Home > Πρώτο Θέμα > Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα αδέσποτα σκυλιά ράτσας στη Δράμα Η κα. Ζωή Καρυοφυλλίδου μιλάει στον Π.Τ.

Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα αδέσποτα σκυλιά ράτσας στη Δράμα Η κα. Ζωή Καρυοφυλλίδου μιλάει στον Π.Τ.

Το τελευταίο διάστημα

αυξήθηκαν τα αδέσποτα

σκυλιά ράτσας στη Δράμα

Ζ. Καρυοφυλλίδου: «Θα πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καταφύγιο

που θα αφορά όλους τους Δήμους…»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Υπάρχουν περίοδοι που διαπιστώνει κανείς ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα σταθεροποιείται, αλλά κι άλλες ότι συνεχώς αυξάνονται. Όπως και να ‘χει το πρόβλημα παραμένει καθώς, εκτός από το πλήθος στειρώσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Δήμος Δράμας, εμφανίζονται πάντα νέα αδέσποτα στις γειτονιές. Οι παράγοντες που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί, ενώ η λύση ίσως να βρίσκεται στη δημιουργία ενός μεγάλου καταφυγίου, το οποίο θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους του Νομού μας. Ωστόσο για να φθίνει η κατάσταση με τα αδέσποτα, είναι σίγουρα θέμα παιδείας, νοοτροπίας και ευθύνης.

Για το ζήτημα αδέσποτων ζώων στον Δήμο Δράμας, και την δραστηριότητα της υπηρεσίας του Δήμου μας, η εφημερίδα μας συναντήθηκε με την αρμόδια αντιδήμαρχο, κα. Ζωή Καρυοφυλλίδου.

 KARYOFYLLIDOY

Η κατάσταση με τα αδέσποτα στον Δήμο Δράμας

Η κατάσταση με τα αδέσποτα στην πόλη μας, όπως ανέφερε η κα. Καρυοφυλλίδου, είναι αρκετά καλή. Ο Δήμος Δράμας, εδώ και πολλά χρόνια δαπανά αρκετά χρήματα ώστε να γίνονται στειρώσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δαπανήθηκαν περίπου 100.000 ευρώ κάθε χρόνο, και το φετινό ποσό θα είναι περίπου 83.000 ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.500 στειρώσεις σε αυτό το διάστημα.

«Μας έρχονται συνεχώς καινούργια ζώα. Κανονικά έπρεπε ο Δήμος Δράμας να μην έχει ούτε ένα αστείρωτο ζώο. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τους άλλους Δήμους του Νομού μας, καθώς δαπανούν λιγότερα χρήματα, περίπου 2.000 – 3.000 ευρώ, και πραγματοποιούν 5-6 στειρώσεις.

Πιστεύω ότι οι πολίτες των άλλων Δήμων του Νομού μας, με μεγάλη ευκολία φέρνουν τα σκυλιά τους και τα αφήνουν στη Δράμα, γι΄ αυτό και έχουμε αρκετά αδέσποτα στην πόλη, τα οποία είναι αστείρωτα.

Δεν υπάρχει λογική, όταν κάθε χρόνο κάνουμε περίπου 180 στειρώσεις. 180 αδέσποτα σκυλιά δεν έχει ο Δήμος Δράμας, και αν είχε φέτος δεν θα έχει του χρόνου, διότι υποτίθεται ότι τα στειρώσαμε. Συνεχώς μας φέρνουν αδέσποτα ζώα».

Υπάρχει συνεργασία με τους Δήμους του Νομού μας και με τις Φιλοζωικές που υπάρχουν εκεί, όπως επεσήμανε η κα. Καρυοφυλλίδου, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ο κάθε δήμος διαθέτει υπεύθυνο που διαχειρίζεται το θέμα των αδεσπότων της εκάστοτε περιοχής, και όχι μόνο ο Δήμος Δράμας.

Το φαινόμενο με τα αδέσποτα ράτσας στη Δράμα

Το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί σκυλιά ράτσας στην περιοχή μας, τα οποία, κατά το παρελθόν, ήταν δεσποζόμενα και πλέον τα έχουν αφήσει αδέσποτα. Στο κυνοκομείο αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερα πιτ-μπουλ.

«Θα ήθελα οι πολίτες, βλέποντας ένα αυτοκίνητο να αφήνει ένα ζώο αδέσποτο να σημειώνουν τις πινακίδες του, ώστε να γίνεται στη συνέχεια καταγγελία από τους ίδιους τους πολίτες, καθώς αποτελεί ποινικό αδίκημα. Είναι καιρός πλέον οι πολίτες να αρχίσουν να στηρίζουν και να βοηθούν τον Δήμο, εάν δεν θέλουμε μια πόλη με αδέσποτα. Εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, και το κάνουμε».

Καταγγελίες πολιτών

Σε ερώτησή μας για το αν γίνονται καταγγελίες από τους πολίτες, η κα. Καρυοφυλλίδου επεσήμανε ότι γίνονται πάρα πολλές.

«Όταν γίνεται καταγγελία στην Αστυνομία δεν μπορώ να ελέγξω την κατάσταση. Όταν πηγαίνει η Αστυνομία και βλέπει ότι δεν υπάρχει τσιπάκι στο ζώο, επιβάλλουν το πρόστιμο.

