Home > Πρώτο Θέμα > Την Κυριακή 28 Μαΐου η ορκωμοσία της νέας Βουλής και εκλογές με λίστα στις 25 Ιουνίου 2023 – Δ. Κυριαζίδης, Αν. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος οι τρεις νέοι βουλευτές της Δράμας

Την Κυριακή 28 Μαΐου η ορκωμοσία της νέας Βουλής και εκλογές με λίστα στις 25 Ιουνίου 2023 – Δ. Κυριαζίδης, Αν. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος οι τρεις νέοι βουλευτές της Δράμας

Την Κυριακή 28 Μαΐου η ορκωμοσία

της νέας Βουλής και εκλογές

με λίστα στις 25 Ιουνίου 2023

– Δ. Κυριαζίδης, Αν. Νικολαΐδης και Θ. Ξανθόπουλος οι τρεις νέοι βουλευτές της Δράμας

 

 

ΤΡΕΙΣ  βουλευτές από τα τρία πρώτα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, εξέλεξε το εκλογικό σώμα στο Νομό Δράμας και συγκεκριμένα τους: Δ. Κυριαζίδη από τη Ν.Δ., Αν. Νικολαΐδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Θ. Ξανθόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριαζίδη της Ν.Δ. επανεκλέγεται μετά από διακοπή μιας θητείας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για πρώτη φορά εκλέγεται ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήταν στη δεύτερη θέση και πολύ κοντά με την κα. Κεφαλίδου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθόπουλος επανεκλέγεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Η πρώτη διερευνητική εντολή

Ήδη, από χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και την επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να πάει σε νέες εκλογές το συντομότερο, ακόμα και στις 25 Ιουνίου, αν και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα επίσημο.

Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς και πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, δεύτερος σε σειρά μετά τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή, καθώς -όπως είπε- “δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης”.

“Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα. Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως “το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο” και εξέφρασε την ελπίδα “οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση”.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18:30 ο Ν.Ανδρουλάκης για την τρίτη διερευνητική εντολή

Με λίστα

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί εδώ, ότι, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει το μπόνους των 40 εδρών. Επίσης, οι βουλευτές στην επόμενη διαδικασία θα εκλεγούν με λίστα. Το ζήτημα της λίστας, ορίζεται από την σχετική νομοθεσία, που λέει ότι εφόσον οι επόμενες εκλογές γίνονται σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες, τότε οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές μπαίνουν πρώτοι στη λίστα και άρα εκλέγονται ανάλογα βέβαια με τα ποσοστά του κόμματος. Στην περίπτωση αυτή για παράδειγμα, αν στις 21 Μαΐου ένα κόμμα με ήδη χαμηλά ποσοστά εκλέγει βουλευτή, μπορεί να χάσει την έδρα αυτή αν το ποσοστό του είναι επικίνδυνα χαμηλό στις δεύτερες εκλογές.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθως, μία μέρα μετά, θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή αποβούν άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