Home > νέα > Τα δρώμενα των μεταμφιεσμένων στην Καλή Βρύση Ο ήχος των κουδουνιών είναι εκκωφαντικός και ο συμβολισμός τους είναι για να ξυπνήσουν τη φύση

Τα δρώμενα των μεταμφιεσμένων στην Καλή Βρύση Ο ήχος των κουδουνιών είναι εκκωφαντικός και ο συμβολισμός τους είναι για να ξυπνήσουν τη φύση

Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου

Τα δρώμενα

των μεταμφιεσμένων

στην Καλή Βρύση

Ο ήχος των κουδουνιών είναι εκκωφαντικός και ο συμβολισμός τους είναι για να ξυπνήσουν τη φύση

 

 

Η ΗΜΕΡΑ για την αλλαγή του χρόνου πλησιάζει. Και στην περιοχή της Δράμας, ήδη τα χωριά μας ετοιμάζονται για τα δρώμενα των μεταμφιεσμένων, τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.

Όλα αυτά τα δρώμενα που γίνονται στα λεγόμενα «ντόπια χωριά» όπως Μοναστηράκι, Ξηροπόταμο, Πετρούσα, Πύργους, Καλή Βρύση, Βώλακα και Παγονέρι, ξεκινούν ανήμερα των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, μετά τον αγιασμό των υδάτων και ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου. Ο «Π.Τ.» έχει ξεκινήσει μια σειρά με ιδιαίτερες αναφορές σε όλα αυτά και σειρά σήμερα έχει η Καλή Βρύση Δράμας με τα Μπαμπούγερα.

Τα Μπαμπούγερα της Καλής Βρύσης, είναι τα δρώμενα εκείνα τα οποία επίσης μέσα στο 2023, έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλα όσα απαιτούνταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση των δρώμενων αυτών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πράγμα που προσδίδει πλέον μια νέα διάσταση στην όλη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Και ο λόγος, ότι, αυτά τα δρώμενα, ανήκουν στα χωριά, στις τοπικές κοινωνίες και σε κανέναν άλλον.

Τα δρώμενα αναβιώνουν στις 6 -7 και 8 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του δρώμενου έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης. Μέλη της κοινότητας, με ζωόμορφες μεταμφιέσεις, ζωσμένα με κουδούνια στη μέση τους και με προσωπίδα στο κεφάλι, κυκλοφορούν στο χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας. Η κορύφωση του δρώμενου είναι στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση σατυρικού γάμου. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας Καλής Βρύσης Δράμας.

Οι Μπαμπούγεροι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Δεν αφήνουν χώρο, τον οποίο να μη επισκέπτονται. Πέρα   από την πλατεία του χωριού και τα καφενεία, δεν διστάζουν να μπουν και στους αύλειους χώρους, όπου αναζητούν  τους ενοίκους για να τους χτυπήσουν στην πλάτη ή σ’  όποιο άλλο μέρος του σώματος μπορούν με το γεμάτο στάχτη σακουλάκι τους.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Καλή Βρύση κορυφώνονται με την παρωδία γάμου. Βέβαια και την ημέρα αυτή η παρουσία των Μπαμπούγερων είναι εντυπωσιακή. Θορυβώδεις και υπερκινητικοί παρίστανται σ’ όλες τις φάσεις του εικονικού γάμου.

Σε γενικές γραμμές ο εικονικός γάμος ακολουθεί το τυπικό του παραδεισιακού γάμου. Ντύσιμο του γαμπρού, της νύφης, εικονικός ιερέας, παρωδιακή τέλεση του μυστηρίου στην πλατεία του χωριού με κωμικές συμβουλές και τους παρακολουθούντες το «μυστήριο». Βέβαια δεν λείπουν τα προικιά της νύφης φορτωμένα καλοστολισμένο άλογο να τα συνοδεύουν οι συγγενείς των «νεονύμφων».

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι το ρόλο της νύφης υποδύεται άνδρας. Συγκεκριμένα, τον σατυρικό γάμο τελεί άντρας που αναπαριστά τον Θεό Διόνυσο. Η μεταμφίεση λοιπόν του άνδρα σε γυναίκα ασφαλώς ενισχύει την κωμικότητα του δρωμένου, τόσο αναγκαία για την πιστή λατρεία ενός θεού ταυτισμένου με την ψυχαγωγία και τη χαρά της ζωής.