ανθρώπους που αγωνίζονται να είναι πάντα μπροστά στη ζωή. Γιατί μας θέλουν στο σχολείο για να μάθουμε και να βοηθήσουμε να μην καταστρέψουμε το περιβάλλον. Διότι ο πρώτος φίλος και ο καλύτερος οικολόγος είναι ο αγρότης».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος, «δεν επιτρέπεται σήμερα, έχοντας αυτά τα βουνά όπως το Φαλακρό, το Παγγαίο, το Μενοίκιο, το Σύμβολο σε μια μοναδική λεκάνη και με μοναδικό αρχαίο δρόμο που είναι η αρχαία Εγνατία, δύο πόλεις ασύγκριτα ισχυρές στην εποχή τους και να ζουν αιώνες κι εμείς τώρα να μην αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά θα πρέπει να τα αναπτύξουμε».

Σωτηρέλης: Η σημασία του Brevet

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης ο υπεύθυνος της διοργάνωσης του Brevet Φίλιπποι κ. Σωτηρέλης, επισημαίνοντας ότι «η σημασία της όλης διοργάνωσης είναι η σύσφιξη των σχέσεων όλων των Δήμων που συμπεριλαμβάνονται στο Πάρκο Φιλίππων. Να έρθουμε κοντά, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να οραματιστούμε μαζί ένα μέλλον από κοινού και όλο αυτό να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω δράσεις».