Home > Πρώτο Θέμα > Συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες από Καβάλα και Δράμα-Το 1o Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

Συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες από Καβάλα και Δράμα-Το 1o Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

Από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου

Το 1o Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης

στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

Συμμετέχουν 11 καλλιτέχνες από Καβάλα και Δράμα

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιλίππων από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου 2021.

Συνδιοργανωτής και υποστηρικτής της πρωτοπόρας διοργάνωσης είναι ο Δήμος Καβάλας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας, ενώ την τεχνική του υποστήριξη έχει αναλάβει η Πυθία ΚΟΙΝΣΕΠ. Αρωγοί είναι η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Το Συμπόσιο αυτό έχει σαν στόχο την ανάδειξη της τέχνης μέσα από τη ματιά σύγχρονων τοπικών καλλιτεχνών, από την Καβάλα, την Δράμα και τις Σέρρες. Πρόκειται για ένα υπαίθριο συμπόσιο τέχνης κατά τη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες θα κληθούν να δημιουργήσουν τα έργα τους σε επτά (7) ημέρες, πλησίον του Αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων (Μνημείο UNESCO). Εκεί, καλλιτέχνες και τοπική κοινωνία θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να ακουστούν.

Το συμπόσιο αφορά σε διαφορετικές τέχνες, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την μουσική, την performance και το γκραφίτι, ενώ ενθαρρύνεται και η παραγωγή διατομεακών ή διακαλλιτεχνικών έργων. Οι 11 συμμετέχοντες καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν στον υπαίθριο αυτό χώρο θα δημιουργήσουν έργα που θα παίρνουν ζωή μπροστά στο κοινό τις πρωινές ώρες, σε ανοιχτά καλλιτεχνικά εργαστήρια και θα προστατεύονται κάτω από ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές. Το απόγευμα θα είναι αφιερωμένο στην αλληλεπίδραση με το κοινό και την κοινωνία. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες, όπως: βιωματική – συστημική αναπαράσταση, παιδικό εργαστήρι, μουσική, γευσιγνωσία & παρουσίαση βοτάνων της περιοχής.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής θα αποτελέσουν την έμπνευση των καλλιτεχνών με απώτερο σκοπό να συνδεθούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με την ιστορία του τόπου τους, και να την εμφυσήσουν μέσω της τέχνης τους στον κάθε θεατή που θα έχει την τύχη να βρεθεί κοντά τους.

Ανάμεσα σε μύθους και ιστορικά πρόσωπα της περιοχής όπως ο Διόνυσος, ο Ορφέας, η Περσεφόνη, ο Απόστολος Παύλος, ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, η Αγία Λυδία η Φιλιππησία, επιλέχθηκε ο αρχέγονος αυτός μύθος της ανθρωπότητας ο οποίος και εκτυλίχθηκε στην αγκαλιά του Πάρκου Φιλίππων, τον τόπο αρπαγής της Περσεφόνης, το όρος Παγγαίον.

Το όρος Παγγαίον συνδέεται με το πανάρχαιο και μυστικιστικό όνομα Νύσα, εξ΄ ου και το Νύσιον πεδίο. Ηταν εκεί που μάζευε λουλούδια η όμορφη Περσεφόνη μαζί με τις Ωκεανίδες Νύμφες, όταν την είδε και την ερωτεύτηκε ο Πλούτωνας. Και ήταν ο Ζυγάκτης ποταμός -τόπος ιερός και για τον Χριστιανισμό-  που διέσχισε ο Πλούτωνας με το άρμα του για να επιστρέψει στον Κάτω Κόσμο.

Τη φυσική θεωρία της βλάστησης και του αγροτικού κύκλου του μύθου, διατύπωσαν πρώτοι οι Στωικοί φιλόσοφοι, υποστηρίζοντας ότι η Περσεφόνη ταυτίζεται με τα δημητριακά και η απουσία της με τη φύλαξή τους στο υπέδαφος. Η απαγωγή της είναι η αλληγορία του κύκλου της ευφορίας της φύσης.

Ο μύθος έχει επίσης αποκτήσει και ανθρωποκεντρικό συμβολισμό που σχετίζεται με τον γάμο και το θάνατο αλλά και με τον τραυματικό χωρισμό της μητέρας από την κόρη και την επανασύνδεσή τους.

Συμβολίζει επίσης το αέναο ταξίδι της Ψυχής από το Πνεύμα στην ύλη και από την ύλη πίσω στο Πνεύμα.

Το Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης έχει δομηθεί κατά αυτό το τρόπο έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν καταλύτης έκφρασης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Το καλλιτεχνικό θέμα πάνω στο οποίο θα δουλέψουν οι καλλιτέχνες είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής, τα οποία μέσα από τις σύγχρονες τέχνες θα αναδειχθούν, θα εξιστορηθούν, θα ειπωθούν, θα γίνουν βίωμα.

Το Συμπόσιο θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικές δράσεις και εργαστήρια ανοιχτά προς το κοινό, έτσι ώστε να συμβάλει στην πιο βιωματική μεταφορά της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, και να αποτελέσει μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής του.

Επιλέχθηκε οι δημιουργίες που θα προκύπτουν ετησίως ως αποτέλεσμα του Συμποσίου, να εκτίθενται σε δημόσιο (υπαίθριο ή μη) χώρο, με στόχο την εξύμνηση και εξιστόρηση της τοπικής ιστορίας καθώς και την τόνωση της τοπικής υπερηφάνειας και συνοχής.

Χωροθετήθηκε πλησίον του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων και κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Φιλίππων, έτσι ώστε να συμβάλλει στην παράλληλη προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρόσφατα ενταγμένου στην Unesco, Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Οι καλλιτέχνες

Οι 11 καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης έχουν επιλεγεί από την ίδια τη διοργάνωση με προσωπική πρόσκληση έτσι ώστε να εκπροσωπήσουν επάξια την τέχνη τους ως πολίτες του Πάρκου Φιλίππων. Είναι οι άνθρωποι της τέχνης που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, να συνομιλήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του συμποσίου.

Στην αγκαλιά του Πάρκου Φιλίππων θα δημιουργήσουν οι:

Αγάλλου Γιώργος – Μαρμαρογλύπτης

Αποστολίδης Κυριάκος – Εικαστικός / Performer

Δεληγιαννίδης Αριστοτέλης – Εικαστικός / Γκραφίτι

Δήμτσιου Βασιλική – Εικαστικός

Λεόνογλου Αναστάσης – Γλύπτης

Σταγγίδης Διαμαντής – Ζωγράφος

Σωτηρέλης Νίκος – Sound Artist

Tano Fine Arts – Εικαστικός

Ταξίδης Γιώργος – Εικαστικός

Ταταρίδης Βασίλης – Ξυλογλύπτης

Τοσουνίδης Οδυσσέας – Γλύπτης