Σε συνεννόηση που είχαμε με τη Δημοτική Αστυνομία, κατά τους ελέγχους, δίνεται στον ιδιοκτήτη του ζώου το περιθώριο μιας εβδομάδας ώστε να συμμορφωθεί. Αν δεν γίνει αυτό, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο. Συνήθως, συμμορφώνονται άμεσα. Νομίζω ότι έστω και αυτό το περιθώριο της μιας εβδομάδας που δίνεται έχει θετικό αποτέλεσμα», υποστήριξε η αντιδήμαρχος.

Το πρόβλημα με τα τσιπάκια

«Έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό με τα τσιπάκια. Ένα τσιπάκι κοστίζει 20 ευρώ, δεν είναι μεγάλο το κόστος ώστε να τα δώσει ένας πολίτης. Ορισμένοι φοβούμενοι ότι θα γίνει κάποια καταγγελία εφόσον δεν διαθέτει το κατοικίδιο τους τσιπάκι, και προκειμένου να πληρώσουν 400 ευρώ το αφήνουν πάρα πολύ εύκολα αδέσποτο», εξήγησε η αντιδήμαρχος.

Μάλιστα ορισμένοι, επικοινωνούν με την υπηρεσία λέγοντας ότι χρειάζεται τσιπάκι ο σκύλος τους, στείρωση κ.α., ότι είναι μεγάλο το κόστος και δεν μπορούν να το πληρώσουν. Με τον τρόπο αυτό, όπως μας εξήγησε η κα. Καρυοφυλλίδου, είναι σαν να μας απειλούν λέγοντας μας, ότι ή το στειρώνετε ή το αφήνουμε αδέσποτο.

Έλεγχος στα κατοικίδια για τσιπάκι

Η Δημοτική Αστυνομία, όταν γίνεται μια καταγγελία για τσιπάρισμα δεν διαθέτει σκάνερ για να την πραγματοποιήσει, ενώ αντίθετα η Αστυνομία, διαθέτει σκάνερ. «Ο δικός μου στόχος, είναι σύντομα να αποκτήσουμε ένα ώστε να γίνονται εμπεριστατωμένα οι έλεγχοι».

KYNOKOMEIO DRAMAS1

Ταϊστρα μέσω ανακύκλωσης

Ο Δήμος Δράμας κάθε χρόνο διαθέτει ένα ποσό για την αγορά τροφής, η οποία μοιράζεται στις Φιλοζωικές της περιοχής μας, ή ακόμα και σε πολίτες οι οποίοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα.

Φέτος μάλιστα, ο Δήμος Δράμας αναμένεται να αποκτήσει ταΐστρα για τα αδέσποτα ζώα, ή οποία θα ρίχνει την τροφή στο δοχείο μέσω της ανακύκλωσης. Ο πολίτης, θα τοποθετεί το ανακυκλώσιμο αντικείμενο στην εσοχή και έπειτα θα γεμίζει τροφή και νερό το δοχείο.

KYNOKOMEIO DRAMAS3

 

Συνεργασία με Φιλοζωϊκές, Στρατό

Ως πρόεδρος της Φιλοζωϊκής Εταιρείας Δράμας, η κα. Καρυοφυλλίδου επεσήμανε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας και των Φιλοζωϊκών της περιοχής μας, «χωρίς τις Φιλοζωϊκές και τη συνεργασία μεταξύ μας, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Επιπλέον, σημαντική είναι και η συνεργασία της υπηρεσίας με τα στρατόπεδα της περιοχής μας που φιλοξενούν σκυλιά, και τα φροντίζουν.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και μέσω των συνεργασιών με φορείς. Στον Δήμο, υπάρχει πάντα μια συνέχεια με τις αρμοδιότητες. Όποιος αναλαμβάνει έχει τη συνέχεια του προηγούμενου που κατείχε την θέση. Όλοι οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που πέρασαν από τον Δ. Δράμας, έχουν δείξει ευαισθησία στο θέμα των αδέσποτων της περιοχής μας. Δεν σταμάτησε ο Δήμος μας ποτέ να δαπανά χρήματα και να κάνει στειρώσεις στα αδέσποτα».

 

Πρόταση για καταφύγιο στο Νομό μας

Για την επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν με τα αδέσποτα σε όλους τους Δήμους του Νομού μας, η κα. Καρυοφυλλίδου αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός καταφυγίου. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καταφύγιο που θα αφορά όλους τους Δήμους. Να το αναλάβει η Νομαρχία σε συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού μας, έτσι ώστε να δοθεί λύση για όλους. Αν δεν γίνει αυτό και αν οι υπόλοιποι Δήμοι δεν δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τα αδέσποτά τους, θα έχουμε πρόβλημα. Χρειάζεται επίσης, πλήρη ενημέρωση ο πολίτης. Να γνωρίζει ο πολίτης, ότι ο εκάστοτε Δήμος έχει την κύρια ευθύνη για τα αδέσποτα της περιοχής του, και όχι μόνο ο Δήμος Δράμας».