Home > Νέα > Συζήτηση για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας Με στόχο την καλύτερη ανάπτυξης της ΒΙΠΕ καθώς την ελκυστικότητά της για νέες επιχειρήσεις

Συζήτηση για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας Με στόχο την καλύτερη ανάπτυξης της ΒΙΠΕ καθώς την ελκυστικότητά της για νέες επιχειρήσεις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 1 Απριλίου

Συζήτηση για την αναθεώρηση του

εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου

της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας

Με στόχο την καλύτερη ανάπτυξης της ΒΙΠΕ καθώς την ελκυστικότητά της για νέες επιχειρήσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρον θέμα έρχεται στην επόμενη προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, την ερχόμενη Δευτέρα 1 Απριλίου και ώρα 16.00 στην αντίστοιχη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Δράμας.

Το θέμα έχει τεθεί στην πρώτη θέση των τακτικών θεμάτων και έχει γενικό τίτλο: «Αναθεώρηση εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας».

Την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, έχει καταθέσει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., που είναι ο φορέας ίδρυσης και λειτουργίας της ΒΙΠΕ Δράμας και συνοδεύεται από πλήρη πολεοδομική μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην γενική μελέτη, η έκταση στην οποία έχει αναπτυχθεί η Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας. Μέρος της έκτασης διοικητικά υπάγεται στην Τοπική Κοινότητα Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης, καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας και η συνολική έκταση που καλύπτει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο είναι 2456.38 στρ.

Η συνολική έκταση της ΒΙ.ΠΕ. ΔΡΑΜΑΣ εμπίπτει εντός των αγροκτημάτων Πετρούσας και Ξηροποτάμου στα οποία πραγματοποιήθηκαν διανομές κρατικών γαιών σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1929 έως το 1962.

Η ΒΙ.ΠΕ. Δράμας είναι από τις πρώτες ΒΙ.ΠΕ. που οριοθετήθηκαν στη χώρα και σ’ αυτήν έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν περίπου 82 επιχειρήσεις όλων των ειδών όχλησης από τις οποίες οι 33 είναι προ-εγκατεστημένοι ιδιοκτήτες.

Σήμερα παραμένει στην ιδιοκτησία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ συνολική έκταση περίπου 1398 στρεμμάτων που αφορά το σύνολο των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων καθώς και σημαντικό αριθμό οικόπεδων σε οικοδομικά τετράγωνα με χρήση «Βιομηχανία κλπ».

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της ΒΙΠΕ ΔΡΑΜΑΣ αποσκοπεί αποκλειστικά στην βελτίωση της πολεοδομικής και κυκλοφοριακής οργάνωσης, στην κάλυψη των απαιτήσεων/ δεσμεύσεων που προσδιορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο και κυρίως στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης γης που θα καλύψει τις ανάγκες υλοποίησης νέων επενδύσεων αλλά και μετεγκατάστασης υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν σε εκτός σχεδίου περιοχές με ότι συνεπάγεται αυτό στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αλλά και στην Χωροταξική οργάνωση της Χώρας.

Οι αλλαγές που προτείνονται

Στον υφιστάμενο πολεοδομικό κανονισμό προβλέπονται δύο τομείς: Ο τομέας Α για την εγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και ο τομέας Β για την εγκατάσταση κοινωφελών εξυπηρετήσεων. Στο νέο προτεινόμενο κανονισμό προβλέπεται ένας τομέας, ο τομέας Α για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης.

Για τη ΒΙΠΕ Δράμας, η πολεοδομούμενη έκταση είναι 2.344,30 στρέμματα, ενώ με την προτεινόμενη πολεοδομική οργάνωση εξασφαλίζονται : 588,50 στρ. κοινοχρήστων χώρων (χώροι πρασίνου και οδοί) και αποτελούν το 25,10% της έκτασης της ΒΙΠΕ. Και επίσης 218,2 3 στρ. περιμετρικού πρασίνου, που αποτελούν το 9,31% της έκτασης της ΒΙΠΕ.

Η προτεινόμενο αναθεώρηση σκοπό έχει μεταξύ άλλων, την βελτίωση της πολεοδομικής οργάνωσης της ΒΙ.ΠΕ., την εξασφάλιση συμβατότητας μεταξύ των κατασκευασμένων οδών και του ρυμοτομικού σχεδίου, την αποφυγή της ρυμοτόμησης υφιστάμενων βιομηχανικών κτιρίων, την επίλυση των όποιων πολεοδομικών ασυμβατοτήτων είχαν εντοπιστεί, όπως αναλυτικά παρουσιαστήκαν στα προηγούμενα κεφάλαια.

Επίσης, εξασφαλίζεται η αναδιάταξη των κοινοχρήστων χώρων και η καλύτερη αξιοποίηση των αδόμητων εκτάσεων στα πλαίσια μιας σύγχρονη και βελτιωμένης πολεοδομικής οργάνωση που εκτός των άλλων, εξασφαλίζει και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών οικοπέδων στο βαθμό που το ισοζύγιο κοινοχρήστων το επιτρέπει. Στα δημιουργούμενα οικόπεδα θα υλοποιηθούν νέες επενδύσεις σε μια περιοχή με οργανωμένες υποδομές με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Εξασφαλίζεται επίσης η ενίσχυση της βιομηχανικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη της περιοχής, με την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης γης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων καθώς και η μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων που λειτουργούν σε εκτός σχεδίου περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αλλά και στην χωροταξική οργάνωση της χώρας.

Επίσης, η αναθεώρηση αυτή, βοηθάει σημαντικά στον εξορθολογισμό και στην εξυγίανση της χωροθέτησης της βιομηχανίας, τροποποιώντας τη σημερινή σχέση ελκυστικότητα μεταξύ οργανωμένης και διάσπαρτης χωροθέτησης της βιομηχανίας υπέρ της πρώτης.